Civilsamfundet spillede central rolle ved Danmarks verdensmålseksamen i FN
Globalt Fokus og den danske Leave No one Behind-koalition sad ved bordet til Danmarks anden verdensmålseksamen (Voluntary National Review) ved FN’s High Level Political Forum – et bidrag, der indeholdt civilsamfundets ucensurerede stemme.
Tidligere i sommer gjorde regeringen status på den danske indsats for opnåelse af FN’s Verdensmål ved Danmarks anden verdensmålseksamen i FN, det såkaldte Voluntary National Review (VNR). Danmarks VNR-præsentation har fået international opmærksomhed på et bestemt punkt – nemlig den store inddragelse af civilsamfundet og andre samfundsaktører.
Som en del af regeringens officielle VNR-præsentation fik både formanden for Globalt Fokus, Rasmus Stuhr Jakobsen, og Barwaqo Hussein, som er repræsentant for den danske Leave No One Behind-koalition, mulighed for at præsentere civilsamfundets analyse af Danmarks arbejde med Verdensmålene.
Rasmus Stuhr Jakobsen lagde vægt på behovet for konkret handling, der skaber bæredygtig udvikling inden for klodens ressourcer og grænser, at Danmark i højere grad bør sikre sammenhæng med andre landes indsats, og at Leavin No One behind-princippet skal være helt centralt i alt vores arbejde med at opnå Verdensmålene. Alle tre centrale principper, der er på linje med civilsamfundets anbefalinger i årets Spotlight-rapport.
Ud fra mantraet om ”nothing about us, without us” understregede Barwaqo Hussein i sit indlæg vigtigheden af, at princippet om, at ingen må lades i stikken, skal indtage en mere central rolle i alt arbejde med Verdensmålene.
Stort fokus på Leave No One Behind (LNOB)
Civilsamfundets centrale rolle i det danske arbejde med Verdensmålene blev yderligere understreget af, at Rasmus Stuhr Jakobsen og Barwaqo Hussein sad med i regeringens panel til den Q&A session, der fulgte Danmarks VNR-præsentation. Selvom VNR-formatet udelukker muligheden for reel inklusion på grund af meget begrænset tid til spørgsmål og svar, fik Barwaqo Hussein ekstraordinært det sidste ord:
“Jeg tror på, at inklusion og handling er de to vigtigste elementer for at sikre, at Danmark indfrier sit løfte om, at ingen må lades i stikken. Vi har brug for, at den danske regering inkluderer dem, som står længst fra magten og beslutningsprocesser. For at gøre det, er der hårdt brug for, at regeringen inkluderer, skaber ejerskab og samarbejder med de borgere og samfundsgrupper, der i dag står udenfor samfundet,” afsluttede Barwaqo Hussein.
Finansministerens fokus på at inkludere civilsamfundet og borgere i VNR-processen har været et vigtigt skridt i en positiv retning.
Se Danmarks VNR-præsentation HER
Civilsamfundet har været med ved skrivebordet
Civilsamfundets stemme var også inkluderet i det skriftlige VNR-review, som Danmark sendte til FN tilbage i juni. Her bidrog Globalt Fokus og 92-gruppen med et ucensureret afsnit om civilsamfundets bidrag til opnåelsen af Verdensmålene de sidste fire år, samt en vurdering af regeringens arbejde med hvert af de 17 mål. Denne vurdering fik plads side om side med regeringens egen vurdering til FN.
I Spotlight-rapport 2021 retter Globalt Fokus og 92-gruppen, på vegne af civilsamfundet, bl.a. lygten mod at sikre, at Verdensmålene tænkes ind i al lovgivning. Således præsenterede finansministeren også en kommende lovscreeningsmekanisme, der skal sikre, at fremtidig lovgivning ikke modvirker FN’s Verdensmål, og han forsikrede om, at LNOB-princippet er en høj prioritet.
I civilsamfundet er vores vigtigste opgave nu at sikre, at Finansministeriet og øvrige resortministerier følger op på de løfter, som regeringen har fremsat under VNR og i den Handlingsplan for FN’s Verdensmål, der blev præsenteret i forbindelse med VNR. Første skridt bliver en taskforce, der evaluerer på samarbejdet med det politiske system, således at civilsamfundets reelle inklusion styrkes fremadrettet.
- Oprettet den .