Skip to main content

              

Kommentar: Udviklingspolitik er en del af valget – men den må gerne blive tydeligere

Af Rasmus Stuhr Jakobsen, formand for Globalt Fokus

Dagen efter at Lars Løkke endelig fik trykket på valgknappen, bragte Altinget en analyse med tesen om, at satsen for udviklingsbistand formentlig vil blive statist i de kommende ugers intensive diskussioner om politik. Det er nok ikke usandsynligt. Selvom vi mener, at udviklingsbistanden er vigtig, anerkender vi gerne, at der nok ikke er den store folkelige interesse i at diskutere tørre procentsatser. Vi vil dog også langt hellere have en diskussion om udviklingspolitikkens bredere formål, herunder spørgsmålet om en bæredygtig social og grøn omstilling globalt. Temaer, der i langt højere grad kan få vælgerne op af stolen, og som allerede er centralt placeret i valgkampen anno 2019. 

Ok til bistand som statist

Det kommer nok ikke bag på nogen, at vi i Globalt Fokus ønsker en højere udviklingsbistand end de nuværende 0,72% af BNI. Men vi ser det trods alt som positivt, at der er bred konsensus blandt partierne i valgkampen om, at den danske bistand ikke skal beskæres. Hellere statist i valgkampen end en gentagelse af det brutale fokus på nedskæringer på udviklingsbistanden, der fyldte under valgkampen i 2015. Selvom det er et lille halmstrå, er det vigtigt, at der ikke stilles spørgsmålstegn ved, at Danmark naturligvis fortsat skal leve op til FN’s minimumsforpligtigelse om at give 0,7% af BNI til udvikling.

Udviklingspolitikken er en del af valget

Statistrollen tilfalder altså givetvis udviklingsbistanden, men den brede udviklingspolitiske dagsorden kandiderer til en vigtig rolle. Det har flere gange været fremme, at klimadagsordenen er på top tre blandt de emner, som danskerne finder vigtigst og ønsker at høre de håbefulde folketingskandidaters holdninger til. I de første debatter på DR1, DR2 og TV2 har biodiversitet og miljø, migration og flygtninge samt danske virksomheders muligheder i udlandet været oppe. Alle er områder, hvor udviklingspolitikken spiller en central rolle for at finde løsninger på disse udfordringer.

Lad mig forklare nærmere: Vi kan bruge vores udviklingspolitik strategisk og langsigtet, hvis vi skal løse udfordringer, der skaber flygtningestrømme og migration. Begge fænomener sker i stigende grad på grund af de klimaforandringer, som vi i Danmark i høj grad selv har bidraget til, og som vi derfor bærer et globalt ansvar for at bremse – dette kan vi også gøre gennem vores udviklingspolitik. Som en FN-rapport tidligere på ugen viste, hænger klimaændringerne også tæt sammen med det enorme pres, menneskeheden har lagt på verdens biodiversitet, hvor op imod 1 million arter er på vej mod udryddelse. Dette kræver, at vi som del af klimaindsatsen i langt højere grad har fokus på at beskytte økosystemer og miljø, i tæt samspil med lokale befolkningsgrupper. Udviklingspolitik er nøglen her. Danske virksomheder har med viden og tekniske løsninger også en rolle at spille i disse udfordringer og vil samtidig kunne nyde godt af en eventuel eksport – igen i tæt sammenspil med dansk udviklingspolitik.

Verdensmålene: en dagsorden om forandring

Vi har i Globalt Fokus derfor valgt at gå til valg på FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling. Interessen for klimaudfordringerne er positiv, men det er vigtigt, at klima ikke ses som en afkoblet politisk problemstilling. Klimapolitikken rækker på tværs af stort set alle andre politiske dagsordenener, og det er netop dette, FN’s verdensmål er så gode til at illustrere. Vi skal både sikre grøn omstilling samtidig med, at der tages højde for menneskelig trivsel og rettigheder. Vi skal sikre en bæredygtig omstilling.

Verdensmålene er en global forandringsdagsorden. Et kald om at gøre noget anderledes i vores samfund end hidtil, hvis vi skal udrydde fattigdom, sikre uddannelse og sundhed for alle og gøre det inden for klodens fysiske begrænsninger. Når politikerne i tv-debatterne diskuterer klimaforandringer og sundhedssystemer, diskuterer de bæredygtig udvikling.

 

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus