Skip to main content

              

Verdensmålene til debat på Christiansborg 

Verdensmål og bæredygtig udvikling omdrejningspunktet i Fællessalen på Christiansborg, da 2030-panelet og Global Compact Network Denmark sammen med Altinget-Mandag Morgen inviterede til Verdensmålsuge. Under overskriften ”Midtvejs mod 2030” gjorde civilsamfund, politikere og erhvervsfolk status og kastede lys på de handlinger, omstillinger og investeringer, der skal til for at Danmark kommer i mål.

Under debatten ”Halvvejs – hvordan får vi alle med i mål?” zoomede Globalt Fokus sammen med Leaving No One Behind-koalitionen ind på, hvordan beslutningstagerne sikrer princippet om ikke at lade nogen i stikken i implementeringen af Verdensmålene. Under debatten lancerede Leaving No One Behind-koalitionen koalitionens nye rapport: ”Ingen skal lades i stikken i Danmark”. 

Ny statusrapport fra 2030-panelet

2030-panelets nye statusrapport var central for diskussionen om, hvordan vi kommer i mål i 2030. Panelets nye statusrapport sætter fokus på SDG4, SDG5, SDG12, SDG14 og SDG15 i lighed med civilsamfundets SPOTLIGHT 2022, som Globalt Fokus og 92-gruppen lancerede i december. Under debatten anerkendte Christian Friis Bach civilsamfundets stort bidrag med at monitorere Danmarks arbejde med Verdensmålene. 

”Det er vigtigt med vurderinger af fremskridt på Verdensmålene, og med indikatorerne fra disse statusser har vi et meget konkret håndtag at tage fat i,” sagde han.

Hvor "bor" Verdensmålene?

Dan Jørgensen åbnede Verdensmålsugen med en af de første officielle taler som Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik. Ministeren pointerede, at det, at de to ressortområder er slået sammen, ikke vil være på bekostning af udviklingspolitiske tiltag og Verdensmålene. Samtidig svarede han dog tvetydigt på, om der vil blive tilført nye additionelle midler til klimafinansiering, men understregede, at der skal findes flere midler:

”Der er masser af indsatser, vi vil lave, og mange af dem vil knytte sig til at tilvejebringe klimafinansiering af forskellige innovative kilder, som ikke kommer fra udviklingsmidlerne," sagde han. 

I forhold til den fremtidige ressortplacering af Verdensmålene, der i dag ligger i Finansministeriet, var Dan Jørgensen tøvende. 

"Hvordan vi præcist kommer til at strukturere det, må I lige have lidt tålmodighed med. Men selvfølgelig vil Finansministeriet spille en rolle," sagde Dan Jørgensen. 

Du kan finde optagelser af alle debatterne på Verdensmålsugens HER. 

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus