Skip to main content

              

Indlæg: Vi ser frem til dialog om nye aftaler med civilsamfundet

Der sker et nybrud i samarbejdet mellem Danida og udviklingsorganisationerne. Et nyt system skal tage det bedste fra de eksisterende aftaler og stadig formå at tænke nyt, påpeger fore forperson Laust Leth Gregersen i et debatindlæg oprindeligt bragt i Altinget.

 

Civilsamfundet er en ufattelig vigtig aktør i dansk udviklingsarbejde. Sådan lød det fra Kristian Jensen i Altinget. Det er toner, som vi i Globalt Fokus naturligvis er glade for at høre.

 

I forlængelse heraf er det interessant, at finansloven for 2017 lægger op til nybrud i samarbejdet mellem de danske civilsamfundsorganisationer og ministeriet.

 

I mange år har danske civilsamfundsorganisationer (pt. 17 forskellige organisationer) haft langsigtede, flerårige og fleksible aftaler med Danida. Det har vist sig at have en rigtig god virkning på organisationernes påvirkningsevne ude i verden.

                            

Det er disse aftaler, regeringen nu lægger op til skal ændres. I udkast til finansloven for 2017 står der, at ’de eksisterende rammeaftaler vil blive udfaset ved udgangen af 2017.’ I stedet vil ministeriet lave ’partnerskabsaftaler’ med en række organisationer, der skal ’styrke sammenfaldet mellem organisationernes aktiviteter og danske udviklingspolitiske prioriteter’.

Danmark har noget særligt

Civilsamfundet, stat og erhvervsliv har forskellige roller og opgaver. Det giver fin mening at se på, hvordan vi kan trække i fællesskab, så vi ikke alle sammen løber i hver vores retning. Vi er stærkest der, hvor vi kommer som hele Danmark.

 

Globalt Fokus er derfor grundlæggende enige i princippet om at styrke samarbejde og sammenfaldet mellem de danske prioriteter og civilsamfundsorganisationernes arbejde.

 

Danmark har noget særligt at byde ind med i udviklingssamarbejdet. Vi har et levende og stærkt civilsamfund, hvis kerneopgave det er at holde regeringen ansvarlig. Civilsamfundets vigtighed er noget, vi alle er enige om i Danmark.

 

De erfaringer, vi har gjort i Danmark, som har været med til at gøre vores samfund rigt og stabilt, bør vi bygge på i vores omgang med verden – særligt med verdens fattigste.

 

Globalt Fokus og vores medlemmer håber på en proces med klart definerede, fagligt funderede kriterier for de fremtidige aftaler, at vi sikrer forudsigeligheden i dansk bistand (aftaler bør være flerårige og aftaler, der måtte ende, bør udfases over tid), at fleksibiliteten i bistanden opretholdes.

 

Kort sagt, at vi formår at holde fast i det, der har fungeret godt i det eksisterende system – samtidig med at vi tænker nyt.

 

Globalt Fokus ser frem til dialogen med ministeriet og er klar til at sikre vigtigheden af civilsamfundet i dansk bistand i fremtiden.

 

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus