Skip to main content

              

Dansk civilsamfund møder verdens første specialrapportør for beskyttelse af miljø og klimaforkæmpere 

Globalt Fokus og Grønt Partnerskab møder verdens første FN’s specialrapportør for beskyttelse af miljø- og klimaforkæmpere, Michel Forst, for at drøfte, hvordan vi kan bidrage til at sikre bedre beskyttelse af miljø- og klimaforkæmpere.

1.733. Det er antallet af mennesker, der det seneste årti er blevet dræbt for at kæmpe for miljø- og klimaretfærdighed ifølge Global Witness. Det er en rettighedsforkæmper hver anden dag, der et sted på kloden bliver myrdet for at kæmpe og insistere på retten og adgang til deres jord, vand og skov, for at beskytte miljøet og menneskerettigheder og for at kræve klimahandling. Miljø og klimaforkæmpere - fra etablerede aktivister til lokale bønder og oprindelige folk, der vover at beskytte deres hjem, levebrød og miljø mod skadelige påvirkninger fra industrier såsom gas, olie og minedrift, - er således ifølge Global Witness og FN de mest udsatte rettighedsforkæmpere på kloden. 

Denne alarmerende udvikling fik sidste år FN til at udnævne Michel Forst som verdens første specialrapportør for beskyttelse af miljø- og klimaforkæmpere under Århuskonventionen om adgang til oplysninger, offentlighedens medvirken og klageadgang på miljøområdet. Michel Forst har siden da rejst rundt til lande, der har underskrevet Århus-konventionen, for at udbrede kendskabet til sit mandat samt at få input fra civilsamfundet omkring indskrænkelsen af miljø- og klimaforkæmperes rettigheder. I denne måned kom turen til København, hvor Grønt Partnerskab og Globalt Fokus arrangerede et dialogmøde og vidensudveksling mellem specialrapportøren og det danske civilsamfund. 

“Miljø- og klimaforkæmpere er afgørende for bevarelsen af miljøet, men alligevel oplever de overvågning, trusler og vold i lande verden over, hvor der særligt i Afrika og Latin Amerika også er et højt antal af dræbte. Derfor spiller det nye mandat en afgørende rolle i at beskytte enhver person, der oplever trusler, straf, forfølgelse eller chikane som følge af at udøve deres rettigheder for at beskytte miljøet og klimaet”, forklarede Michel Forst om sit mandat og det presserende behov for at beskytte dem, der går forrest i den globale kamp mod årsagerne til og påvirkningerne af klimaforandringerne.  

Et nyt, omfattende og stærkt mandat  

Michel Forst, der er tidligere FN specialrapportør om situationen for menneskerettighedsforkæmpere, forklarede endvidere, at mandatet har et ekstraterritorialt omfang, der betyder, at hvis f.eks. en dansk virksomhed opererer i et land, der ikke er dækket af Århus-konventionen, har miljø- og klimaforkæmpere i det pågældende land stadig mulighed for at påberåbe sig rettigheder under Århus-konventionen, hvis den givne virksomhed krænker dem. Da det normalt ikke er gældende i klassiske konventioner, vidner det om et både omfattende og stærkt mandat for specialrapportøren. 

Formålet med dialogmødet med det danske civilsamfund var at drøfte, hvordan Danmark kan bidrage til dette vigtige arbejde. 

“Der er brug for informationer fra organisationer, der arbejder med miljø- og klimaforkæmpere for at kunne lokalisere, hvor forkæmperne er mest udsatte, og for at kunne bekræfte beskyldninger om rettighedskrænkelser”, forklarede Michel Forst.  

Specialrapportørens mandat kan kobles til Dan Jørgensens nye ressortområder, der forbinder udviklingspolitik med den globale klimapolitik. Det var derfor kærkomment at kunne drøfte disse synergier med specialrapportøren, udenrigsministeriet og det danske civilsamfund samt have en dialog om, hvordan konsekvenser for miljø- og klimaforkæmpere forstærkes i takt med, at civilsamfundets råderum indskrænkes overalt bl.a. i form af, at civilsamfundet bliver mødt med alvorlige modreaktioner, når det stiller op imod magtfulde interesser. 

Læs mere om de negativer tendenser og nedslag på civilsamfundets råderum i Civicus State of Civil Society Report.

Den store familie af menneskerettighedsforkæmpere 

Under mødet var der rig mulighed for at stille Michel Forst spørgsmål. Her ønskede Globalt Fokus særligt at blive klogere på, hvordan miljø- og klimaforkæmpere kan deltage og beskyttes under globale klimaforhandlinger, eksempelvis det kommende COP28, der ikke foregår i et land, der har underskrevet Århus-konventionen. 

“Århuskonventionen kan bruges i globale sammenhænge, selvom det ikke er alle lande, der har underskrevet den, herunder i forhold til beskyttelsen og deltagelse af civilsamfund,” forklarede Michel Forst. 

Da Globalt Fokus forvalter akutpuljen ‘Claim Your Space’, der støtter rettighedsforkæmpere i fare, ønskede vi også svar på, om der er nogle særlige behov hos miljø- og klimaforkæmpere, der bør tages højde for i arbejdet med at beskytte dem. Hertil svarede Michel Forst, at miljø- og klimaforkæmpere er en del af “den store familie af menneskerettighedsforkæmpere” og oplever i høj grad de samme udfordringer, men “det er et udbredt problem, at mange miljø- og klimaforkæmpere ikke ved, at de er menneskerettighedskæmpere og har ret til beskyttelse.” Derfor pegede specialrapportøren på, at civilsamfundet spiller en central rolle i at hjælpe til med at udbrede kendskabet til den brede definition af miljø- og klimaforkæmpere og aktivister samt mandatet, så miljø- og klimaforkæmpere ved, at FN kan beskytte dem.

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus