Skip to main content

              

Shift the power: Vi skal tage den globale majoritets opråb alvorligt 

Sammen med medlemsorganisationer arbejder Globalt Fokus på at udfordre magtbalancer - også dem i egen sektor. En vigtig del af det arbejde er hele tiden at følge dagsordenen, analysere tendenser og hente inspiration fra internationale partnere, netværk og alliancer. Derfor deltog Globalt Fokus i CONCORD EUROPE's årlige Learning and Exchange Forum i Bruxelles, der i år fokuserede på shift the Power. Her modererede Globalt Fokus en panelsdebat om afkolonisering af sprogbrug og fortalervirksomhed.

I disse år bliver den magt og det magtcentrum, som er centreret i den globale minoritet (det globale nord) udfordret. Verden over bliver der i stigende grad stillet spørgsmålstegn ved eksisterende magtstrukturer og de værdier, narrativer og den tankegang, de bygger på. Det sker på mange niveauer og under mange begreber; lokalisering, lokalt lederskab, afkolonisering eller Shift the power. Udfordrerne er befolkninger og civilsamfund fra den globale majoritetsverden (det globale syd), som efterspørger en anden tilgang til samarbejdet, magtfordelingen og ressourcefordelingen. De er utilfredse og viser dette i stigende grad. 

Det opråb skal vi tage alvorligt. Vi skal skubbe på for en tilgang, hvor vi i stigende grad overflytter definitionsretten og beslutningskraften til de aktører, vi samarbejder med. Civilsamfundet spiller en essentiel rolle i den proces, men vi kan ikke skubbe på til forandring og et opgør med magtubalancer uden, at vi selv agerer derefter. Sammen med medlemsorganisationer arbejder Globalt Fokus på at udfordre magtbalancer - også dem i egen sektor. En vigtig del af det arbejde er hele tiden at følge dagsordenen, analysere tendenser, opbygge viden og kapacitet, indgå i global dialog og hente inspiration fra og i samarbejde med internationale partnere, netværk og alliancer. Som led i det deltog Globalt Fokus i september i CONCORD EUROPE's årlige Learning and Exchange Forum i Bruxelles, der i år fokuserede på shift the Power. Her diskuterede vi konkrete initiativer på området for CONCORD og for Globalt Fokus. 

En mindre topstyret og mere folkedrevet udvikling er mulig 

Shift the power handler bl.a. om, at det er afgørende, at partnerskaber mellem nord og syd er baseret på lighed, tillid og gensidighed for at sikre bæredygtig udvikling.  Desværre er der ofte skæve magtbalancer i praksis. Organisationer baseret i det globale nord har for meget magt, mens organisationer i syd har for lidt, ofte på grund af økonomisk afhængighed. For at ændre status quo startede Global Fund for Community Foundations en kampagne under hashtagget #ShiftThePower tilbage i 2016, som en opfordring til at ændre magtbalancerne i udviklingssamarbejdet.

#ShiftThePower er i dag en voksende global bevægelse, hvor samtaler om magt er i centrum: Hvordan gør vi udvikling mindre topstyret og mere folkedrevet, og hvordan flytter vi magten til de organisationer, der arbejder i de konkrete kontekster, vi ønsker at støtte?  For at gøre dette skal vi ændre vores tankegang, adfærd og arbejdsmetoder. 

Skæve magtbalancer i partnerskaber er problematiske, fordi dem med mest magt ikke altid er de mest vidende om, hvilken forandring der er nødvendig, eller hvad der kræves for at bringe den nødvendige forandring. Når partnere fra den globale majoritet udelukkes fra beslutningstagning, underminerer det bæredygtigheden og effektiviteten af udviklingssamarbejdet.

Diskussionen om Shift the power omhandler de systemiske og strukturelle magtforhold, hvor der drages på afkoloniseringsdagsordenen, og hvor der kræves et opgør med bl.a. den strukturelle racisme, som er indbygget i det internationale engagement.

Forandringer skal ske både på tekniske og systemiskniveau

Under CONCORD EUROPE's Learning and Exchange forum i Bruxelles, hvor omkring 40 repræsentanter fra CONCORDS medlemsorganisationer var samlet, delte en række eksperter deres perspektiv. En af dem var Dylan Mathews, Direktør for Peace Direct, som understregede, at vi ofte løber ind i en forvirring, når vi taler om Shift the power. Den opstår bla. fordi, at der er flere parallelle 'forandringsdagsordener': fra 1) lokalisering og lokalt lederskab, som handler om at forankre og skabe ejerskab for udviklingsindsatser lokalt hos dem indsatserne er til og for, til 2) Shifting the power som både en bevægelse og et opråb om systemisk forandring, og om afkolonisering og adressering af strukturel racisme. Hvor de to første er mere teknokratiske forandringer, inden for det etablerede system for international udvikling og humanitært engagement, så er det sidste et opgør med netop det system og de strukturer, der bærer det. 

De perspektiver ledte til en spændende diskussion om, hvornår noget er forandringer på teknisk niveau, og hvornår noget er forandringer på systemisk niveau. Er det ene en forudsætning for det andet eller er det en stopklods? Nogen vil måske sige, at det er nyttesløs og spild af tid at have fokus på det tekniske niveau, for der er tale om et systemisk problem. Men forandringer på teknisk niveau er vigtige, da det er et udgangspunkt for at skubbe til en forandringsparat tankegang og kultur, der kan lede til større systemisk forandring. Hos Globalt Fokus vil vi dygtiggøre os i at forstå forskellene, og arbejde videre med, hvordan vi hele tiden kan skubbe på forandringer på begge niveauer og facilitere et fælles rum for at inspirere og samarbejde med medlemmer og andre aktører. 

Vi skal afkolonialisere vores sprog 

I CONCORD regi, var vi 18 NGO-platforme samlet, og flere internationale netværk, som sammen skulle omsætte, hvordan vi tager denne forandring videre i CONCORD og EU-regi, i vores egen nationale andedam, og hvordan vi sammen kan skubbe på en forandring mod mere afstemte magtbalancer. 

Under Learning and Exchange forum modererede Globalt Fokus en panelsession om afkolonisering af sprogbrug og fortalervirksomhed, hvor Sandra Martinsone fra den britiske NGO-platform BOND, Olivia Lopez Calderon fra den belgiske NGO-platform 11.11.11, Emily Gillingham fra Oxfam UK og Chiara Consentino fra Internationale Planned Parenthood Federation Europen Network delte viden og erfaringer fra deres arbejde og den rejse, de har været igennem for at skubbe på for et magtskifte.

Præsentationerne bevægede sig både på det tekniske og det systematiske niveau. Et interessant eksempel at fremhæve ift. afkolonisering af sprogbrug, er Oxfam UK's 'Inclusive language Guide', som viser sprogets enorme magt. Guiden er et redskab til, hvordan vi ved at ændre sprogbrug og opbygge nye narrativer, kan udfordre og gøre op med de strukturer som marginaliserer mennesker eller grupper. En lille spoiler; der er mange ord i guiden, som bruges flittigt både af Globalt Fokus og i sektoren generelt, og bud på hvad vi kan erstatte dem med.

Hos Globalt Fokus har vi øje både på bolden og arbejder aktivt med forståelse og formidling af, hvad de forskellige forandringsdagsordener stiller af krav til os som sektor, men i lige så høj grad også præsenterer af muligheder for vejen frem mod en nødvendig forandring. 

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus