Skip to main content

              

Ny Globalt Fokus analyse: Folkelig deltagelse i en brydningstid

Med en ny analyse af forandringer og nye tendenser inden for den folkelige deltagelse ønsker Globalt Fokus at åbne for en samtale om, hvordan vi i civilsamfundet gentænker den måde, vi engagerer borgere og nye sociale bevægelser omkring fælles sager og kampe, der skaber samfundsforandring.

Ny analyse fra Globalt Fokus ser nærmere på forandringer inden for den folkelige deltagelse, og hvordan det påvirker civilsamfundets måde at engagere borgere og skabe begejstring omkring vores sager.

Find den fulde analyse her: ´Folkelig deltagelse i en brydningstid´
 
Danskernes engagement og deltagelse i civilsamfundet er i øjeblikket under stor forandring. Dette sker i takt med, at nye globale kriser kommer tættere på, og nye sociale- og protestbevægelser ser dagens lys. Borgerne organiserer sig i dag på nye måder, og det forgår i mange tilfælde uden om de klassiske civilsamfundsorganisationer. Det betyder ikke, at danskernes opbakning til udviklingssamarbejdet og civilsamfundets globale arbejde er dalende. Faktisk er den stigende. 

Ifølge Udenrigsministeriets seneste måling (2020)steg befolkningens opbakning fra 57 % til 63% i perioden 2018-2020. Den positive tendens ses især blandt de 18-30-årige. 64% af de unge svarede i 2020, at de er tilhængere af udviklingssamarbejdet. Det er en stigning på 14 procentpoint fra 2019. De nye strømninger og deltagelsesformer påvirker dog den måde, vi i civilsamfundet arbejder med og engagerer borgere på, og de udfordrer nogle af de grundlæggende præmisser, som udviklingssamarbejdet hidtil har været baseret på. Det skaber nye udfordringer, men åbner samtidigt for mange nye muligheder.

"Lad os begejstre af de nye muligheder” 

Globalt Fokus’ nye analyse ´Folkelig deltagelse i en brydningstid´ ser nærmere på, hvordan disse forandringer påvirker vores organisationer. Hovedformålet med analysen er at åbne for en ny fælles samtale om civilsamfundets evne til at skabe folkelig deltagelse og engagere borgerne omkring vores mærkesager, forklarer sekretariatsleder i Globalt Fokus, Peter Christiansen:

”Civilsamfundsorganisationerne står i dag over for gennemgående organisatoriske og politiske transformationer. Sociale bevægelser og digitale kampagneplatforme buldrer frem. Borgere rundt omkring i verden er indignerede, de er fokuserede, de kan mobilisere i tusindvis af mennesker, og samtidig sætter de grundlæggende spørgsmålstegn ved det mere etablerede civilsamfunds legitimitet. Vi står over for en stor omstillingsproces, og der er ingen facitliste. Derfor er de første afgørende skridt, at vi er åbne for samtalen og lader os begejstre af de nye muligheder.” 

I analysen opfordrer Globalt Fokus til, at vi i civilsamfundet stiller os spørgende til egen praksis, så vi sammen kan gentænke og omstille den måde, vi engagerer borgerne i at skabe forandring.  

”Vi bør spørge, hvor gode vi er til at mobilisere folk til deltagelse, hvor gode vi er til at give ansvar til de aktive, frivillige deltagere, og hvor gode vi er til at sprede deltagelsen ud og engagere folk, der ikke før er blevet inviteret ind og er blevet givet muligheden og tilliden til at gøre en forskel,” opfordrer vi blandt andet til i den nye analyse. 

Mål på outcome fremfor output
Analysen kommer med en række anbefalinger til, hvordan vi kan gribe en fornyelse af vores arbejde med folkelig deltagelse an. Anbefalingerne slår i overordnede termer tonen an for, at vi i civilsamfundet skal styrke vores magt, skal sætte fælles sager før interne måltal, skal lytte mere end vi kommunikerer, skal understøtte nye uformelle fællesskaber og forme nye alliancer såvel som måle på outcome fremfor output. Mange organisationer bliver nemlig i dag målt på donationer, medlemmer, medieomtaler, likes. Men outputs siger ofte meget lidt om, hvorvidt vi er gode til at engagere borgerne i at skabe de forandringer, vi er sat i verden for.  

Læs alle anbefalinger her: ´Folkelig deltagelse i en brydningstid´

´Folkelig deltagelse i en brydningstid´ kommer i forlængelse af, at Udenrigsministeriet i sommeren udgav første del af sin evaluering af den danske støtte til civilsamfundet. Her finder vi flere ligheder i anbefalinger og pointer. I Udenrigsministeriets delevaluering lyder det eksempelvis, at civilsamfundsorganisationer skal engagere sig mere i fælles kampagneplatforme og samarbejde mere i alliancer. Endvidere lyder det, at der skal udvikles nye rapporteringsindikatorer for mere langsigtede resultater på outcome-niveau. Hos Globalt Fokus hilser vi denne opfordring velkommen.  

  • Created on .
Sign up for our newsletter

Get news about our work, activities, and events in your inbox (In danish).

Meet us

Rysensteensgade 3
Copenhagen, 1564
Denmark

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


© Global Focus