COP29: Endnu en COP med svære vilkår for civilsamfundet
Igen i år holder det globale civilsamfund vejret med tanke på, hvilket råderum og mulighed for deltagelse og indflydelse, der bliver under FN klimatopmødet COP29. For det er fjerde år i træk, hvor civilsamfundets deltagelse er udfordret. Og tredje år i træk, at COP´en bliver afholdt i et land, som ikke respekterer civilsamfundets råderum, og hvor klimaaktivister og rettighedsforkæmperes ytring- og forsamlingsfrihed ikke er sikret. Som en del af Globalt Fokus´ arbejde for at sikre civilsamfundets deltagelse i FN er vi til stede ved COP29 og monitorerer situationen.
Årets FN-klimatopmøde COP29 skydes i disse timer i gang i Aserbajdsjans hovedstad Baku – og det er således tredje år i træk, at FN’s klimatopmøde afholdes i autoritær stat, hvor civilsamfundets råderum er voldsomt udfordret. Men også for fire år siden under corona var det et dårligt år for aktivisters og civilsamfundets deltagelse til et møde, hvor verdens ledere forhandler om klodens fremtid.
Selvom FN-Klimatopmøder teknisk set afholdes i en såkaldte FN Blue Zone (med henvisning til FN farve red.) Så er værtslandets åbenhed for rettighedsforkæmpere, aktivister og civilsamfundet afgørende for deltagelse og adgang.
Siden den aserbajdsjanske regering kom til magten i 2003, har den ikke kun øget sin olieproduktion, men også iværksat omfattende og systematiske menneskerettighedskrænkelser og begrænsninger af befolkningens friheder. I følge Amnesty International og Human Rights Watch er situationen i landet dybt kritisabel: Der findes ikke længere en fri og uafhængig presse, og indskrænkningen af civilsamfundets råderum og begrænsning af NGO’ers aktiviteter har medført, at langt de fleste uafhængige civilsamfundsaktører enten er fængslet eller opererer i eksil.
Rettighedsforkæmper frygter for tiden efter COP´en
Siden udnævnelsen af Aserbajdsjan som værtsland for COP29 har regeringen intensiveret sit greb om civilsamfund og mediers frihedsrettigheder – bl.a. vurderer Amnesty International, at der aktuelt er ca. 300 lokale rettighedsforkæmpere, journalister, klimaaktivister mm. tilbageholdt på baggrund af politisk motiverede anklager. Som konsekvens heraf er endnu flere civilsamfundsaktører rejst ud af landet, og de få tilbageværende er i risiko for at blive mødt med yderligere repressalier, når klimatopmødet slutter.
At et klimatopmøde igen afholdes i sådan en restriktiv kontekst, udfordrer også det globale civilsamfunds deltagelse. Med erfaringer fra de to foregående klimatopmøder, der også blev afholdt i autoritære regimer - hhv. COP27 i Egypten og COP28 i - de Forenede Arabiske Emirater samt fra COP26, der blev afholdt under restriktive COVID-19 regler - har internationale civilsamfundsorganisationer anmodet om offentliggørelsen af værtsaftalen mellem FN's klimakonvention (UNFCCC) og Aserbajdsjan for at kunne vurdere sikkerheden for deltagerne.
COP29-deltagere ikke må blande sig
Trods et klart mandat fra Parisaftalens parter er aftalen stadig ikke offentliggjort, omend Human Rights Watch har dog fået adgang til den. Her viser der sig desværre et tvetydigt billede af netop spørgsmålet om beskyttelse af deltagernes grundlæggende rettigheder, hvor det f.eks. fremgår, at COP29-deltagere ikke må blande sig i interne aserbajdsjanske affærer uden at definere nærmere, hvordan dette specificeres .
Globalt Fokus, og de organisationer, der følger det tæt, frygter, at denne uklarhed i værste fald virker afskrækkende, og derfor medfører selvcensur blandt civilsamfundsdeltagere - særligt for dem, der ikke nyder beskyttelse fra deres egen regering. Og selvom det desværre ikke er noget nyt, at civilsamfundet har svære vilkår under et klimatopmøde, er der flere og flere organisationer både globalt og i Danmark, herunder Globalt Fokus, der sammen presser på for at få skrevet COP-deltageres rettigheder ind i værtsaftalerne, få dem offentliggjort og fremadrettet sikre civilsamfundsdeltageres sikkerhed og frihedsrettigheder.
Disse anbefalinger, og et overblik over civilsamfundets råderum ved COP29, kan findes her.
- Oprettet den .