Skip to main content

              

Klimaanalyser: Ingen klimaretfærdighed uden menneskerettigheder og civilsamfundets inddragelse 

Klimakrisen er en rettighedskrise, derfor skal netop rettigheder inkluderes i klimaforhandlinger og –aftaler. Civilsamfundet kan være med til at sikre sådan en rettighedsbaseret tilgang til klimaaftaler, hvis de altså må komme ind i forhandlingslokalerne og bidrage med unik lokal ekspertviden. Det handler to nye Global Fokus klimaanalyser om.

For at skabe mere viden og opmærksomhed omkring vigtigheden af at sætte rettigheder i centrum for internationale klimaaftaler, har Globalt Fokus udarbejdet policy papiret ´Klimakrisen er en rettighedskrise´, der tager afsæt i en række interviews med medlemmer. For nuværende er det kun i Parisaftalens forord, at menneskerettighederne nævnes, men som vores nye policy papir peger på, bør henvisninger til menneskerettighederne og eksisterende rettighedskonventioner- og resolutioner ligeledes indgå i de operationelle tekster, der bl.a. skal forhandles ved Bonn i juni og til COP28 i december. I den forbindelse peger vi på tre hovedårsager til, at rettigheder i højere grad skal integreres i de internationale klimaforhandlinger og -aftaler:  

1) For at forebygge menneskerettighedskrænkelser 

2) For at sikre langtidsholdbare og bæredygtige klimaindsatser 

3) For at respektere eksisterende menneskerettighedskonventioner 

Samtidig peger vi på, at Danmark i højere grad i klimasammenhænge bør hente erfaring fra de ofte stærke rettighedsindsatser ved FN i new York og Geneve, f.eks. fra #UNmute-kampagnen eller Kvindekommissionen, og vi kommer i den forbindelse med en række anbefalinger til rettighedsindsatser, som Danmark kan stå i spidsen for i forbindelse med dette års COP-proces. Endelig fremhæver policy papiret ´Klimakrisen er en rettighedskrise´ en håndfuld forhandlingsspor, hvor rettigheder er særligt vigtige at få inkorporeret ved årets klimaforhandlinger. Globalt Fokus delte papiret og anbefalingerne med det danske klimaforhandlerteam, samt relevante medarbejdere i Udenrigsministeriet samt Klima-, Energi-, og Forsyningsministeriet ved et tematisk rettighedsmøde med ministeriet. Samtidig danner det nye policy papir udgangspunktet for Globalt Fokus’ prioriteter i de internationale klimatopmøder i år, hvor rettigheder i aftalerne særligt er i fokus. 

Læs Policy Papiret ‘Klimakrisen er en menneskerettighedskrise: Rettighedsforpligtelser i globale klimaaftaler’ her. 

Civilsamfundets unikke lokal ekspertviden skal høres i forhandlingslokalerne  

Civilsamfundets deltagelse er en af de såkaldte processuelle rettigheder, der i højere grad bør integreres i klimaaftaler. Netop det tager vores anden nye klimaanalyse afsæt i. Baseret på interviews med klimaaktivister fra Syd under COP27 og caseanalyse ser ‘Ensuring civil society’s vital role in global climate policy’ nærmere på civilsamfundets adgang og deltagelse eller mangel på samme ved COP27 i fjor. Topmødet, som fandt sted i Sharm EL Shiek, blev varslet som "Afrikas COP". Vores analyser viser dog, at særligt lokale aktivister blev forhindret i at få deres stemme hørt. For at sætte fokus på dette problem, fremlægger vores nye analysen konkrete årsager, der forhindrede og udfordrede civilsamfundets deltagelse ved COP27, og vise vejen for bedre inklusion af civilsamfundets stemme og viden mod COP28. Analysen er del af Globalt Fokus´#UNmute-initiativet, som arbejder for at fremme en meningsfuld inklusion af civilsamfundet i FN-møder og processer. 

Analysen dækker to hovedudfordringer: 1) Adgang til COP27, herunder information, akkreditering og logi, samt 2) Deltagelse ved COP27, herunder adgang til forhandlingslokalerne og muligheder for online deltagelse. Analysen er med til at bekræfte nogle af civilsamfundets bekymringer, der blev rejst både før og under COP27, som skyhøje indlogeringsmuligheder og manglende adgang til forhandlingslokalerne. Udfordringer, der ved COP27 tog både tid og energi fra civilsamfundets kerneopgave – at bidrage med lokal og unik ekspertviden til forhandlingerne af klimaaftalerne -, og som kompromitterer FN´s godkendte rammer for civilsamfundets og offentlighedens deltagelse i globale beslutningsprocesser.  

Den nye analyse indeholder en række anbefalinger til FN og medlemsstater til at sikre civilsamfundets inkluderende og meningsfulde deltagelse ved klimaforhandlinger og fremtidige COP’er. Analysen bliver delt bredt både blandt relevante medarbejdere i danske ministerier, FN-aktører samt med internationale partnere og alliancer. Således skal analysen ‘Ensuring civil society’s vital role in global climate policy’ udgøre et vigtigt element i Globalt Fokus’ arbejde for civilsamfundets råderum frem mod COP28, der fortsat er en prioritet.  

Læs analysen ‘Ensuring civil society’s vital role in global climate policy’ her.

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus