Skip to main content

              

Kan vi sætte vores lid til den kommende SDG Summit som en global redningsplan? 

Som forberedelse til SDG Summit spørger Globalt Fokus Udenrigsministeriet, DIIS-forsker og civilsamfundsrepræsentanter fra Kenya, Uganda og Danmark, hvad der skal til for, at vi skruer op for tempoet for at nå Verdensmålstregen i 2030.

Som forberedelse til SDG Summit afholdte Globalt Fokus d. 24. august eventet ‘SDG Summit - a global rescue plan?’ for at kaste lys over højniveaumødet, der finder sted d. 20. september. Her var repræsentanter fra Udenrigsministeriet, Dansk Institut for Internationale Studier, Reproductive Health Uganda og Motobrix Limited Kenya, samt en Verdensmålsambassadør inviteret til at give deres bud på, hvorvidt og hvordan SDG Summit kan accelerere implementeringen af verdensmålene, så vi når i mål i 2030 - også ift. de danske udviklingspolitiske prioriteter.  

Civilsamfundet holder fast i håbet
Hos de tre civilsamfundsaktører, Verdensmålsambassadør Caroline Rossmeisl, samt Sex og Samfunds partner Reproductive Health Ugandas Advocacy og Kommunikationsrådgiver Richard Mugenyi og Plan Børnnefondens partner Motobrix Limited Kenyasmedstifter og CEO Calvin Shikuku Odhiambo, havde man høje og håbefulde forventninger til verdens ledere ved summit’en. Fokus var bl.a. på øgede ressourcer og nye investeringspartnerskaber - især på unge, et tværgående fokus på seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder, og alliancer baseret på best practice. Og særligt partnerskaber (SDG 17), både med enkelte lande og mhp. finansiel støtte, blev fremhævet som særligt vigtige for den danske deltagelse ved SDG Summit og som udgangspunktet for de håbefulde forventninger.  

Men hvor er den politiske vilje?
Til SDG Summit har Generalsekretæren bedt medlemslandene om at øge støtten til implementeringen af verdensmålene, nye nationale forpligtelser til SDG’erne, samt styrkelsen af den offentlige tillid til og fulde deltagelse af aktører i implementeringen. Men som seniorforsker ved DIIS’s, Lars Engberg-Pedersen, pegede på, beror Generalsekretærens krav til medlemslandene på en antagelse om en politisk vilje, som han ikke ser, er til stede. Som en potentiel del af løsningen foreslog han en formålsdrevet fond med fokus på afskaffelsen af ekstrem fattigdom (SDG 1). En løsning, der både kunne vise det internationale samfunds legitimitet, kunne mobilisere alternative finansieringskilder og ikke afhænger af konsensus i FN’s Generalforsamling. 

De danske prioriteter
For apropos konsensus fremhævede souschef i Udenrigsministeriets kontor for Afrika, politik og udvikling, Casper Stenger Jensen, at forhandlingerne omkring SDG Summit’s ministererklæring er svære, og at man generelt ser en tendens til, at der sås tvivl om selv allerede aftalt sprog om SDG’erne. Desuden tales der i højere grad åbent om den mistillid, der hersker i forhandlingsrummet mellem lande i det globale Nord og Syd – en mistillid, der også præger de internationale klimaforhandlinger, og i høj grad beror på de rige landes manglende efterlevelse af løfter om bl.a. finansiering.  

Fra dansk side vil man, ikke overraskende, have fokus på samspillet mellem udviklings- og klimaudfordringer. Her pegede Casper Stenger Jensen bl.a. på, at indsatser med specifikke fokus på fattigdomsafskaffelse risikerer at miste effekt, hvis man ikke samtidig tog højde for klimaudfordringer. Derfor vil den danske delegation have fokus på tre hovedområder: klimakrisen, meningsfuld inklusion af unge, og mobiliseringen af additionelle midler til at adressere linket mellem klima og udvikling. Og uden at løfte sløret for, hvilke konkrete initiativer eller ressourcer, Danmark vil præsentere i september, understregede Casper Stenger Jensen, at man ville vise handling ved SDG Summit, bl.a. med fokus på at mobiliserede yderligere finansiering til opnåelsen af 2030-dagsordenen.  

Med de danske prioriteter på plads, forskningens bud på en del af løsningen, og civilsamfundets håbefulde indspark vil den politiske vilje og finansielle forpligtelse hos verdens ledere vise, hvorvidt SDG Summit bliver den globale redningsplan, som verden har brug for, for at komme i mål i 2030-dagsordenen. 

SDG Summit løber af stablen d. 18 og 19. september i New York, men kan følges online her.
Her kan du læse mere om Globalt Fokus deltagelse ved SDG Summit, og her kan du følge med os.

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus