Skip to main content

              

Skuffende COP28-forberedelser i Bonn 

Globalt Fokus var til COP28-forberedelserne i Bonn, hvor vi havde særligt fokus på menneskerettigheder i klimaaftalerne og civilsamfundets råderum. Klimamødet understregede mistilliden mellem parterne og leverede skuffende resultater - på næsten alt andet end civilsamfundets råderum.

Langs Rhinen i den tyske FN-by i Bonn mødes eksperter, embedsfolk og civilsamfund hver sommer for at fastsætte dagsordenen og gennemgå de tekniske aspekter af årets klimaforhandlinger ved COP (Conference of the Parties)og modsat COP’erne ofte uden den store mediebevågenhed eller besøg af statsoverhoveder.  

På dagsordenen for dette års møde var bl.a. Global Stocktake, der har til formål at gøre status på staters fremskridt på klimamål. Dertil var der et hav af workshops og dialoger om bl.a. klimafinansiering, CO2 udledning og klimatilpasning. Sammen med 92-gruppen og en række medlemmer var Globalt Fokus til stede i Bonn, hvor vi havde særligt fokus på menneskerettigheder i klimaaftalerne og civilsamfundets råderum ifm. forhandlingerne.  

Tilliden er på et lavpunkt 

Selvom sidste års COP27 leverede et gennembrud på aftalen om en fond til klimarelaterede tab og skader, er tilliden blandt de forhandlende parter nu på et lavpunkt. Og det var tæt på, at det to ugers lange møde i Bonn helt mislykkedes, da man først på den næstsidste dag blev enige om dagsordenen og således sikrede de forhandlinger, der var foregået de forgange dage. En dagsorden, hvor der bl.a. var strid om forholdet mellem udledning og tilpasning – en forhandling, hvor der ofte ses stor forskel på Nord og Syd. På mange måder understregede mødet i Bonn således det svære forhandlingsmiljø, der for tiden ses i UNFCCC-sammenhænge (United Nations Framework Convention on Climate Change) Det resulterede desværre i skuffende resultater på næsten alle andre punkter end civilsamfundets råderum ifm. afholdelse af COP.  

Forbedring af civilsamfundets råderum under COP 

Efter en række møder om modaliteterne for UNFCCC-forhandlingerne, altså bl.a. i Bonn og ved COP’erne, landede der nemlig en aftale, der for første gang indeholder anerkendelse af alle deltageres menneskerettigheder uagtet  COP-værtsland. Mere specifikt understreges det, at deltageres rettigheder og fundamentale friheder skal promoveres og beskytteres, samt at alle deltagere beskyttes mod bl.a. diskrimination. Samtidig nævnes det, at transparensen om aftalen, som UNFCCC og et COP-værtsland indgår omkring COP-afholdelsen, skal øges. Denne forbedring sker bl.a. på baggrund af civilsamfundsrepræsentanters rapportering af oplevelser med seksuel diskrimination og intimidering ved COP27 i Egypten. Både civilsamfundets og en række lande, herunder i EU-kredsen, skubbede på for aftalens resultat, da man er bekymret for situationen ved COP28 i De Forende Arabiske Emirater. I og udenfor mødelokalerne i Bonn var det tydeligt, at der på mange måder er taget hul på samtalen om de massive udfordringer med civilsamfundets deltagelse og sikkerhed ved COP’er, også fra medlemsstaters side, der tidligere har været lagt låg på. Hos Globalt Fokus er vi glade for disse fremskridt, som vi sammen med vores medlemmer og internationale netværk har arbejde målrettet for at påvirke de sidste to år. 

Mere transparens omkring olie- og gas lobbyister deltagelse 

Derudover meddelte UNFCCC, at transparensen omkring ikke-statslige deltagere til COP-forhandlingerne skal øges f.eks. ift. finansiering af deres deltagelse. Ifølge UNFCCC selv er det et lille skridt på vejen til en bredere Conflict of Interest-politik, som man har haft fokus på særligt set i lyset af de seneste års kraftige stigning af olie- og gas lobbyister ved COP´er. Med dette års COP28 i Emiraterne, under forhandlingsledelse af CEO’en for en af verdens største olie-og gasproducenter Sultan Al-Jaber, er en sådan transparens særligt vigtig at have øjnene på. Bagsiden kan dog være, at den også besværliggør udsatte civilsamfundsrepræsentanters deltagelse, hvilket flere af civilsamfundsgrupperne også påpegede undervejs i Bonn.  

I samarbejde med medlemmer, internationale NGO’er og den danske delegation fortsætter Globalt Fokus med at følge både UNFCCC’s udmeldinger, og de generelle vilkår for civilsamfundets råderum ifm. COP’er frem mod og under COP28  

Læs også Folkekirkens Nødhjælps Mattias Söderbergs reaktion på mødet i Klimamonitor her, eller Carbon Briefs detaljerede gennemgang af Bonn-dagsordenen og resultaterne her. 

Læs vores analyse af forholdene for civilsamfundet ved sidste års COP her:ENSURING CIVIL SOCIETY’S VITAL ROLE IN GLOBAL CLIMATE POLICY

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus