Arbejdsgruppen for udviklings- og klimapolitik har fokus på klimaretfærdighed. Klima-, miljø- og biodiversitetskriserne kræver politiske løsninger og et fokus på lighed, menneskerettigheder, kollektive rettigheder og det historiske ansvar for klimaforandringer, for at blive løst.
Arbejdsgruppen mødes cirka hveranden måned for at udvikle fælles positioner, analyser og politiske anbefalinger indenfor de områder af klimapolitikken, der er vigtige for medlemsorganisationerne og deres partnere i det globale Syd - eksempelvis:
- Grønning af udviklingsbistanden kræver tydelighed om hvad der ‘grønt’ så grønning ikke bliver til greenwashing
- Grønne indsatser i udviklingslande skal respektere og fremme menneskerettigheder og ligestilling, samtidig med at de bidrager til CO2-reduktioner og klimatilpasning
- Udviklingsbistand skal altid bidrage bredt til fattigdomsbekæmpelse og FN’s Verdensmål
- De globale klimaforhandlinger skal inkludere det globale civilsamfund, ikke mindst klima- og miljøforkæmpere fra de regioner, der allerede nu er berørt af klimakrisen.
Arbejdsgruppen har løbende dialog med især Udenrigsministeriet og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet om danske og internationale politiske processer, eksempelvis FN’s klimaforhandlinger, Danmarks udviklingspolitiske og humanitære strategi, den globale dimension af den danske klimalov- og handlingsplan, danske positioner i EU, Den grønne Klimafond, mv. Dette sker bl.a. gennem Grønt Partnerskab.
VIl du vide mere?

Rebekka Blomqvist
Politisk rådgiver:
Udviklingspolitik og klima
Telefon: +45 28 43 89 43
Mail:

Sigrid Bjerre Andersen
Politisk Rådgiver:
Klima og migration
+45 53 34 06 46
(På barsel)
Rebekka Blomqvist
Politisk rådgiver:
Udviklingspolitik og klima
Telefon: +45 28 43 89 43
Mail:
Sigrid Bjerre Andersen
Politisk Rådgiver:
Klima og migration
+45 53 34 06 46
(På barsel)
Seneste nyheder på Klima
6 dogmer for grønning af dansk udviklingsbistand
For hvert år der går ‘grønnes’ dansk udviklingsbistand mere og mere. Det præsenterer både muligheder og udfordringer for udviklingsindsatserne, derfor har Globalt Fokus sammen med medlemmer nu udviklet 6 dogmer, som grønningen af bistanden bør følge for at sikre, at indsatserne fortsat leverer høj kvalitet - også som fattigdomsorienterede indsatser.
Skuffende COP28-forberedelser i Bonn
Globalt Fokus var til COP28-forberedelserne i Bonn, hvor vi havde særligt fokus på menneskerettigheder i klimaaftalerne og civilsamfundets råderum. Klimamødet understregede mistilliden mellem parterne og leverede skuffende resultater - på næsten alt andet end civilsamfundets råderum.
Klimaanalyser: Ingen klimaretfærdighed uden menneskerettigheder og civilsamfundets inddragelse
Klimakrisen er en rettighedskrise, derfor skal netop rettigheder inkluderes i klimaforhandlinger og –aftaler. Civilsamfundet kan være med til at sikre sådan en rettighedsbaseret tilgang til klimaaftaler, hvis de altså må komme ind i forhandlingslokalerne og bidrage med unik lokal ekspertviden. Det handler to nye Global Fokus klimaanalyser om.
Dansk civilsamfund møder verdens første specialrapportør for beskyttelse af miljø og klimaforkæmpere
Globalt Fokus og Grønt Partnerskab møder verdens første FN’s specialrapportør for beskyttelse af miljø- og klimaforkæmpere, Michel Forst, for at drøfte, hvordan vi kan bidrage til at sikre bedre beskyttelse af miljø- og klimaforkæmpere.