Skip to main content

              

IWGIA er månedens medlem maj 2020

Hver måned retter Globalt Fokus opmærksomheden på én af vores medlemsorganisationer, som vi synes fortjener opmærksomhed netop nu. Denne gang er det IWGIA der bl.a. med deres vigtige indsats under coronakrisen løber med titlen.

 Hvis du ønsker at indstille din eller en anden organisation til at være månedens medlem, så send en mail til kommunikationsmedarbejder Rasmus Hald Møller (Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.).

IWGIA

IWGIA (International Work Group for Indigenous Affairs) er en international menneskerettighedsorganisation, der arbejder for at fremme oprindelige folks rettigheder. IWGIA har et sekretariat på ca 20 medarbejdere og har kontor på Christianshavn i København: https://www.iwgia.org/en/

IWGIA blev dannet af en gruppe antropologer i 1968 som reaktion imod folkedrab på oprindelige folk i Amazonas i Latin Amerika. Formålet med dannelsen af IWGIA var at etablere et netværk af forskere og menneskerettighedsaktivister, der kunne dokumentere oprindelige folks situation og advokere for deres rettigheder. 

I dag arbejder IWGIA for at fremme og beskytte oprindelige folks rettigheder overalt på kloden. IWGIA har samarbejdspartnere i en lang række lande, og partnere spænder lige fra oprindelige folks egne organisationer til regionale menneskerettighedsorganisationer og FN-organisationer. IWGIA arbejder ud fra en menneskerettighedsbaseret tilgang og har 3 grundlæggende indsatsområder:

  1. IWGIA udarbejder analyser af oprindelige folks situation og udgiver en lang række publikationer så som bøger, rapporter, Briefing Notes, Urgent Alerts videoer og radioprogrammer. IWGIA’s flagskibspublikation er bogen ”The Indigenous World”, som udgives hvert år, og som løbende dokumenterer og analyserer oprindelige folks situation verden over.
  2. IWGIA yder finansiel og teknisk støtte til oprindelige folk og deres organisationer i Latin Amerika, Asien, Afrika og Rusland for derigennem at hjælpe dem til at kunne forsvare deres rettigheder og fremtidige overlevelsesmuligheder. IWGIA’s overordnede fokus er retten til jord, naturressourcer og selvbestemmelse. Med det som udgangspunkt implementerer IWGIA specifikke programmer om beskyttelse af oprindelige folks jordrettigheder og menneskerettighedsforkæmpere; selvforvaltning af oprindelige folks landområder; og sikring af oprindelige folks rettigheder i relation til klimaforandringer og -politikker. IWGIA støtter pt. projekter i Peru, Bolivia, Colombia, Nepal, Indien, Bangladesh, Myanmar, Vietnam, Kenya, Tanzania og Rusland.

  3. IWGIA udfører omfattende international fortalervirksomhed – og hjælper partnere til at advokere for deres rettigheder i en lang række internationale fora. Disse inkluderer bla. FN fora som High Level Political Forum i New York (SDG processen), Universal Periodic Review og UN Forum on Business and Human Rights under FN’s Menneskerettighedsråd i Geneve, FN’s klimaforhandlinger - samt specifikke FN institutioner der beskæftiger sig med oprindelige folks rettigheder (FN’s special rapportør om oprindelige folks rettigheder, FN’s permanente forum for oprindelige folks rettigheder, FN’s ekspert mekanisme om oprindelige folks rettigheder). IWGIA arbejder ligeledes tæt sammen med regionale menneskerettighedskommissioner som Inter American Commission on Human Rights og African Commission on Human and Peoples’ Rights. IWGIA arbejder ligeledes med fortalervirksomhed i Danmark.

IWGIA modtager økonomisk støtte fra donorer som det danske udenrigsministerium, NORAD, EU og andre private institutioner.

IWGIA blev medlem af Globalt Fokus i 2015 og har arbejdet sammen med Globalt Fokus indenfor en række områder, bl.a. civic space, klima og internationale menneskerettighedsmekanismer – og senest arbejde relateret til den nuværende Covid 19 krise.

Covid 19 krisen går meget hårdt ud over oprindelige folk, som i forvejen er marginaliserede med meget ringe adgang til sundhedsvæsner og information, og IWGIA er optaget af at sikre, at oprindelige folk modtager den nødvendige sundhedsmæssige information og assistance. I den forbindelse støtter IWGIA oplysningskampagner via radio i en række lande i Latin Amerika og i Tanzania.

IWGIA er ligeledes optaget af at sikre, at staters Covid 19 respons ikke bruges som en undskyldning for at krænke oprindelige folks rettigheder, som det f.eks pt sker i lande som Colombia, Filippinerne og Myanmar, hvor krænkelser og intensiverede forfølgelser af oprindelige folks menneskerettighedsforkæmpere sker under dække af undtagelseslovgivninger, og hvor ytringsfrihed indskrænkes. IWGIA er i tæt kontakt med vores partnere verden over, monitorerer løbende situationen, dokumenterer via deres hjemmeside: https://iwgia.org/en/ - og arbejder på at få danske og internationale beslutningstagere i tale.

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus