Skip to main content

              

Globalt netværk styrker akutte støttemekanismer gennem koordinering og erfaringsudveksling

Opbakning til det globale netværk af støttemekanismer Building Responses Together viser behov for øget koordinering af akutstøtte og har et stort potentiale for at styrke kampen for at sikre civilsamfundets råderum globalt. Building Responses Togethers medlemmer har stor appetit på at lære fra hinanden og udforske muligheder for samarbejde omkring kriser.

Building Responses Together-netværket har netop afholdt sit første fysiske møde, siden netværket blev konstitueret for to år siden i Amsterdam. Denne gang mødtes netværket i Berlin for at videreudvikle netværket og styrke samarbejdet mellem dets medlemmer.

Building Responses Together (BRT) er et globalt netværk af såkaldte rapid response mekanismer, der yder akutstøtte til civilsamfundsorganisationer og individer, der udsættes for trusler eller angreb på baggrund af deres arbejde for at fremme menneskerettighederne. Netværket blev dannet i 2022, og det tæller nu 25 organisationer, heriblandt nogle af verdens største aktører inden for området som CIVICUS og Freedom House til mindre organisationer, der arbejder helt tæt med sociale bevægelser eller marginaliserede grupper.

Netværkets formål er at forbedre koordinering og samarbejde mellem rapid response mekanismer blandt andet for at minimere dobbeltarbejde og skabe synergier mellem forskellige tilgange til beskyttelse af rettighedsforkæmper og civilsamfundsaktører samt tilstræbe bedst mulig brug af de tilgængelige ressourcer. Globalt Fokus fungerer som sekretariat for BRT-netværket som en del af Claim Your Space (CYS), der yder akutstøtte til partnere af danske organisationer i de globale syd.

Til mødet i Berlin midt i april samlede vi 39 deltagere fra 22 forskellige organisationer, med det formål at kickstarte netværket efter at fokus de sidste par år har været på rekruttering af nye medlemmer og at etablere et fundament for samarbejdet. Derfor var der under mødet stor fokus på at opbygge tillid og community building blandt medlemmerne, samt at udforske, hvordan et netværk med et relativt mangfoldigt medlemskab samarbejder i praksis.

Mødet blev afsluttet med at formulere flere prioriteter for netværket for de næste par år. Herunder fokus på at styrke den regionale og globale koordinering samt intern koordinering omkring tematikker og koordinering med andre, lignende netværk. Derudover blev vidensdeling også prioriteret højt af medlemmerne. Den øgede opbakning til BRT og medlemmernes forpligtigelse til at støtte og bruge ressourcer på at lede implementeringen af prioriteterne viser, at netværket opfylder et vigtigt behov for øget koordinering af akutstøtte og har et stort potentiale for at styrke kampen for at sikre civilsamfundets råderum globalt. Samtidigt er der fra medlemmernes side stor appetit på at lære fra hinanden igennem erfaringsdeling samt udforske muligheder for samarbejde omkring diverse kriser som eksempelvis i Palæstina og Sudan.  

Overordnet var der stor tilfredshed blandt mødedeltagerne og flere gav udtryk for fornyet energi omkring netværket. Især videns- og erfaringsdeling og at kunne konstatere, at man ikke er alene med udfordringerne, bliver fremhævet som vigtige:

”Vi er mange, der arbejder med lignende typer af støttemekanismer eller som kan bedre supplere hinandens arbejde ved at yde andre typer støtte. Facilitering af en tættere netværksopbygning er afgørende,” forklarede en deltager i sin feedback, mens en anden supplerede:

”Erfaringsdelingen har været meget berigende. Når vi igen og igen støder på de samme forhindringer, er det motiverende at vide, at vi ikke er alene om disse problemer, og at vi alle kan drage nytte af de individuelle skridt, vi tager hver for sig.”

Opgaven for BRT-netværket og Globalt Fokus er nu at bygge videre på den energi og entusiasme, der er kommet ud af mødet for at sikre en endnu bedre koordinering omkring støtten til rettighedsforkæmpere civilsamfundet på et tidspunkt, hvor der virkeligt er brug for en stærk, fælles indsats.

Vil du vide mere om Building Responses Together kan du læse mere her eller kontakte netværksrådgiver Ruben Kondrup: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

  • Created on .
Sign up for our newsletter

Get news about our work, activities, and events in your inbox (In danish).

Meet us

Rysensteensgade 3
Copenhagen, 1564
Denmark

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


© Global Focus