Globalt Fokus rejser til topmøde om verdensmål, klima og global tillid og solidaritet
FN’s generalsekretær har inviteret verdensledere, virksomheder og civilsamfundsrepræsentanter til topmøde i New York. Globalt Fokus er med, og vores kuffert er fuld med budskaber om nødvendigheden af at inkludere civilsamfunds ekspertise.
Åbningen af FN’s Generalforsamling nr. 78 løber af stablen i september under titlen ‘Rebuilding trust and reigniting global solidarity’ med deltagelse af en lang række verdensledere, virksomheder, civilsamfundsrepræsentanter mm. Og i år bliver det, særligt fra et dansk perspektiv, ikke nogle helt almindelige generalforsamlingsuger.
For samtidigt med åbningen har FN’s Generalsekretær Antonio Guterres også inviteret til to højniveaumøder, SDG Summit og Climate Ambition Summit, ligesom åbningen af generalforsamlingen også er den sidste inden et potentielt dansk sæde i FN’s Sikkerhedsråd.
De mest sårbare har ikke fået en en fair chance
Det bliver anden gang, at verdens ledere samles til SDG Summit for at følge op og gennemgå implementeringen af 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling og de 17 Verdensmål. Ambitionen for mødet er, at medlemslandene leverer konkrete løfter til, hvordan implementeringen accelererer, og særligt at de rige lande bidrager med flere finansielle midler, som FN’s Generalsekretær har opfordret til:
“Mange kritiske politiske forandringer, innovationer, transistioner og investeringer er ikke gået frem med den hastighed eller omfang, der kræves. Og på alle fronter – COVID-19, klimahandling, SDG-finansiering – har det internationale samfund ikke gjort nok for at give de mest sårbare lande en fair chance.”
I den forbindelse forhandles der en politisk deklaration, der er et ikke-bindende dokument, men dog med nogen politisk tyngde ift. medlemslandenes forpligtelser.
Med Climate Ambition Summit ønsker Generalsekretæren at engagere “first movers and doers” gennem tre spor: ambition, troværdighed og implementering. Summit’en ender ikke ud i en politisk deklaration I forhold til SDG Summit, hvor der i høj grad ventes konkrete finansieringsudmeldinger til implementeringen af verdensmålene, lader det til, at Climate Ambition Summit i høj grad har til formål at fastsætte den politiske vilje, der er nødvendig for effektive klimaforhandlinger ved f.eks. COP28.
Globalt Fokus kuffert er pakket med civilsamfundets budskaber
Som en del af den danske delegation deltager Globalt Fokus’ forperson Rasmus Stuhr Jakobsen og direktør Mette Müller Kristensen både i åbningen af generalforsamlingen samt i de to summits. I delegationen er desuden fire andre civilsamfundsrepræsentanter og en række parlamentarikere. Udover at understrege det danske civilsamfunds ekspertise på tværs af de internationale dagsordener, har vi også specifikke budskaber om nødvendigheden af nye og flere midler til at sætte fart på 2030-agendaen og den grønne omstilling, sikringen af fleksibel støtte og langsigtede initiativer til at modstå det stigende pres på menneskerettigheder og civilsamfundets råderum - både offline og online, samt rådgivende og aktive roller, det danske civilsamfund og partnere kan spiller ifm. den danske plads i Sikkerhedsrådet, med i kufferten. Det er således både en styrkelse af Globalt Fokus’ og medlemmers netværk med civilsamfundsorganisationer til stede i New York, samt vores position som essentiel aktør i det danske globale engagement, der er på dagsordenen.
SDG Summit løber af stablen d. 18 og 19. september i New York, men kan føles online her.
Og her kan du følge med os.
- Oprettet den .