Globalt Fokus får bevilling fra Udenrigsministeriet til at sikre, at tech fremmer demokratiet
Teknologi og øget digitalisering rummer et stort potentiale for at fremme og styrke det globale demokrati, borgeres engagement og civilsamfundets samfundsrolle, men teknologi bliver i dag også i høj grad misbrugt til at undergrave demokratiet, folkelig deltagelse og menneskerettigheder.
Den erkendelse er baggrunden for regeringens og civilsamfundets nye fælles initiativ ”Tech for Democracy”, der vil undersøge og udvikle konkrete løsninger til, hvordan teknologien fremmer og ikke undergraver demokratiet og menneskerettigheder. Helt centralt for Tech for Democracy er, at de fremlagte løsninger munder ud i konkret handling gennem aftaler mellem regeringer, tech-virksomheder og det globale civilsamfund.
Civilsamfundet spiller en helt central rolle i Tech for Democracy, hvor Globalt Fokus, Institut for Menneskerettigheder, Mellemfolkeligt Samvirke, International Media Support og Dansk Institut for Partier og Demokrati har indgået samarbejdsaftaler med Udenrigsministeriet for at sikre det globale civilsamfunds stemme og bidrag.
Som startskud til initiativet har Globalt Fokus samlet to Advisory Groups bestående af menneskerettigheds- og demokratiforkæmpere, aktivister, civilsamfundsorganisationer og eksperter fra over 30 lande, der skal bidrage til at identificere både udfordringer og løsninger.
Tech for Democracy-initiativet kick-startes med to konferencer d. 17. og 18. november, hvor civilsamfundet, tech-industrien og regeringer fra hele verden samles for at finde sammen i action coalitions, der kan føre de fremlagte løsninger og anbefalinger ud i livet.
Alle medlemmer af Globalt Fokus’ har nu mulighed for at blive en del af og engagere sig i Tech for Democracy på forskellige måder. Blandt andet ved at søge vores nye Tech for Democracy grant til pilotering af projekter, der arbejder i spændingsfeltet mellem teknologi og demokrati, eller blive medlem af Globalt Fokus’ nye Tech for Democracy-arbejdsgruppe og derigennem få indflydelse på udformningen af Tech for Democracy-initiativet.
Søg et Tech for Democracy Grant på 175.000 kr.
Globalt Fokus´ nye pulje, Tech for Democracy Grant, har udstedt et Call for Proposals på projekter, der løfter en udfordring relateret til teknologi, demokrati og menneskerettigheder. Projektet skal være et samarbejde mellem en dansk civilsamfundsorganisation og en partner fra det Globale Syd. Projekter kan påbegyndes fra 1. oktober og skal afsluttes inden 31. maj 2022. Der uddeles i alt fire grants på hver 175.000 kr.
Ansøgningsdeadline er d. 14. september 2021. Læs mere om hvad det kræver at søge et grant her. Spørgsmål til ansøgningsprocessen bedes rettet til
Bliv medlem af Tech for Democracy-arbejdsgruppen
Civilsamfundet er en central aktør i Tech for Democracy. Derfor inviterer vi alle, der ønsker at bidrage til samt blive klogere på den hurtigt voksende dagsorden, til at være med i Globalt Fokus´ nye Tech for Democracy-arbejdsgruppe.
Som medlem af arbejdsgruppen får medlemmerne mulighed for at påvirke initiativets overordnede fokus og være med til at definere og løfte de større processer, herunder afholdelse af civilsamfundets egen Tech for Democracy-konference ’Action Days’ og ´Deep Dive´, d. 17.november 2021.
Alle medlemsorganisationer med interesse for Tech for Democracy-dagsordenen har mulighed for at melde sig til arbejdsgruppen. Spørgsmål eller tilmeldinger kan rettes til Sara Brandt på
I de kommende uger lanceres en hjemmeside for Tech for Democracy, hvor konferenceprogrammer, samarbejder og projekter løbende vil blive annonceret. Følg med på her på vores hjemmeside og sociale medier.
- Created on .