Skip to main content

              

Julehilsen fra Globalt Fokus

Kære alle,
Selvom 2022 så småt går på hæld, er der i denne uge stadig fuld damp på kedlerne her i Globalt Fokus, hvor vi, mens vi lægger sidste hånd på dette nyhedsbrev, er i gang med at analysere det nye SVM-regeringsgrundlag, har travlt med lancering af den årlige Verdensmålsstatus SPOTLIGHT 22 og afvikling af ledelseskurser, inden vi kan lukke ned og holde en velfortjent juleferie. 

Det er nu et år siden, at jeg fik æren af at stå i spidsen for det dygtige hold af medarbejdere hos Globalt Fokus – og sikke et år det har været, som i virkeligheden ret godt afspejler bredden og dynamikken i de opgaver, vi løfter som Globalt Fokus.  

Vi, der arbejder med udviklings- og humanitære indsatser, oplever dagligt, hvordan verdens kriser påvirker de mest udsatte dele af verden. Men i 2022 kom verdens kriser i den grad også tæt på os i Danmark. Midt i denne usikre tid har opgaven for os været at vedholde vores insisteren på, at verden er større end Danmark, og at det kræver globale langsigtede løsninger at løse kriserne. I fællesskab med vores medlemmer var vi i foråret en samlet kritisk stemme, da den tidligere regering valgte at finansiere modtagelsen af ukrainske flygtningen i Danmark med midler fra udviklingsbistanden. Regningen for vores solidaritet med Ukraine skal ikke sendes videre til verdens mest udsatte. Selv i krisetider kan Danmark mere. 

Efter den længste forhandlingsperiode i moderne tid, ser en ny SVM-regering dagens lys med et regeringsgrundlag, der ved første læsning har et globalt udsyn, der tegner for et fortsat stærkt dansk engagement i verden. Udviklingsbistanden fastholdes på 0,7 % af BNI, og regeringen lægger op til en plan for at imødekomme vores globale forpligtelser om klimafinansiering til verdens fattigste. I Globalt Fokus har vi sammen med vores medlemmer længe kæmpet for at klimafinansiering til verdens mest klimaudsatte skal være ny og additionel til udviklingsbistanden. Det vil vi fortsat arbejde for. Som sekretariatsleder i Globalt Fokus er jeg særlig glad for at styrkelsen af det lokale civilsamfund i partnerlandene står direkte nævnt i regeringsgrundlaget. I det danske civilsamfund er samarbejdet med lokale partnere helt grundlæggende, og også et område hvor nye forventninger blomstrer, og ambitionsniveauet skal øges. Vi glæder os derfor til at samarbejde med en ny minister og Udenrigsministeriet omkring styrkelsen af det lokale civilsamfund i den kommende regeringsperiode. 

Et væsentligt arbejdsområde som Globalt Fokus har samarbejdet med Udenrigsministeriet om i 2022, har været beskyttelse af civilsamfundets råderum, eksempelvis gennem puljen Claim Your Space, der yder hurtig og fleksibel støtte til menneskerettighedsforkæmpere i akut fare. Jeg er glad for at kunne fortælle, at puljen er forlænget i tre år frem til og med 2025. 

I 2023 ser vi også frem til at påbegynde arbejdet med en ny stor EU-bevilling, som Globalt Fokus har modtaget sammen med Nyt Europa. Den nye bevilling kommer til at give danske civilsamfundsorganisationer mulighed for at styrke egen politiske interessevaretagelse med at beskytte og promovere rettigheder.  

I 2023 skal Globalt Fokus have en ny strategi. For tre uger siden afholdt vi den årlige generalforsamling, hvor vi skød strategiprocessen i gang. Det ser jeg frem til at bruge det kommende år på - sammen med medlemmer og den nyvalgte styregruppe, der fortsætter med Rasmus Stuhr Jakobsen fra Care og Rikke Friis fra Dansk Flygtningehjælp som hhv. forperson og næstforperson.  

Tusind tak for året der gik, jeg håber julefreden er ved at sænke sig hos jer alle. Jeg ser frem til at fortsat at styrke vores fælles arbejde i 2023.

De allerbedste julehilsner 
Mette Müller Kristensen · Sekretariatschef

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus