Skip to main content

              

Nytårshilsen fra Sekretariatschef, Mette Müller Kristensen

Kære alle,

Godt nytår. Jeg håber, at I alle er kommet godt ind i 2023. Hos Globalt Fokus er vi i fuld gang med at planlægge vores indsats for 2023. Det giver anledning til at kigge tilbage og reflektere over den forandrede virkelighed og kontekst, vi og vores medlemmer befinder os i. 

For blot halvanden måned siden havde Danmark endnu ikke en ny regering. Siden er der sket meget både herhjemme og i verden, således er nøgleordene for mig her i starten af ​​året “nye orienteringer”.  Herhjemme rundede vi 2022 af med at få en ny udviklingsminister (Dan Jørgensen), der nu også er ansvarlig for Danmarks globale klimapolitik. Det ser vi og vores medlemmer som en ekstrem relevant kobling. En sammentænkning af udviklingspolitikken og den globale klimapolitik giver unikke muligheder for at fremme en holistisk, langsigtet og bæredygtig udvikling i verden. Det forudsætter dog bl.a., at ressourcer og finansiering følger med, således at udviklingsbistanden ikke ender med at finansiere Danmarks internationale klimaforpligtelser, som bør finansieres af nye og additionelle midler.Vi afventer nysgerrigt på at se, hvilken retning og konsekvens denne nye konstellation kommer til at have for den fattigdomsorienteret udviklingsbistand, som vi mener, er og fortsat skal være fundament for dansk udviklingssamarbejde. 

Ude i verden tager kriser nye negative drejninger, som medfører, at vores medlemmer må orientere sig på ny. Endnu en forværring i rettighedssituationen for kvinder og piger i Afghanistan, hvor Taliban har indført kvindeforbud i NGO´er, betyder, at flere af vores medlemmer har sat sig nødsaget til at suspendere deres aktiviteter. Det er en smertelig og dilemmafyldt beslutning, som rammer i kernen af ​​vores arbejde og værdier. 

Fra Brasilien til Iran ser vi, hvordan demokratiet bliver truet samtidig med, at autoritære regimer udfordres af menneskers trang til frihed og værdighed. Disse tendenser giver anledning til at styrke vores arbejde for at støtte alliancer med globale og lokale sociale bevægelser som drevne forandringsagenter. I 2023 vil vi have et fornyet fokus på, hvordan vi fremmer lokalt lederskab og Shift the Power-dagsordenen. 

Næste måned er desværre et år for Ruslands invasion af Ukraine. En invasion som har enorme ødelæggende konsekvenser for landet og dets befolkning. En invasion, der har forandret Europa, og som medvirker til forværring af allerede eksisterende globale kriser. Med krigen er sikkerheds- forsvarspolitik blevet det centrale udgangspunkt og dansk udenrigspolitik. Som udviklingspolitisk aktør fortsætter vi i 2023 vores arbejde for, at det fredsskabende integrerer og styrker aspekter som helt afgørende af sikkerheds- og forsvarspolitikken. Sammen med vores medlemmer fortsætter vi med at bidrage aktivt og konstruktivt i dialogen om, at den fremtidige genopbygning af Ukraine kommer til at ske med lokale aktører i førersædet. Samtidig vil vi arbejde for at forhindre, at den nødvendige støtte til Ukraine udhuler udviklingsbistanden og den lige så nødvendige støtte til kriser og befolkninger andre steder i verden.
 
Også internt i Globalt Fokus er “nye orienteringer” nøgleord for året. 2023 er nemlig det sidste år af vores nuværende strategi. Derfor bliver en central opgave i tæt samarbejde med vores medlemmer at udvikle en relevant og visionær ny strategi, der samtidig styrker vores kernefortælling og fælles narrativ. Vi glæder os meget til en samlet proces, hvor vi vil afsøge nye måder at inddrage vores medlemmer på.  

Nye orienteringer skaber udfordringer, men også muligheder. Med en stærk holdånd og støttende fællesskab, går Globalt Fokus´ sekretariat solidt og nysgerrigt ind i alt det nye 2023 bringer. Jeg glæder mig enormt til at samarbejde med vores medlemmer og samarbejdspartnere om at styrke dansk udviklingssamarbejde og vores vigtige civilsamfundsfællesskab. 


De allerbedste hilsner 
Mette Müller Kristensen · Sekretariatschef

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus