Skip to main content

              

Puljen for kapacitetsudvikling uddelte over 1,2 millioner til medlemmer i 2023

Igen i år har Globalt Fokus´ Pulje for kapacitetsudvikling støttet vigtige lærings- og kapacitetsopbyggende projekter til fordel for de danske civilsamfundsorganisationer og deres partnere. Her får du en oversigt og introduktion til de projekter, der i år fik støtte gennem puljen, samt link til alle de læringsprodukter, der i år er blevet udgivet med støtte fra puljen. Alle projekter, der modtager støtte fra puljen skal udarbejde et læringsprodukt, der kan være til gavn for det brede civilsamfundsmiljø.

Puljen for kapacitetsudvikling undergår lige nu en tiltrængt opdatering på tværs af retningslinjer, ansøgningsformater og formidling, derfor er puljen lukket året ud. Vi er dog stærk tilbage i starten af 2024, hvor vi relancerer nye formater og retningslinjer i en lettere, mere tilgængelig og bedre formidlet version. Alle relevante dokumenter og information vil være at finde på puljens side i god tid før den næste ansøgningsrunde for store bevillinger. Men vi kan allerede annoncere, at deadline for forårsrunden bliver d. 22. marts 2024. Vi afholder et online informationsmøde den 8. februar 2024. Hold dig opdateret omkring relancering af puljen, kommende deadlines og informationsmødet via vores hjemmeside, nyhedsbrev og SoMe-kanaler. Vi ser frem til at modtage jeres ansøgninger. Har I spørgsmål så kontakt puljeansvarlig Emma Byrne på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Herunder kan du fordybe dig i de mange læringsprodukter, der er kommet ud af støttede projekter og indsatser. Måske har nogen allerede udviklet det værktøj, I går og mangler for at styrke jeres arbejde: 

  • Grønne Venner og Verdensmålene  

Formålet med projektet var at kvalificere de danske grønne organisationer til at deltage dels mere aktivt, men også mere kvalificeret, i det nødvendige globale arbejde for grøn omstilling, gennem deres praktiske handlefællesskaber. De forskellige aktiviteter har dannet grundlag for et materiale for organisationsudvikling. Materialet kan findes her 

Landsorganisationen for Økosamfund var lead for projektet. 

  • Kapacitetsudviklingsforløb om de-institutionalisering i arbejdet med udsatte og marginaliserede børn og unge 

Formålet med forløbet var at fremme forståelsen af og kendskab til 2019 FN Resolutionen om børn uden forældreomsorg. Læringsproduktet blev til et opslagsværk for danske CSO’er og deres partnere, når de beskæftiger sig med disse temaer i idéfase og implementering af projekter. Som en del af formidlingen er der blevet udviklet en hjemmeside, hvor alle oplæg og optagelser fra seminarerne samt korte interviews (ACTalks) er at finde under Ressourcer. Her ligger også læringsproduktet, Promising practices in child protection.  

SOS Børnebyerne var lead. 

  • Advocacy Toolkit for Diaspora Organizations  

Projektet havde til formål at styrke diasporaorganisationernes kapacitet til at indgå effektivt i fortalervirksomhed på nationalt og globalt plan med henblik på at støtte oprindelseslande ramt af krise. Toolkitet findes her. 

Dansk Flygtningehjælp var lead. 

  • EMR business and human rights research træning  

Dette projekt havde til formål at styrke ansøgernes medlemsorganisationer i Syd i at dokumentere virksomhedsforbindelser til menneskerettighedskrænkelser. Projektet udviklede en række videoer med eksperter og samlede ressourcer til at hjælpe organisationers dokumentation- og dataindsamling samt advocacy-arbejde. Videoer og ressourcer er tilgængelige på tre sprog (engelsk, fransk og arabisk), de kan findes her. 

EuroMed Rights var lead. 

  • IATI Knowledge Exchange  

Projektet havde til formål at udvikle et læringsprodukt, der skal støtte danske og  CSO’er i Syd i at afrapportere på deres programmatiske arbejde ud fra en mere effektiv og kontekstualiseret tilgang. Fokus i projektet var på at styrke rapportering igennem IATI. Projektet udviklede en prototype, et online kursus, som findes her. Projektet var et pilotprojekt, som lagde grundstenene for en ansøgning til en stor bevilling i 2023, som blev godkendt – læs mere om det herunder. 

Dansk Flygtningehjælp var lead. 

  • ”Tell To Act” – Storytelling- og dialogskoncept til brug i strategiimplementering og kommunikation  

Projektets formål var at give CSO’er konkrete værktøjer til at skabe følgeskab, afklare og tydeliggøre etiske grundværdier og implementere strategier. Gennem projektet blev der udarbejdet et læringskatalog med værktøjer til storytelling, der kan afhjælpe problematikker og misforståelser omkring begreber og værdier mellem de danske organisationer og deres partnere i Syd. Tre læringsprodukter blev udviklet: 1) Storytelling- og protreptik dialogkoncept: i et lille katalog med 6 manualer. 2) Tre videoer, der introducerer de grundlæggende metoder i de tre undervisningsmoduler, med vejledninger, og henvisning til supplerende oplysninger og materialer – find læringsprodukt 1 og 2 her. Og 3) Et Webkatalog med alle projektmaterialer (Gratis, login skal oprettes). 

Civil Connections Community Foundation var lead. 

 

I løbet af 2023 har følgende projekter og initiativer modtaget bevillinger:  

  • IATI Learning Platform  

Et projekt ledet af Dansk Flygtningehjælp i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp, Mellemfolkeligt Samvirke og Red Barnet, med det formål at udvikle ressourcer, der kan støtte organisationer, som skal publicere i IATI (Industry Approved Data Reporting Standard) samt til at støtte partnerorganisationer i syd i brugen af IATI, og hvordan de kan benytte de offentlige datasat. Læringsproduktet er tiltænkt til organisationer, der har modtaget finansiering af Danida for at mindske deres rapporteringsbyrde og hjælpe organisationerne med at møde Danidas rapporteringskrav. 

Puljen støtter projektet med 400.000 kroner. 

  • Protecting Environmental Defenders  

Et projekt ledet af Aktion Amazonas, sammen med Dansk International Bosætningsservice, Saving Rivers and Lakes og Diálogos, der vil bidrage til beskyttelse af miljøforkæmpere i miljømæssige konfliktzoner. Projektet vil bl.a. udvikle strategier der kan skabe større bevidsthed om sikkerhed og reduktion af risici, der kan være med til at øge sikkerheden for lokalt ansatte og dansk personale i konfliktzoner samt medlemmer af lokalsamfund, der er engageret i kampen for naturbevarelse.  

Projektet er støtte med 399.971 kroner. 

  • Forvaltningsfællesskabet  

Miljøbevægelsen NOAH – Friends of the Earth Denmark er gået sammen med Colombia Solidaritet og Mellemamerika Komiteen om et projekt, der vil skabe og dele læringer om best practice om finansielle og administrative arbejdsgange i samarbejde med syd-partnere for små CSO’er i vækst. Projektet vil udvikle tre læringsprodukter: 1) Arbejdsgangsbeskrivelser for den finansielle forvaltning til mindre CSO’er, 2) Danne en ERFA-gruppe til erfaringsudveksling for mindre CSO’er, 3) Guide til fundraising til partnere i Latinamerika, samt til de danske CSO’er, der støtter deres fundraisingindsatser. Her finder du projektets erfaringshæfte.

Projektet er støttet med 399.588 kroner. 

Puljen har yderligere støttet to mindre bevillinger:  

  • Anvendelse af Developmental Evaluation i urbane og ungedrevne projekter  

Dreamtown er gået sammen med Game i et projekt om at afprøve og opbygge kapacitet til at arbejde på nye måder med evaluering, som er tilpasset ungedrevne og innovative projekter. Projektet vil afprøve og formidle et forsøg med Developmental Evaluation ift. udvikling af ungedrevne og urbane civilsamfundsprojekter i Syd.  

Projektet er støttet med 49.523 kroner  

  • Planetary health og effekten af klimaforandringer på global sundhed  

AIDS-Fondet er gået sammen med Ubumi Prisons Initiative, 100% for Børnene, PlanBørnefonden, Læger Uden Grænser Fond og School of Global Health om et projekt med det formål at styrke samarbejdet i ansøgergruppen, og højne deres og det danske civilsamfunds vidensniveau i arbejdet med ’Planetary Health’ og sammenhængen mellem global sundhed og globale og lokale klimaforandringer.  
 
Projektet er støttet med 49.969 kroner. 

I alt har Puljen for Kapacitetsudvikling i 2023 støttet med 1.299.051 kroner til nye bevillinger. 

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus