Globalt fokus og Nyt Europa søger seks medlemmer til bevillingsudvalget for FUNDAMENTAL RIGHTS INITIATIVE
Brænder du for at arbejde med fundamentale rettigheder i Danmark? Vil du være en del af at styrke civilsamfundet i Danmark? Er du god til at genkende bias mod mindre repræsenterede grupper og kan du godt lide at tænke i bred repræsentation? Har du kendskab og interesse for EU’s arbejde inden for fundamentale rettigheder? Så har du nu muligheden for at blive medlem af et nyt bevillingsudvalg for FUNDAMENTAL RIGHTS INITIATIVE (FRi).
Globalt Fokus opsætter en ny pulje som en del af det nye FUNDAMENTAL RIGHTS INITIATIVE (FRi), som er et samarbejde mellem Globalt Fokus og Nyt Europa støttet af EU. Vi søger derfor seks medlemmer til et nyt bevillingsudvalg for initiativet. Som medlem af bevillingsudvalget vil du være med til at vurdere og træffe afgørelser om ansøgninger i løbet af perioden for initiativet fra 2023 til 2025. Der er mellem fire-fem ansøgningsrunder i perioden.
I bevillingsudvalget skal der sidde en bred repræsentation af civilsamfundsorganisationer og -netværk i Danmark. Vi søger derfor medlemmer både fra store og mindre organisationer og netværk med forskellige tematiske fokusområder Derfor kan alle danske civilsamfundsorganisationer (CSO) og -netværk med juridisk hjemsted i Danmark indstille en relevant medarbejder eller medlem til at sidde i bevillingsudvalget.
Fakta om den nye EU-bevilling og den nye pulje
FUNDAMENTAL RIGHTS INITIATIVE´s pulje administreres af Globalt Fokus og skal uddeles til danske civilsamfundsaktører. Puljen er bevilget af EU og kan søges af civilsamfundsorganisationer og -netværk i Danmark til deres arbejde for at sikre fundamentale rettigheder, retsstatsprincipper og demokrati. Projekter kan fx være kampagne eller politisk arbejde vedrørende fundamentale rettigheder, monitorering af overholdelse af bestemte rettigheder, samt organisationsudvikling i forbindelse med arbejde med rettigheder eller støtte til forskellige rettighedsforkæmpere.
Retningslinjer mv. for den nye pulje bliver færdigudviklet sammen med bevillingsudvalget i foråret 2023. Disse retningslinjer vil læne sig op ad retningslinjerne i initiativet. Læs mere om FRi her.
Kan min organisation indstille et medlem OG søge puljen? JA
Det er muligt at søge puljen som en organisation, selvom man har en medarbejder eller medlem siddende i bevillingsudvalget. I forbindelse med vurdering af ansøgningerne kan der opstå tilfælde af inhabilitet blandt bevillingsudvalgets medlemmer fx ved at ens egen organisation har søgt puljen, eller at man tidligere har arbejdet med en ansøger. I sådan et tilfælde er vedkommende inhabil, og kan derfor ikke tage del i behandlingen af den konkrete ansøgning. Derudover er det bevillingsudvalgets primære funktion at forholde sig til retningslinjerne ved uddeling af bevilling via et prædefineret scoringssystem.
Kriterier
Vi søger en bred repræsentation i bevillingsudvalget af både store og mindre organisationer og forskellige mennesker med forskellige typer kompetencer. Følgende kriterier vil blive vægtet i udvælgelsen:
- Kendskab til civilsamfundet i Danmark, gerne fra forskellige (typer af) organisationer, gerne med diverse temaer og gerne på græsrodsniveau
- Erfaring med vurdering af ansøgninger f.eks. i et andet pulje-regi er en fordel
- Erfaring med projektledelse, budgetter og implementeringsplaner er en fordel
- Erfaring med at arbejde med rettigheder samt viden om rettigheder i Danmark og/eller i Europa, fx (men ikke udelukkende) rettigheder, der relaterer sig til køn, minoriteter, LGBTQIA+, demokrati mm
- Viden om de institutionelle og systematiske udfordringer, der er forbundet med rettighedsarbejde for civilsamfundet i Danmark, er en fordel
- Kendskab og interesse for EU’s arbejde og redskaber inden for fundamentale rettigheder, er en fordel
- Ansøgeren kan have engelsk som primært arbejdssprog, men at forståelse af dansk er en nødvendighed
Ansvar og opgaver:
- At bidrage til færdigudvikling af retningslinjerne for FUNDAMENTAL RIGHTS INITIATIVE´s (FRi) nye pulje samt at godkende og bidrage til et scoringssystem
- At gennemgå indkomne ansøgninger og vurdere dem med de andre medlemmer stringent i forhold til det prædefineret scoringssystem
- At samarbejde med resten af udvalget med det formål at udføre en forsvarlig og transparent puljeforvaltning.
- At formulere saglige begrundelser for godkendelse og afslag som kan videreformidles til ansøgere
- At overholde fuld tavshedspligt i forbindelse med arbejdet, samt forpligte sig på i videst mulige omfang at behandle ansøgningerne på en fordomsfri og retfærdig måde, samt overholde alle GDPR-regler indlejret i projektet
Omfang af arbejdet
Der er mellem fire-fem ansøgningsrunder i løbet af 2023-2025. Der vil være to møder; et intromøde på 3 timer samt et møde på ca. 4 timer, hvor vi gennemgår ansøgningerne - afhængige af hvor mange ansøgninger, der er kommet. Medlemmer af bevillingsudvalget bliver delt op i par og læser kun de ansøgninger, de får tildelt. Derfor kan der være et eller flere møder mellem medlemmerne, som de selv står for at arrangere.
Desværre kan vi ikke svare på, hvor mange ansøgninger man hver især skal læse, men der har været stor interesse for projektet. Bevillingsudvalgsmøder kan både være fysisk eller online. Derfor opfordrer vi organisationer baseret i hele landet til at søge.
Honorar:
Der tilbydes symbolsk honorar pr. puljerunde. 3000 kr. pr ansøgningsrunde til hvert medlem af udvalget. Udvalgets forperson modtager 6000 kr. pr. ansøgningsrunde.
Hvordan søger man?
Ansøgerens organisation skal sende en indstilling samt et CV. Ansøgeren skal være knyttet til organisationen som medarbejder eller som medlem. Indstillingen skal forholde sig til kriterierne i opslaget og argumentere hvor og hvordan ansøgeren kan bidrage til de forskellige punkter.
Indstillingen og CV og sendes til
Indstillingsfristen er d. 17. april 2023
Har du/I spørgsmål, er du velkommen til at kontakte puljerådgiver Naghmeh Kashani på
- Oprettet den .