Skip to main content

              

Akutpuljen Claim Your Space udvides og vil nu nå ud til flere rettighedsforkæmpere rundt i verden

"Forskellen på liv og død", sådan beskriver tidligere modtagere af Claim Your Space, hvad akutpuljen kan betyde. Puljen har de sidste tre år været en livslinje for flere hundrede rettighedsforkæmpere, der har været under angreb og i sikkerhedsfare. Puljen forlænges nu  med 15 millioner kroner frem til 2026, samtidigt udvider Globalt Fokus og Udenrigsministeriet puljens rækkevidde, så den kan støtte flere rettighedsforkæmpere over hele verden.   

Akutpulje, støttemekanisme, fleksibel modalitet. Det kan hurtigt blive teknisk og indforstået, når man skal beskrive den danske akutpuljen Claim Your Space, der støtter rettighedsforkæmpere i fare. Men dér hvor det gælder, dér hvor truslerne og nedslag er til at tage og føle på, dér hvor puljen gør en forskel, dér har de nemt ved at beskrive den. Den er “forskellen på liv og død”. Så alvorligt enkelt beskriver tre aktivister fra Øst- og Vestafrika samstemmigt, hvad Claim Your Space er og har betydet for dem de seneste par år.  

De tre aktivister er aktive i LGBT+- rettighedsbevægelser i Uganda, Tanzania og Ghana, hvor de og deres medaktivister på egne krop og psyche mærker konsekvenserne af de nedslag på LGBT+- personer og -miljøer, der har spredt sig i flere afrikanske lande, og som flere steder er blevet stadfæstet ved lov. Det betyder, at det nu flere steder er kriminelt at være LGBT+- person eller at arbejde for at beskytte og fremme LGBT+- rettigheder. Konsekvenserne er trusler, tæsk, fængsling, fordrivelse, afbrænding af ens hjem, dødstrusler mod en selv og familiemedlemmer og i værste fald drab.

I den virkelighed, de tre aktivister lever i, har akutpuljen Claim Your Space “ikke så meget været et lyspunkt, men snarere en livslinje”, som en aktivist* fra den tanzaniske organisation Eagle Wings Youth Initiative beskriver det under et besøg i København. Et besøg, hvor de sammen med deres danske partnerorganisation, LGBT+ Danmark, afholdt kunstudstilling, workshops og dialogmøder med danske politikere og civilsamfund. Globalt Fokus mødte aktivisterne fra Eagle Wings Youth Initiative i Tanzania, Sauti Youth Foundation i Uganda og LBGT+ i Ghana til en snak om, hvordan man fortsætter rettighedsarbejdet, når civilsamfundets råderum skrumper og om akutpuljen Claim Your Space, som flere af aktivisterne tidligere har modtaget økonomisk støtte fra til bl.a. at søge sikre ly i kritiske situationer, hvor de har været under angreb og i fare og til juridisk hjælp. 

Flere rettighedsforkæmpere i fare kan nu få støtte

Den “livslinje” som Claim Your Space har været for de tre aktivister og for mere end 400 rettighedsforkæmpere siden 2021, bliver nu udvidet, så det kan nå ud til endnu flere end hidtil. Det sker efter, at Globalt Fokus, som forvalter Claim Your Space og Udenrigsministeriet, der finansierer puljen, er blevet enige om at udvide puljens geografiske rækkevidde, samtidigt er puljen forlænget til 2026 med en bevilling på 15 millioner kroner. Puljen, der hidtil kunne søges af danske organisationers lokale partnere i afrikanske lande syd for Sahara, Myanmar, Palæstina, Afghanistan eller Bangladesh, bliver nu udvidet til at gælde lokale partnere i alle lande på OECD DAC-listen.

300 rettighedsforkæmpere blev dræbt alene sidste år 

Behovet for akutpuljer som Claim Your Space er ikke blevet mindre siden 2021, hvor puljen blev lanceret. For i en tid med flere voldelige konflikter siden anden verdenskrig, og hvor konflikter optrappes i lande som Myanmar, Etiopien, Den demokratiske republik Congo, Kashmir, Colombia, Mexico og Syrien, står menneskerettighedsforkæmpere, overfor større sikkerhedsrisiko og fare end den generelle befolkning. I 2023 dokumenterede organisationen Front Line Defenders 1538 krænkelser på menneskerettighedsforkæmpere i 105 lande, og gennem det seneste årti er 3000 rettighedsforkæmpere blevet dræbt, hvorved 300 blev dræbt i 2023 i 28 forskellige lande. 

Ser man ud over det afrikanske politiske landskab og udvikling, når det kommer til LBGT+- rettigheder, spår en aktivist fra Sauti Youth Foundation i Uganda, at det “desværre ikke er sidste gang vores bevægelse og aktivistgrupper får brug for Claim Your Space. Angreb og kriminaliseringen ser ikke ud til at blive mindre. Derfor desto vigtigere, at Claim Your Space er skruet sådan sammen, at den faktisk forholder sig til vores virkelighed og ikke består af besværlige procedure, som vi ikke kan efterkomme, når jorden brænder under os, ” forklarer den ugandisk aktivist. Kollegaen fra Tanzania tager over: 

“Vi arbejder i hele landet gennem frivillige aktivistgrupper, som lige nu er udsat for enormt pres og stigmatisering. Hvis de samtidigt bliver truet på livet, og vi ikke kan sikre deres sikkerhed, så risikerer vi at miste dem og alt det store rettighedsarbejde, vi har opbygget. Derfor er det så vigtigt, at vi kan sikre deres sikkerhed. Men det kan være svært at finde midler til det. Det drejer sig om lavpraktiske udgifter som transport, husleje og mad. Men ikke alle donorer støtter den type udgifter. Derfor har Claim Your Space været så vigtig for os, for den støtter vores konkrete akutte behov for at søge i sikkerhed. Ikke alene det, så er den også hurtig og fleksibel.”

En medaktivist fra Ghana supplerer: 
“Når der står en flok udenfor dit hjem eller kontor og truer dig på livet, så er der ikke tid til lange ansøgningsformular og svarfrister, så handler det om at komme væk hurtigst muligt.” 

Der er ikke tid til bureaukrati 

Mette Møller Kristensen, der er direktør hos Globalt Fokus, er derfor glad for, at Claim Yous Space både fortsætter og bliver udvidet, så den kan nå ud til endnu flere rettighedsforkæmpere, aktivister og civilsamfundsorganisationer:  

”Nedslag og pres på civilsamfundet vokser mange steder i verden. Derfor er det så vigtigt, at Danmark øger sin støtte til rettighedsforkæmpere – både ved at udvise solidaritet og opbakning, men i lige så høj grad gennem konkret og direkte økonomisk støtte,” siger Mette Müller Kristensen, og beskriver styrken ved akutpuljen: 

“Sammen med Udenrigsministeriet, vores medlemmer og deres lokale partnere er vi i Globalt Fokus lykkes med at udvikle en pulje, der opererer på rettighedsforkæmpere præmisser, for når man er under angreb, er der ikke tid til bureaukrati og tidskrævende ansøgningsprocesser. På den måde går Danmark foran andre donerer ved at udvikle nye og nødvendige støtteformer til de mennesker, der er i frontlinjen i kampen for rettigheder og demokrati,” forklarer hun. 

Claim Your Space kan søges løbende og har ikke ansøgningsfrister. Retningslinjer og ansøgningsskema findes her: CLAIM YOUR SPACE.
Globalt Fokus inviterer medlemmer og øvrige danske civilsamfundsorganisationer med globale aktiviteter til infomøde d. Tirsdag 17 september 2024, hvor man kan blive klogere på puljen.  

Tilmeld dig informationsmødet her: https://globaltfokus.dk/da/events/icalrepeat.detail/2024/09/17/2276/-/claim-your-space-information-meeting 

 

FOTO:
I forbindelse med partnerbesøg i København i forsommeren afholdt LBGT+ Danmark en kunstudstilling, hvor aktivister fra lokale partnerorganisationer fra bl.a. Uganda, Ghana og Tanzania udstillede kunstværker.

*Af hensyn til deres sikkerhed nævner vi ikke aktivisternes navne i denne artikel, men nøjes med at nævne deres organisationer. Globalt Fokus er bekendt med aktivisternes navne. 

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus