Skip to main content

              

Første møde i Forum for Kapacitetsudvikling satte fokus på fremtiden

Forum for Kapacitetsudvikling afholdt – sammen med 70 repræsentanter for medlemsorganisationer – et første møde mandag den 23.2 - et kick-off arrangement, der satte retning og udgangspunkt for forummets fremtidige arbejde. I denne artikel har vi kort samlet nogle af mødets vigtigste pointer.

 

Siloerne skal nedbrydes – indspark udefra 

Ledelsesprofessor Steen Hildebrandt fra Aarhus Universitet, var indbudt til at komme med et indspark udefra. Se nogle af hans pointer her:

  • Det vil blive nødvendigt at nedbryde mange af de siloer, der opdeler organisationer, samfund og den globale verden. Mange siloer vakler i disse år, og bør enten nedlægges eller fusioneres, hvad betyder det i NGO-miljøet?
  • Hvordan holder vi som organisationer fokus på vores MENING, fremfor at blive fanget i strategiudvikling, evalueringer, konkurrence og målinger, der kan få os til at glemme opmærksomheden på kernen? KPI’er og målinger understreger nødvendigheden af at eksplicitere meningen med vores tilstedeværelse.
  • De globale kriser og tegn på sammenbrud, man ser på globalt plan, er med til at åbne for nye muligheder og nye opgaver i samfundet.  Fremtidigt lederskab handler om at holde opmærksomhed på konteksten, og på at lede ud fra den ankommende fremtid, frem for det der fungerede engang.

Bogreference fra Steen Hildebrandt: ’Ledelse fra den spirende fremtid’, Otto Scharmer og Katrin Kaufer.

 

NGOernes fremtidige rolle - Indblik fra to organisationer i miljøet

To organisationer gav deres bud på, hvordan de arbejder med at geare organisationen til fremtiden. Oplæggene kom fra Jakob Kirkemann Boesen, International Director i MS og Marianne Haarh, kommunikationschef i CARE Danmark.  

 

Pointer fra MS oplæg:

  • TRE tendenser: 1) Politisk legitimitet: Hvordan forholder vi os til nye aktører og beholder legitimitet i Syd? 2) Økonomisk magtbalance: Hvad er vores rolle, når det ikke længere er os der sidder på pengene? 3) Forandringskraften - hvor ligger den i dag?
  • MS’ medlemskab af ActionAid gør organisationen i stand til at håndtere fremtidens udfordringer, siloer nedbrydes og organisationer bruger hinandens kompetencer, som en del af et større hele.
  • MS bevæger sig ind i 4. sektor feltet, hvor servicesalg bliver en del af organisationens portefølje. En svær, men sund udfordring!

 

Pointer fra CARE Danmarks oplæg:

  • Der er et øget værdifokus for virksomheder. Flere store virksomheder arbejder ud fra en værdibaseret vision. Virksomhederne taler mere som NGO’er, og der er en tendens til mere handling og italesættelse af miljømæssige og fattigdomsrelaterede problematikker i den private sektor.
  • CARE har haft succes med at lære, at tale virksomhedernes sprog. CARE arbejder samtidigt på at skabe samtalerum, hvor de mennesker der lider under de store virksomheders arbejde kan få lov at tale med de store virksomheder.
  • Det er vigtigt vi i miljøet sammen arbejder med de store virksomheder, for at løse fremtidens udfordringer – og det kræver at vi som NGOer udvikler nye kompetencer.

 

Danidas syn på organisationerne - input

Ulla Næsby, souschef for HCP, gav Danidas blik på CSO’ernes fremtidige rolle. Næsby kom ind på en række tendenser og problematikker, som hun ser som værende afgørende for fremtiden, herunder:

  • Ændringerne i den globale magtbalance
  • Skellet mellem humanitære- og udviklingsorganisationer blødes op.
  • Nye og innovative partnerskaber i Syd såvel som Nord.

 

Find referatet fra mødet her

Præsentationerne fra Danida, Care, MS og Globalt Fokus kan hentes her.  

 

Tak for et godt møde! Vi ser frem til samarbejdet i Forum for kapacitetsudvikling. Kontakt Katrine Dietrich, kapacitetsudviklingskonsulent for mere infomation. 

 

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus