Skip to main content

              

Ny policy paper om tab og skader: `Vores Udledninger. Vores ansvar´

Mens finansiering til klimarelaterede ”tab og skader” lader vente på sig, vokser behovet, og hverken hos eksperter eller politikere hersker der længere tvivl om, at vi ser ind i en tid, hvor tab og skader vil ramme millioner af mennesker. I samarbejde med 92-gruppen har Globalt Fokus udarbejdet en række anbefalinger til, hvordan Danmark fortsat går forrest i at sikre finansiering til tab og skader. 

 I Danmark er vi indtil videre gået fri for de mest alvorlige og ødelæggende konsekvenser af klimaforandringer, men mange andre steder i verden er situationen en hel anden - især i de fattigste dele af verden. Der hersker i dag ikke længere tvivl om, at klimarelaterede “tab og skader” vil vokse i de kommende år og ramme millioner af mennesker. Og det vil være samfund og befolkninger i de i forvejen fattigste udviklingslande, der vil blive hårdest ramt på trods af, at disse samfund er dem, der bidrager mindst til klimaforandringer. Ifølge den tyske klimaorganisation Heinrich Böll Foundation vil omkostninger til klimarelaterede tab og skader i udviklingslandene nå op på 580 mia. USD i 2030. 

Ved sidste års FN´s klimatopmøde COP27 blev verdensledere enige om etablering af en Tab og Skader Fond. Vi afventer dog stadig, at verdensledere sætter handling bag løfterne og håber på, at de kommer til COP28 i december med konkrete finansieringsplaner af fonden. Danmark gik dog forud for COP27 forrest ved at være det første land til at afsætte midler specifikt til tab og skader. Og selvom de fleste hurtigt kan blive enige om, at de 100 mio. kr., som den tidligere S-regering afsatte, var en dråbe i havet, var den symbolske og politiske værdi stor. Og hos civilsamfundet er vi glade for, at minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, globalt skubber på for et hurtigere tempo i forhold til at sikre økonomisk støtte til tab og skader.  

For at bidrage til, at Danmark fortsat viser vejen frem for klimahandling, har Globalt Fokus og 92-gruppen udarbejdet en række anbefalinger til, hvordan Danmark bør arbejde for at imødekomme behovet for finansiering til tab og skader. Det nye policy paper `Vores Udledninger. Vores ansvar´ rummer både generelle anbefalinger, men også specifikke anbefalinger op til COP28 i december, hvor vi håber, at Danmark vil arbejde ambitiøst på realiseringen af Fonden for Tab og Skader. 

Anbefalingerne i `Vores Udledninger. Vores ansvar´ bygger på det internationale civilsamfunds anbefalinger og særligt med fokus på anbefalinger fra det globale syd om, hvordan finansiering af tab og skader bedst imødekommer lokale behov og fremmer lokalt ejerskab. 

Her finder du policy paper´et `Vores Udledninger. Vores ansvar´.

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus