Skip to main content

              

COP27 skal levere finansiering til klimaskabte tab og skader

Efter en dansk valgkamp i klimaretfærdighedens navn gør Globalt Fokus sig klar til næste klimakamp. Denne gang i Sharm el Sheikh i Egypten til FN's klimatopmøde COP27, der starter på søndag. Globalt Fokus har for første gang fået observatørstatus.

Nu kan vi følge klimaforhandlingerne direkte fra forhandlingslokalerne. Globalt Fokus gør sig klar til at rejse til klimatopmødet COP27 sammen med medlemmer, vores globale netværk og samarbejdspartnere. I år deltager vi med observatørstatus, som betyder at vi kan følge klimaforhandlingerne direkte fra forhandlingslokalerne.

På COP27 bygger vi videre på de vigtige erfaringer fra sidste års COP, som var Globalt Fokus første. Under COP26 i Glasgow skubbede vi på for, at medlemslande skulle sikre inklusion af civilsamfundet på FN-møder vi gennem vores globale kampagne UNmute. Sammen med globale netværk, bevægelser og klimaaktivister lykkedes det os i fællesskab at sætte fokus på de store problemer med civilsamfundsdeltagelse, hvor det blev tydeligt for alle, at corona-restriktioner og digitalisering også i klimaforhandlingerne rammer civilsamfundet hårdest.

 

Under COP27 vil Globalt Fokus bidrage aktivt til tre dagsordener; klimafinansiering, rettigheder og civilsamfundsdeltagelse. På alle tre områder vil vi støtte op om det globale civilsamfunds kamp for at sikre en stærk og bindende aftale om tab og skader. Det gør vi ved at deltage i de relevante forhandlingsmøder og side-events, og at bringe vores viden og spørgsmål videre til de danske forhandlere, andre landes delegationer og internationale NGO-samarbejdspartnere. 

 

Der skal penge på bordet til tab og skader

Klimaudsatte lande har jævnligt understreget behovet for finansiering af klimaskabte tab og skader og bragt det op i FN’s klimaforhandlinger. Behovet er akut. De samlede økonomiske omkostninger ved ekstreme vejrbegivenheder i 2021 blev anslået til $329 milliarder alene, og regningen forventes fra 2030 at løbe op på mellem $290 og $580 milliarder årligt, alene i udviklingslande. Dertil kommer de tab og skader, der ikke kan kompenseres – biodiversitet, kulturarv og viden, for blot at nævne et par eksempler.

 

Danmark er gået forrest og har som det første FN-land i verden for nylig afsat 100 mio. DKK til at adressere lige netop tab og skader i udviklingslandene. På grund af folketingsvalget er der ikke en ny dansk regering på plads, når COP27 skydes i gang på søndag. Det betyder, at Danmark ikke kan udnytte den rolle som grønt foregangsland og politisk brobygger, der som regel er de små landes vigtigste styrke i klimaforhandlingerne. De 100 mio. DKK er nemlig småpenge, og først og fremmest en vigtig symbolsk handling, der kan vise andre rige lande, at finansiering til tab og skader er vejen frem.

 

Det afgørende på COP27 bliver derfor, at der sættes et særskilt mål for finansiering til tab og skader fra de rige lande. Derudover er det afgørende, at landene øger og overholder deres eksisterende forpligtelser om CO2-reduktionsmål og klimatilpasning, som er afgørende handlinger for at undgå og minimere tab og skader i det hele taget.

 

Hvis du gerne vil vide mere om finansiering til tab og skader frem mod COP27, kan du læse denne rapport udgivet af CAN (Climate Action Network) m.fl.

 

Klimakrisen er en rettighedskrise

Klimakatastrofer medfører tab og skader og underminerer dermed klimaudsatte befolkningers ret til liv, sikkerhed, mad, vand, bolig, sundhed, uddannelse, levevilkår, miljø, kultur - og en række andre rettigheder. Staters forpligtelse til at beskytte individer og lokalsamfund fra klimaskabte menneskerettighedskrænkelser er samtidig blevet bekræftet af internationale menneskerettighedsinstitutioner og nationale domstole. Dette understreger nødvendigheden af at COP-processen, og specifikt COP27, fører til en fælles aftale mellem staterne, der kan sikre denne beskyttelse.

 

På COP27 er det afgørende at landene sætter menneskerettigheder og klimaretfærdighed i centrum, når de forhandler aftaler om tab og skader, men også om kønsligestilling og reduktion af CO2-udledninger. Kun på den måde bliver klimakrisen anerkendt også som en rettighedskrise, som verdens største udledere har et ansvar for at udbedre. 

 

Du kan læse mere om den rettighedsbaserede tilgang til tab og skader på COP27 i dette positionspapir, som er udarbejdet af den internationale arbejdsgruppe om menneskerettigheder og klimaforandringer, som Globalt Fokus er en del af, i samarbejde med Loss & Damage Collaboration og ESCR-Net.

 

Ingen klimaretfærdighed uden civilsamfundsdeltagelse

COP27 står til at blive et klimatopmøde med meget begrænset civilsamfundsdeltagelse, ikke mindst fra lande i det globale Syd, og med snævre muligheder for at øve indflydelse på forhandlingerne for dem, der er til stede. Det skyldes i høj grad det faktum, at COP27 bliver afholdt i et land, der befinder sig i en demokrati- og menneskerettighedskrise, hvor det uafhængige civilsamfund oplever daglige hårde nedslag mod deres grundlæggende frihedsrettigheder. Det lokale, nationale og globale civilsamfund har i flere måneder løbet panden mod muren i forsøget på at få information om og søge indflydelse på COP27-processen gennem FN og det egyptiske værtskab.

 

Som del af UNmute-kampagnen har Globalt Fokus sammen med vores UNmute-netværk formuleret anbefalinger til medlemsstaterne om, hvordan de sikrer bedre inddragelse under klimatopmødet. Det er samtidig håbet, at medlemsstater som Danmark vil rejse deres bekymringer i kredse, hvor embedsværk og ministre mødes med formandskabet, UNFCCC og ligesindede lande.

 

På COP27 vil Globalt Fokus indsamle data, viden og erfaringer fra civilsamfundsaktører om de barrierer, de oplever for at deltage i og omkring forhandlingerne. Vi vil løbende dele denne viden med UNmute-medlemsstater og samarbejdspartnere, og vil efter klimatopmødet bruge dokumentationen som grundlag for det videre arbejde med civilsamfundsinddragelse frem mod COP28 i Dubai og kommende COP´er samt andre FN topmøder og beslutningsprocesser. 

 

Du kan læse civilsamfundets anbefalinger til medlemsstaterne om at inkludere civilsamfundet på COP27 her: #UNmuteCOP27 civil society recommendations

 

Globalt Fokus´ delegation

Globalt Fokus har videregivet tre af sine pladser til medlemsrepræsentanter fra IWGIA, Kvinfo og Dansk Flygtningehjælp. Globalt Fokus sekretariat vil være repræsenteret ved formand Rasmus Stuhr Jakobsen, klimapolitisk rådgiver Sigrid Bjerre Andersen, projektleder for UNmute-kampagnen Sigrid Kromann Schiøler og klimapraktikant Sofie Bech Larsen.

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus