Skip to main content

              

“Jo mere vi gemmer os og tier stille, desto hårdere bliver vi ramt”  

I samarbejde med Udenrigsministeriet udvider og forlænger Globalt Fokus nu akutpuljen Claim Your Space for at komme flere rettighedsforkæmpere i sikkerhedsfare rundt i verden til undsætning. Den ugandiske menneskerettighedsforkæmper Jimiyu derler sine oplevelse om, hvordan LGBTIQ+ kriminaliserende love i Uganda påvirker rettighedsforkæmperes sikkerhed og arbejde for rettigheder. Jimiyu har som flere kollegaer selv været truet og måtte søge støtte fra Claim Your Space til at komme i sikkerhed fra kritiske og livsfarlige situationer. 

Uganda og Malawi er to ud af 12 lande fra det afrikanske kontinent, som i de seneste år har indført anti-homoseksuelle lovgivning, der kriminaliserer LGBTIQ+ personer og LGBTIQ+ rettighedsorganisationer. Jimiyu*, som arbejder for sexarbejderes rettigheder i Uganda, fortæller, hvordan disse lovgivninger har medført et mere fjendtligt miljø og har gjort, at de, som kæmper for LGBTIQ+ rettigheder i højere grad modtager trusler på grund af deres arbejde.

Menneskerettighedsforkæmpere er ikke kun truet på deres arbejde, men også i eget hjem: 

“Den øgede vold, som resultat af de LGBTIQ+ kriminaliserende love, har spredt sig til lokalsamfundet, hvor der er opstået mere fjendtlighed over for os som aktivister. Sidste år i forbindelse med at loven ‘Anti-Homosexual Act’ blev vedtaget, blev jeg personligt angrebet i mit hjem, midt om natten.”

Globalt Fokus møder Jimiyu under fredeligere og mere festlige omgivelser, da de besøgte København i sensommeren for at deltage i Pride sammen med deres danske partnerorganisation AIDS-Fondet. De deltog sammen med en større gruppe menneskerettighedsforkæmpere fra Uganda og Malawi, der udover at være fælles om kampen for rettigheder, også har det tilfælles, at de har modtaget støtte fra Claim Your Space, fordi de har været under så hårde angreb at akutstøtte og evakuering har været nødvendigt. 

 

Udvidelse og forlængelse skal sikre at flere rettighedsforkæmpere beskyttes

Støttemidler fra Claim Your Space har siden 2021 støttet over 600 menneskerettighedsforkæmpere i fare og sikret, at de kan fortsætte deres arbejde. Men indtil nu har Claim Your Space været begrænset til at dække afrikanske lande syd for Sahara, Myanmar, Palæstina, Afghanistan og Bangladesh. Det bliver der lavet om på nu, hvor Claim Your Space bliver forlænget med 15 millioner kroner frem til 2026 og udvidet, så akutpuljen nu kan støtte rettighedsforkæmpere i alle lande på OECD DAC-listen, der samarbejder med danske organisationer, i håbet om at kunne hjælpe endnu flere menneskerettighedsforkæmpere i nød.  

Ikke et andet valg end at blive ved med at kæmpe

Under sit besøg i København beretter Jimiyu, at den øgede fjendtlighed mod LGBTIQ+ rettighedsorganisationer i Uganda, har forårsaget, at flere organisationer og centre som hjælper sexarbejdere, er blevet nødt til at lukke. Men ifølge menneskerettighedskæmperne fra Uganda har de ikke et andet valg end at blive ved med at kæmpe for deres rettigheder:  

“Jo mere vi gemmer os og tier stille omkring de problemstillinger, som påvirker os, desto hårdere bliver vi ramt. Men ved at skabe fælles platforme, kan vi stå sammen, skabe dialog om problemstillinger og lave strategier til, hvordan vi kan løse de udfordringer, vi møder.”

Den stigende vold og konsekvenserne af kriminalisering af LGBTIQ+ rettighedsforkæmpere i Uganda, har vi hos Globalt Fokus set tydelig i form af en større ansøgningsstrøm til akutpuljen Claim Your Space, som Jimiyu og mange flere menneskerettighedsaktivister i Uganda har fået støtte fra til at blive evakueret til opholdssteder, hvor de kan være i sikkerhed og fortsætte deres kamp for sexarbejderes rettigheder: 

“Det har været livsreddende, fordi vi har haft scenarier, som er nået til et punkt, hvor ledere og aktivister har risikeret permanent handicap og død.”

Støtte kan afhjælpe psykisk sammenbrud

Ifølge Jimiyu sikrer akutte støttepuljer, som Claim Your Space, at organisationer og rettighedsforkæmpere kan blive rustet mentalt til at håndtere kampen mod civilsamfundsrestriktioner, der ellers er præget af en lang og hård kamp forbundet med frygt for trusler, angreb og arrestationer. Claim Your Space giver blandt andet støtte til, at aktivister og rettighedsforkæmpere kan søge psykosocial hjælp, når de eksempelvis har været udsat for angreb eller fået et psykisk sammenbrud som følge af deres arbejde. For Jimiyu er det meget afgørende for, at menneskerettighedsforkæmpere fortsat kan engagere sig i kampen for rettigheder for, “når man er psykisk udfordret, er det svært at forsætte med at arbejde.” 

Jimiyu beskriver, at støttemidler fra Claim Your Space muliggør, at organisationer kan mobilisere sig på tværs af landet i en fælles koalition mod civilsamfundsrestriktioner. Dette har resulteret i, at 80 forskellige organisationer nu står sammen i en fælles kamp mod den ugandiske regering retsforfølgelser af menneskerettighedsorganisationer. Det har skabt en øget samtale om menneskerettigheder i offentligheden og bragt civilsamfundsrestriktioner på dagsordenen i Uganda.

 

DEL NYHEDEN MED PARTERE og SØG CLAIM YOUS SPACE HER
Claim Your Space kan søges løbende og har ikke ansøgningsfrister. Retningslinjer og ansøgningsskema findes her: CLAIM YOUR SPACE.


*Af hensyn til deres sikkerhed angiver ikke rigtige navn rettighedsforkæmperen eller navn AIDS-Fondets partnerorganisationer. Globalt Fokus er bekendt med rettighedsforkæmperens navn og organisationerne.

 

 

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus