Skip to main content

              

IMS er månedens medlem april 2020

Hver måned retter Globalt Fokus opmærksomheden på én af vores medlemsorganisationer, som vi synes fortjener opmærksomhed netop nu. Denne måned, og som de første overhovedet, er det International Media Support (IMS) der tager titlen som Månedens Medlem hos os. Det sker blandt andet på baggrund af deres COVID19 website, som du kan læse mere om herunder.

International Media Support (IMS) er en dansk NGO med hovedsæde i København. Organisationen har lidt over 100 ansatte, hvoraf cirka en tredjedel arbejder udenfor Danmark. IMS støtter og samarbejder med medier i lande verden over, hvor væbnet konflikt, humanitære kriser eller politiske forandringer gør det svært for medier at arbejde uafhængigt og professionelt.

IMS blev etableret i 2001 i kølvandet på vold og drab i Rwanda og det tidligere Jugoslavien, hvor medierne blev manipuleret og udnyttet til at tilskynde til vold. Siden har organisationen arbejdet for at udbrede ytrings- og pressefrihed, og samtidig styrke demokrati og dialog.

Konkret arbejder IMS med at styrke professionel og undersøgende journalistik, sikre uafhængige medier og forbedre journalisters sikkerhed.

International Media Support har været medlem af Globalt Fokus fra starten og direktør Jesper Højberg blev i december 2019 valgt ind i Globalt Fokus styregruppe som suppleant.

Aaliya

Alia Ibrahim er stifter og administrerende direktør af Daraj, en online nyhedsplatform i Libanon.

I dag har kun én ud af syv personer i verden adgang til en fri og uafhængig presse, og demokrati og ytringsfrihed er på retræte i lande verden over. Corona-krisen har helt fra start mindet os om, hvilken særlig rolle uafhængige medier og journalister spiller i krisetider. Uden rettidig og relevant information og pålidelige nyheder er det meget svært at vide, hvordan man som borger skal forholde sig til COVID-19 og alt det, der følger med.

Pandemien betyder, at mange af IMS’ mediepartnere oplever stor efterspørgsel på nyheder og information, og mange har iværksat nye journalistiske initiativer.

Som Alia Ibrahim, der er stifter og administrerende direktør af Daraj, en online nyhedsplatform i Libanon udtrykker det: ”Der er en følelse af nødsituation i vores team. Alle er meget motiverede og gør det bedste, de kan. Når vi ser, hvordan vores læsere og følgere reagerer på vores historier, giver det alle et løft. ”

Daraj og andre IMS-partnere i Mellemøsten, Asien og Afrika viser verden, hvordan det i repressive samfund er de uafhængige medier, der med afsæt i hvad der er i offentlighedens interesse – ikke myndighedernes –rapporterer om sundhedssystemer under pres og holder magthaverne ansvarlige for nøl og tilbageholdte informationer.

I Tunesien og på Filippinerne spiller medier en afgørende rolle i at udfylde det informationstomrum, som opstår, fordi myndighederne holder vitale oplysninger tilbage. I Sri Lanka og Myanmar har factcheckere smidt alle andre opgaver for at tackle spredning af falske nyheder om mirakelkure og konspirationsteorier. I Zimbabwe har organisationen ZimFact allieret sig med fact-checkere fra hele kontinentet for at afmontere falske historier, der deles hyppigt på sociale medier.

IMS har skyndt sig at indsamle viden om de udfordringer og muligheder, som organisationens mediepartnere oplever netop nu, og præsenterer på en særlig hjemmeside en masse af de medieinitiativer, der er opstået. Organisationen håber, at både partnere og andre vil lade sig inspirere af al den gode journalistik og at medier på tværs af kontinenter kan lære af hinanden.

 

 

933e6948e9aff049856b5d5b9376fb91

På IMS' COVID-19-site kan du danne dig et overblik over pandemiens betydning for uafhængige medier verden over.

Men der er også store udfordringer. IMS ser allerede, hvordan journalister og redaktører i Etiopien, Myanmar og andre steder er blevet arresteret efter at have rapporteret kritisk om mangler i myndighedernes svar på coronavirus-krisen. Hjemmesider bliver blokeret og restriktiv lovgivning indført natten over. Især i Asien er medierne også meget hårdt økonomisk ramt på grund af faldende annonceindtægter.

På trods af de store udfordringer fortsætter journalister mange steder i verden ukueligt arbejdet. Næste skridt hos IMS er en serie webinarer, hvor partnere direkte kan rådføre sig med hinanden og med IMS’ egne eksperter.

IMS ved fra mere end 15 års støtte til uafhængige medier i konflikt, at troværdig information er livsvigtigt for mennesker fanget i kriser eller politiske forandringer. Deres overlevelse og fremtidige liv afhænger af det.

Besøg IMS' COVID19-site her: www.mediasupport.org/covid19/

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus