I hele verden er demokratiet under pres. Retten til at ytre sig, forsamle sig og danne foreninger krænkes i en sådan grad, at kun 3 procent af verdens befolkning i dag lever i samfund, hvor de fuldt ud kan deltage i demokratiet. Det er en trussel mod civilsamfundets frie råderum.
Globalt Fokus arbejder for at danske civilsamfundsorganisationer går forrest i kampen for at skabe modsvar til denne negative udvikling. Det gør vi gennem fælles national og international interessevaretagelse, indsamling og deling af viden, der danner grundlag for fælles kapacitetsopbygning og erfaringsudveksling. Sammen med vores medlemmer understøtter vi globale alliancer, nationale platforme og nye organiserings- og mobiliseringsformer, og vi arbejder målrettet på at skabe meningsfuld inklusion af civilsamfundet i FN.
Samtidig udvikler og forvalter vi puljer og støttemekanismer til civilsamfundsorganisationer og rettighedsforkæmpere, der oplever nedslag.
Trusler mod civilsamfundets frie råderum foregår ikke alene i det fysiske rum, de er også flyttet online i takt med den teknologiske udvikling. Derfor har vi også fokus på civilsamfundets råderum online.
Læs mere og find ud af, hvordan din organisation kan være med i vores nuværende arbejdsgrupper og indsatser inden for Civilsamfundet Frie Råderum herunder.
VIl du vide mere?
Julie Arrildt
Politisk Rådgiver:
Civic Space
+45 28 94 42 27
Sigrid Schiøler
Politisk Rådgiver:
Civic Space
+45 60 19 20 04
Julie Arrildt
Politisk Rådgiver: Civic Space
+45 28 94 42 27
Sigrid Schiøler
Politisk Rådgiver: Civic Space
Initiativer
DET DIGITALE DEMOKRATI INITIATIV
Det Digitale Demokrati Initiativ har til formål at styrke og beskytte demokrati under pres i den digitale tidsalder ved at støtte kapaciteten og modstandsdygtigheden i den globale majoritetsverdens (det globale syds) civilsamfunds brug af digitale teknologier samt styrke advocacy-indsatsen og sikkerhedsforanstaltningerne for civilsamfundet ved brug af digital teknologi. Sammen med Access Now, CIVICUS og Digital Defenders Partnership er vi implementeringspartnere i initiativet, der finansieres af Udenrigsministeriet og Den Europæiske Union.
Fundamental rights initiative
Fundamentale rettigheder er en del af det sikkerhedsnet og fælles værdisæt, der binder Europa sammen, og sikrer hele unionens borgere. Men på tværs af EU er grundlæggende rettigheder i stigende grad under pres. Globalt Fokus og Nyt Europa har derfor søsat projektet Fundamental Rights Initiative (FRi), som med støtte fra EU skal sikre kapacitetsopbygning, fælles fortalervirksomhed og støtte til konkrete rettighedsprojekter i civilsamfundet i Danmark gennem FRi PULJEN.
Læs mere om FRi
Internationale netværk
Building Responses together
Seneste nyheder på Civic Space
Civilsamfundets stemme skal høres hele vejen til Bruxelles
Mens hele verdens øjne var fæstnet mod det amerikanske valg i starten af november, tog Globalt Fokus og Nyt Europa 30 civilsamfundsaktører med til EU's hjerte, Bruxelles. I en tid hvor fundamentale rettigheder i stigende grad er under pres på tværs af unionen, var budskabet fra EU klart: Civilsamfundet skal bruge sin stemme til at råbe så højt, at det også høres i Bruxelles.
Rettighedsforkæmpere deler vidnesbyrd fra deres kamp i frontlinjen
Menneskerettighedsforkæmpere fra omkring 100 lande mødtes med internationale civilsamfundsaktører, donorer og repræsentanter fra EU og FN for at drøfte, hvordan man kan være bedre allierede og yde mere effektiv og koordineret støtte til menneskerettighedsforkæmpere verden over. Selvom der er fremskridt i fleksible støtteformer, er der stadig brug for at tilpasse støtten til rettighedsforkæmperes behov og ikke fastholder dem i administrative krav.
COP29: Endnu en COP med svære vilkår for civilsamfundet
Igen i år holder det globale civilsamfund vejret med tanke på, hvilket råderum og mulighed for deltagelse og indflydelse, der bliver under FN klimatopmødet COP29. For det er fjerde år i træk, hvor civilsamfundets deltagelse er udfordret. Og tredje år i træk, at COP´en bliver afholdt i et land, som ikke respekterer civilsamfundets råderum, og hvor klimaaktivister og rettighedsforkæmperes ytring- og forsamlingsfrihed ikke er sikret. Som en del af Globalt Fokus´ arbejde for at sikre civilsamfundets deltagelse i FN er vi til stede ved COP29 og monitorerer situationen.
Globalt Fokus samler netværk for at styrke civilsamfundsbeskyttelse i Europa
Indskrænkningen af civilsamfundets råderum i Europa var bagtæppet, da medlemmer af Building Responses Together netværket samledes i Amsterdam i slutningen af oktober for at styrke koordinering og samarbejde om støtte til civilsamfundsaktører under pres i Europa og Centralasien. På tværs af regionerne udføres angrebene mod civilsamfundet af både regeringer, virksomheder eller voldelige grupperinger som højreekstreme eller konservativt religiøse grupper - enten med støtte eller stiltiende accept fra regeringer.