Skip to main content

              

Verdensmålenes Telt var et gennembrud for vor tids vigtigste samtale

Af Kristiane Fogh og Rina Lauritzen Trautner

En uge er nu gået siden værtsgruppen bag Verdensmålenes Telt bestående af DI, LO, 2030-netværket, 2030-panelet og Globalt Fokus slog teltdugene ned efter årets sidste arrangement søndag den 17. juni 2018 på Folkemødet i Allinge. Efter mere end 30 arrangementer med over 110 paneldeltagere kan værtsgruppen, de 48 medarrangører, de mange frivillige og besøgende nu se tilbage på fire dage fuld af oplysning, inspiration, handling, politisk diskussion og underholdning i Verdensmålenes 17 tegn.

Folkenær dialog og tværsektorielt samarbejde i højsædet

I teltet blev der torsdag d. 14. juni kl. 13 budt velkommen til det første arrangement, hvor 35 inviterede gæster gik i dialog med de besøgende i en workshop med fokus på udvikling af konkrete forslag til handling for inkluderende og mangfoldige byrum. Således blev der fra start sat en inddragende og nytænkende ramme for teltets events. Også det tværsektorielle event med 2030-panelet i spidsen senere på dagen havde prioriteret den folkenære dialog højt. Kirsten Brosbøl (S) fra Folketingets Tværpolitisk Netværk for Verdensmålene, som var en del af værtsgruppen og medarrangør af arrangementet, forklarede det således: ”Vores event bliver en workshop og ikke en almindelig paneldebat, fordi vi vil gerne have folk til at bidrage til det projekt, som bliver skudt i gang her i dag.”.

 

På førstedagens workshops kom der gennem dialog og inddragelse forslag til konkret handling, som netop er afgørende for, at vi i Danmark og globalt når i mål med de 17 Verdensmål inden 2030. En af de drivende faktorer bag teltet er netop at informere og involvere de ca. 80 pct. af den danske befolkning, som endnu ikke kender til eller føler at de kan handle på Verdensmålene. Og som Nanna Højlund, næstformand for LO og medlem af teltes værtsgruppe, understregede i et interview efter en paneldeltagelse i teltet: ”Vi skal lære at gøre det så konkret, at andre kan forstå, hvordan de kan være en del af det.”. 

Fra gruppeeksamen til festfyrværkeri

Teltets besøgende blev også en del af et inspirerende og festligt fællesskab omkring Verdensmålene, da sangerinden Pernille Rosendahl torsdag aften samlede et stuvende fuldt telt i fællessang og med sin fantastiske stemme udfordrede de klassiske oplysningsrammer for Verdensmålene. Rammerne blev også vendt op og ned fredag aften i en jazzimprovisation med Mikkel Thomas’ Verdensjazzband, som inkluderede gæsternes tanker om Verdensmålene i musikken. Lørdag satte Al Agami og gæster prikken over i’et for teltets festlige aftener med fælles funky moves og rytmer, der fik alle – inklusiv den bæredygtige bar – til at gynge med i en fælles bevægelse.

 

35861480 1043817039127216 6362768623370502144 o

Sangerinde Pernille Rosendahl synger for Verdensmålene. Fotograf: Jacob Crawfurd.

 

36137207 1043823352459918 7154992516691918848 o

Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen dyster med i Skills Stafet for at sætte fokus på manglen på kvinder i bygge-, anlæg- og installationsbranchen. Fotograf: Jacob Crawfurd.

Arkitektstuderende fra KADK blev i Løvens Hule eksamineret i bæredygtige løsninger af skarpe profiler, bl.a. Finansminister Kristian Jensen (V) og Jesper Nygård fra Realdania, mens andre skarpe profiler blev eksamineret af Generation Verdensmål bestående af 8. klasses verdensmålsambassadører. Programmet rummede derudover ministre med både mikrofon, sav og hammer i hånden, udsendte i eboladragter og gæster på virtual-reality rejser til Kenya. Og fredag morgen kunne et panel af med både civilsamfundsorganisationer og en række af Danmarks CEO’s blive enige om, hvor afgørende konkret handling på verdensmålene er, når bæredygtige maddilemmaer er på dagsordenen. Lørdag eftermiddag blev årets verdensmålspræsident hædret for at tænke i alternativ og rettighedsbaseret madproduktion. Dertil blev anerkendelsen af mål 17 om partnerskaber tydeliggjort gennem 14 af teltets arrangementer, hvor medarrangører gik sammen på tværs af sektorer for at fremme budskabet: Ingen kan løfte verdensmålsdagsordenen alene! Dette blev også understreget af Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær i Red Barnet efter eventet om et spirende partnerskab med Sønderborg Kommune: ”Effekten af eventet er at vi bliver mindet om, at det her betyder noget. Og at vi konkret kan bidrage enten via en erhvervsvirksomhed, civilsamfundsorganisation eller en enkeltperson. Det fik også den effekt, at vi fik understreget, at vi slet ikke er der endnu, i forhold til at finde den rette måde – altså at få løst potentialet i at gøre mere sammen.”

VMT 301 copy opt

Connie Hedegaard (formand for Danmarks Grønne Tænketank Concito) sidder sammen med finansminister Kristian Jensen, CEO i Pension Danmark Torben Möger, CEO ved Henning Larsen Architects Mette Kynne Frandsen og CEO i Realdania Jesper Nygård med i panelet, der vurderer de nyuddannede arkitekters verdensmålsprojekter. Fotograf: Jacob Crawfurd.

 

35963731 1043822492460004 5075811896808964096 o

Fairtrade gav teltets besøgende muligheden for at møde kenyanske kaffebønder ved brug af Virtual Reality. Fotograf: Jacob Crawfurd.

Verdensmålenes Telt formåede således over Folkemødets fire dage at skabe nye partnerskaber og dialog mellem folk og profiler, som ellers ikke ville have mødtes, samt at give mange nysgerrige besøgende, der ikke før havde hørt om de 17 mål en introduktion til, hvad vi hver især kan gøre for, at vi sammen kommer i mål.

Som en del af teltets værtsgruppe er vi i Globalt Fokus ovenud begejstrede for alle de medarrangører, frivillige og besøgende, som var med til at løfte vor tids vigtigste samtale om verdensmålene på tværs af sektorer, aldersgrupper, lande og politiske overbevisninger. Vi glæder os utroligt meget til at holde fast i det kæmpe engagement, som vi har oplevet hos alle dem, vi har lyttet til samt talt – og danset – med på Folkemødet i år.

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus