Arbejdsgruppen for udviklings- og klimapolitik har fokus på klimaretfærdighed. Klima-, miljø- og biodiversitetskriserne kræver politiske løsninger og et fokus på lighed, menneskerettigheder, kollektive rettigheder og det historiske ansvar for klimaforandringer, for at blive løst.
Arbejdsgruppen mødes cirka hveranden måned for at udvikle fælles positioner, analyser og politiske anbefalinger indenfor de områder af klimapolitikken, der er vigtige for medlemsorganisationerne og deres partnere i det globale Syd - eksempelvis:
- Grønning af udviklingsbistanden kræver tydelighed om hvad der ‘grønt’ så grønning ikke bliver til greenwashing
- Grønne indsatser i udviklingslande skal respektere og fremme menneskerettigheder og ligestilling, samtidig med at de bidrager til CO2-reduktioner og klimatilpasning
- Udviklingsbistand skal altid bidrage bredt til fattigdomsbekæmpelse og FN’s Verdensmål
- De globale klimaforhandlinger skal inkludere det globale civilsamfund, ikke mindst klima- og miljøforkæmpere fra de regioner, der allerede nu er berørt af klimakrisen.
Arbejdsgruppen har løbende dialog med især Udenrigsministeriet og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet om danske og internationale politiske processer, eksempelvis FN’s klimaforhandlinger, Danmarks udviklingspolitiske og humanitære strategi, den globale dimension af den danske klimalov- og handlingsplan, danske positioner i EU, Den grønne Klimafond, mv. Dette sker bl.a. gennem Grønt Partnerskab.
VIl du vide mere?

Rebekka Blomqvist
Politisk rådgiver:
Udviklingspolitik og klima
Telefon: +45 28 43 89 43
Mail:

Sigrid Bjerre Andersen
Politisk Rådgiver:
Klima og migration
+45 53 34 06 46
(På barsel)
Rebekka Blomqvist
Politisk rådgiver:
Udviklingspolitik og klima
Telefon: +45 28 43 89 43
Mail:
Sigrid Bjerre Andersen
Politisk Rådgiver:
Klima og migration
+45 53 34 06 46
(På barsel)
Seneste nyheder på Klima
Globalt Fokus samler medlemmers ekspertise i stor konference
Accelerering af klimahandling er bydende nødvendigt for at opnå Parisaftalen i 2030. Men en retfærdig og effektiv grøn omstilling skal være menneskerettighedsbaseret, for ligesom at klimakrisen fører til en rettighedskrise, kan også klimaindsatser føre til krænkelser af rettigheder. Det stillede vi skarpt på til konferencen ´Fælles veje for rettigheder og klimahandling´.
Globalt Fokus er klar til at sætte rettigheder på COP28-dagsordenen
For tredje år i træk er Globalt Fokus med til FN´s klimatopmøde. Årets COP28 bliver afgørende for etablering af den længe ventede fond til klimaskabte tab og skader, som verdensledere blev enige om sidste år. Vores hovedbudskab og dagsorden for COP28 er sammen med medlemmer og gennem vores internationale netværk at presse på for, at rettigheder får en central plads i aftalerne.
Ny policy paper om tab og skader: `Vores Udledninger. Vores ansvar´
Mens finansiering til klimarelaterede ”tab og skader” lader vente på sig, vokser behovet, og hverken hos eksperter eller politikere hersker der længere tvivl om, at vi ser ind i en tid, hvor tab og skader vil ramme millioner af mennesker. I samarbejde med 92-gruppen har Globalt Fokus udarbejdet en række anbefalinger til, hvordan Danmark fortsat går forrest i at sikre finansiering til tab og skader.
Kommende Globalt Fokus konference vil fremme rettigheder i Danmarks globale klimapolitik
Klimakrisen er en rettighedskrise. Hvis vi ikke vil risikere tilbagegang i årtiers fremgang for at sikre menneskerettigheder, skal rettigheder prioriteres i klimaløsninger. Netop at placere rettigheder centralt i dansk global klimapolitik er ambitionen med kommende Globalt Fokus konference ´Fælles Veje for Rettigheder og Klimahandling´.