Skip to main content

              

Globalt Fokus og Nyt Europa modtager stor EU-bevilling til at styrke fundamentale rettigheder i Danmark 

Europa er i forandring. Det stigende pres på civilsamfundet i Europa, krigen i Ukraine, flygtningestrømme og de hastige forandringer af vores digitale teknologi er bare nogle af de tendenser, der stiller de danske civilsamfundsorganisationer over for en vigtig opgave i disse år: at værne om rettigheder og EU’s kerneværdier.

Dette vigtige arbejde vil Globalt Fokus og Nyt Europa nu være med til at løfte med en ny EU-bevilling på 26 mio. kroner:

”Vi kan aldrig tage demokrati og rettigheder for givet, og særligt i disse år bliver det hele tiden vigtigere, at det danske civilsamfund står vagt om fundamentale rettigheder i Danmark og globalt. Denne nye EU-bevilling giver os nu en unik mulighed for at sætte rettigheder på dagsordenen,” forklarer Globalt Fokus´ sekretariatschef, Mette Müller Kristensen og uddyber: 

“Vores medlemmer arbejder hver dag for at beskytte og fremme menneskerettigheder globalt. Med denne bevilling får vi nu mulighed for yderligere at styrke forbindelsen mellem rettighedskampen globalt og nationalt og samle det danske civilsamfund omkring styrkelsen af rettigheder og demokrati som fundament. Til det vil vi bringe EU’s stærke rettighedsorienterede ramme og lovgivning i spil." 

Et svækket demokrati og et uudnyttet potentiale  

Rettighedsforkæmpere verden over oplever fysiske angreb, digitale trusler og begrænsninger af deres ressourcer. I Danmark er vi fortsat blandt de 3,1% af verdens befolkning, der er frie til at ytre os, forene os og forsamle os, men også i Danmark er der øget pres på demokratiet og civilsamfundet både offline og online. Vi har de seneste år set, hvordan regeringen herhjemme har forsøgt at introducere lovgivning, der ville begrænse forsamlingsfriheden, diskriminere etniske minoriteter og øge kønsuligheden.  

Det nye projekt, der er finansieret af EU-kommissionen, vil Globalt Fokus og Nyt Europa styrke civilsamfundets kapacitet, fælles interessevaretagelse, monitorering- og kampagnearbejde samt allianceopbygning med sociale bevægelser. Desuden vil en betydelig andel af midlerne gå direkte til danske civilsamfundsorganisationers vigtige arbejde med at beskytte og promovere rettigheder i Danmark.  

“Det nye projekt vil samtidig udnytte det store potentiale i at bruge EU-lovgivning og processer, såsom Digital Services Act og EU’s handlingsplan mod racisme som løftestang til at holde Danmark op på sin rolle som frontløber for demokrati og menneskerettigheder globalt, “ forklarer Julie Rosenkilde, sekretariatsleder i Nyt Europa og fortsætter: 

”Vi har længe kæmpet for at styrke civilsamfundets interesserer på EU området. Dette projekt vil netop styrke den danske indsats, både med at holde beslutningstagere oppe på relevant EU-lovgivning, men også være med til at styrke lovgivningsprocessen på EU niveau, og styrket linket mellem det nationale og europæiske.”

 


         Fakta om den nye EU-bevilling: 

  • Projektet er på 26.647.650 over de næste tre år, hvoraf 13.125.000 vil blive uddelt til andre danske civilsamfundsaktører via en pulje, som vil blive administreret af Globalt Fokus.
    Projektet implementeres af Globalt Fokus og Nyt Europa i fællesskab, mens det er bevilget af EU-kommissionen.

  • Puljen kan søges af lokale, regionale og nationale civilsamfundsorganisationer i Danmark til deres arbejde for at sikre fundamentale rettigheder, retsstatsprincipper og demokrati. 

  •  Retningslinjer m.m. bliver udviklet i begyndelsen af 2023, hvorefter Globalt Fokus og Nyt Europa vil dele oplysninger om, hvordan man kan søge.

 

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus