I hele verden er demokratiet under pres. Retten til at ytre sig, forsamle sig og danne foreninger krænkes i en sådan grad, at kun 3 procent af verdens befolkning i dag lever i samfund, hvor de fuldt ud kan deltage i demokratiet. Det er en trussel mod civilsamfundets frie råderum.
Globalt Fokus arbejder for at danske civilsamfundsorganisationer går forrest i kampen for at skabe modsvar til denne negative udvikling. Det gør vi gennem fælles national og international interessevaretagelse, indsamling og deling af viden, der danner grundlag for fælles kapacitetsopbygning og erfaringsudveksling. Sammen med vores medlemmer understøtter vi globale alliancer, nationale platforme og nye organiserings- og mobiliseringsformer, og vi arbejder målrettet på at skabe meningsfuld inklusion af civilsamfundet i FN.
Samtidig udvikler og forvalter vi puljer og støttemekanismer til civilsamfundsorganisationer og rettighedsforkæmpere, der oplever nedslag.
Trusler mod civilsamfundets frie råderum foregår ikke alene i det fysiske rum, de er også flyttet online i takt med den teknologiske udvikling. Derfor har vi også fokus på civilsamfundets råderum online.
Læs mere og find ud af, hvordan din organisation kan være med i vores nuværende arbejdsgrupper og indsatser inden for Civilsamfundet Frie Råderum herunder.
VIl du vide mere?

Julie Arrildt
Politisk Rådgiver:
Civic Space
+45 28 94 42 27

Sigrid Schiøler
Politisk Rådgiver:
Civic Space
+45 60 19 20 04
Julie Arrildt
Politisk Rådgiver: Civic Space
+45 28 94 42 27
Sigrid Schiøler
Politisk Rådgiver: Civic Space
Initiativer

DET DIGITALE DEMOKRATI INITIATIV
Det Digitale Demokrati Initiativ har til formål at styrke og beskytte demokrati under pres i den digitale tidsalder ved at støtte kapaciteten og modstandsdygtigheden i den globale majoritetsverdens (det globale syds) civilsamfunds brug af digitale teknologier samt styrke advocacy-indsatsen og sikkerhedsforanstaltningerne for civilsamfundet ved brug af digital teknologi. Sammen med Access Now, CIVICUS og Digital Defenders Partnership er vi implementeringspartnere i initiativet, der finansieres af Udenrigsministeriet og Den Europæiske Union.

Fundamental rights initiative
Fundamentale rettigheder er en del af det sikkerhedsnet og fælles værdisæt, der binder Europa sammen, og sikrer hele unionens borgere. Men på tværs af EU er grundlæggende rettigheder i stigende grad under pres. Globalt Fokus og Nyt Europa har derfor søsat projektet Fundamental Rights Initiative (FRi), som med støtte fra EU skal sikre kapacitetsopbygning, fælles fortalervirksomhed og støtte til konkrete rettighedsprojekter i civilsamfundet i Danmark gennem FRi PULJEN.
Læs mere om FRi
Internationale netværk

Building Responses together
Seneste nyheder på Civic Space
Europa-Kommissionen ønsker større fokus på beskyttelse af civilsamfundet
“Civilsamfundet står altid helt frem, når det gælder beskyttelse af demokratiet. Og det er oftest også dem, der tager imod tæsk, når demokratiet angribes.” Det var budskabet og erkendelsen fra Europa-Kommissionens repræsentanter, da Globalt Fokus og Nyt Europa besøgte Bruxelles i februar som et led i vores fælles EU-finansieret initiativ, Fundamental Rights Initiative.
Globalt Fokus´ akutpulje styrker kampen for rettigheder globalt: I alt fik 545 rettighedsforkæmpere støtte i 2024
Mens rettighedsforkæmpere verden over står over for stigende trusler og vold, viser en ny opgørelse fra Globalt Fokus, at akutpuljen Claim Your Space ydede støtte til hele 545 aktivister og en række lokale civilsamfundsalliancer i 2024. Puljen hjælper dem med at fortsætte kampen for rettigheder og frihed under farlige forhold.
FRi rundede 2024 af med at uddele 2,5 mio. kr. til rettighedskampen i Danmark
FRi Puljen har for tredje og sidste gang givet en økonomisk indsprøjtning til civilsamfundets kamp for at opretholde alle menneskers grundlæggende rettigheder i Danmark. I alt blev 10 projekter støttet i puljens sidste runde.
Glansbillede af Danmark som frontløber står i vejen for sikring af fundamentale rettigheder for alle
Hvordan står det til med retstilstanden, overholdelse af retsprincippet og sikring af grundlæggende rettigheder i Danmark og EU? Det var det centrale spørgsmål, da Globalt Fokus og Nyt Europa inviterede civilsamfundet, politikere, jurister og førende europæiske stemmer til Rettighedskonference 2024 på Christiansborg.