Globalt Fokus' klimaarbejde fokuserer på finansiering og tilpasning af klimaindsatser i relation til udviklingsarbejde og humanitære katastrofer (nexus). Desuden understøtter Globalt Fokus sine medlemmer i integration af klimaaspekteter i al udviklingsarbejde, og at vi som sektor selv går forrest i den bæredygtige grønne omstilling og har ’orden i eget hus’.
Sammen med medlemmerne arbejder vi målrettet for, at Danmark er foregangsland på den nationale omstilling og integrering af klima- og miljøspørgsmål i udviklingsarbejdet.
Globalt Fokus' klimaarbejde har også et stærkt fokus på koblingen mellem klimaretfærdighed og menneskerettigheder, og vi arbejder målrettet for, at de mennesker, der er mest udsat for klimaforandringernes konsekvenser og allerede i dag betaler den højeste pris for krisen, bliver inkluderet og hørt i beslutningsprocesserne, der vedrører deres fremtid. Det gør vi sammen med vores nationale og internationale klimanetværk, gennem kampagnearbejde og ved at indsamle og dele viden og data om koblingen mellem klimaforandringer og menneskerettigheder.
VIl du vide mere?
Sigrid Bjerre Andersen
Politisk Rådgiver:
Klima og migration
+45 53340646
Sigrid Bjerre Andersen
Politisk Rådgiver:
Klima og migration
+45 53340646
VÆRKTØJER
Klimamainstreaming
Globalt Fokus’ arbejder for at styrke medlemerne i at integrere klima og miljø i deres politikker, praksisser, programmer og partnerskaber for bl.a at nedbringe udslip af drivhusgasser. Til det formål har vi i samarbejde med medlemmerne udviklet Klima mainstreaming toolkit, som skal gøre det nemmere at klima-mainstreame sin organisation. Find værktøjet her
Seneste nyheder på klima
Historisk høring i Haag: Danmark og Norden misser en vigtig mulighed
Ved Den Internationale Domstol i Haag er en historisk høring skudt i gang. Sagen, som blev rejst af en gruppe unge fra Stillehavsøerne, handler om at fastslå staters juridiske ansvar i forhold til klimakrisen – herunder, hvad de er forpligtet til at gøre for at beskytte mennesker, natur og fremtidige generationer. Men i stedet for at bidrage til forståelsen af klimakrisen som en rettighedskrise, brugte de nordiske lande deres taletid til at så tvivl om Parisaftalens principper.
Analyse: COP29 var en fiasko, men civilsamfundets stærke og vedholdende mobilisering for klimaretfærdighed er ikke til at tage fejl af
I Baku fik verden et nyt, uambitiøst klimafinansieringsmål i form af en langsigtet, men uforpligtende aftale om et beløb, der ikke kommer i nærheden af at dække finansieringsbehovene. Rettigheder og konventioner var også under pres i COP-forhandlingerne i år, og man missede unikke muligheder for at styrke og beskytte særligt udsatte grupper.
COP29: Civilsamfundets anbefalinger
COP29 er den store ‘finans-COP’, hvor der skal aftales et nyt mål for klimafinansiering til det globale syd. Men op til klimatopmødet står de rige lande – herunder Danmark – med et ønske om at udvide kredsen af lande, der skal betale. En genforhandling af bidragsyderne svarer til at genforhandle Parisaftalen, underminere det internationale klimaaftaleregime og være endnu en bremseklods for at lande en aftale. Det danske civilsamfund anbefaler, at Danmark i stedet leverer ambitiøst og solidarisk på det nye mål. Der er behov for mindst 1.000 milliarder dollars i klimafinansiering, som udviklingslandene har akut behov for til at tackle klimakrisen.
COP29: Leverer Danmark på sine løfter til Afrika
Når danske politikere og klimaforhandlere deltager i klimatopmødet COP29 i Aserbajdsjans hovedstad, Baku, over de kommende uger, bliver det en lakmustest for regeringens nye strategi for engagement med afrikanske lande. Strategien lægger op til et fornyet og tættere samarbejde med Afrika, der bygger på ligeværdige partnerskaber. COP29 er en vigtig anledning, hvor regeringen kan sætte handling bag ordene ved at arbejde for et konkret og ambitiøst mål for klimafinansiering.