FRi Puljen er stærkt tilbage med over 6.2 mio. kr. til at styrke kampen for rettigheder i Danmark
FRi Puljen er nu åben for nye ansøgninger. Med over 6,2 mio. kroner til uddeling i anden runde, er puljen en tiltrængt indsprøjtning til rettighedsarbejdet i Danmark. Med gode erfaringer fra efteråret står FRi-teamet klar til at modtage ansøgninger fra organisationer, foreninger, aktivister og sociale bevægelser, der med deres aktiviteter kan favne bredt og bryde siloer i arbejdet for at beskytte og fremme fundamentale rettigheder i Danmark.
Efter en travl første runde i efteråret, hvor hele 13 civilsamfundsorganisationer og aktivistgrupper blev tildelt over 3,7 mio. kr., genåbner FRi Puljen i dag og fortsætter dermed sin støtte til civilsamfundets arbejde med at styrke grundlæggende rettigheder i Danmark. Denne gang har puljen over 6.2. mio. kr.
FRi Puljen er en tiltrængt økonomisk indsprøjtning til civilsamfundets arbejdet med at modkæmpe de negative strømninger, der i stigende grad truer fundamentale rettigheder både i Danmark, i Europa og globalt.
Udfordringer i vores egen baghave
I Danmark kan vi have en tendens til at tage vores grundlæggende rettigheder for givet, men stigende ulighed, diskrimination, politiske restriktioner og digitale trusler inden for EU's egne grænser gør det nødvendigt at styrke civilsamfundets indsats for at beskytte og fremme grundlæggende rettigheder. FRi Puljen er et led i Fundamental Rights Initiative (FRi), der med en EU-bevilling på 26 millioner kr. støtter dette arbejde over de næste tre år. FRi er et samarbejde mellem Globalt Fokus og Nyt Europa.
Nina Falkesgaard Sørensen, der er projektleder på FRi, fremhæver vigtigheden af FRi Puljen i en dansk kontekst:
"Rettigheder er noget, som rigtig mange af vores medlemmer arbejder med globalt, men som det kan være svært at finde støtte til i en dansk kontekst. Derfor falder FRi et rigtig tørt sted i det danske civilsamfundslandskab, da puljen giver penge til at fokusere på fundamentale rettigheder i Danmark."
FRi Puljen vil bryde siloer og støtte “the unusual suspects”
I den første runde i efteråret 2023 modtog FRi Puljen især ansøgninger vedrørende rettigheder for LGBT+ personer, personer med flugtbaggrund, samt projekter relateret til racisme og diskrimination, hvoraf flere af projekterne modtog en bevilling. Dog bemærker Nina Falkesgaard Sørensen også, at der er områder, såsom klimaretfærdighed og rettigheder for personer med funktionsnedsættelse, hvor der var færre ansøgninger end forventet i puljens første runde.
Nina Falkesgaard Sørensen bemærker også at til trods for, at vi i civilsamfundet er gode til at samarbejde, er der fortsat plads til forbedring. Første runde af FRi Puljen viser nemlig, at mange organisationer og aktivistgrupper arbejder med at styrke de samme rettigheder, hvor det kunne være oplagt med meget mere samarbejde. Derfor opfordrer Globalt Fokus og Nyt Europa netop også til, at civilsamfundsaktører fortsat bryder siloer i rettighedsarbejdet og udnytter FRi Puljen til at styrke alliancer, læring og vidensdeling, så projekterne og indsatser får større gennemslagskraft.
FRi Puljen støtter mere end aktiviteter
FRi Puljen har som ambition at nå bredt ud i det danske civilsamfundslandskab for at nå ud til “unusual suspects" og ikke kun etablerede organisationer, da ønsket er at styrke dem, der er tæt forankrede i lokalmiljøet og har en indsigt i de specifikke behov i deres område. Men FRi teamet er samtidigt meget bevidst om, at puljeansøgninger både er ressourcekrævende og kan mange gange virke meget tunge og bureaukratiske. For at fremme en god og tilgængelig ansøgningsproces har ansøgere til FRi Puljen muligheden for at søge rådgivning hos FRi’s puljerådgiver. Samtidigt tilbyder FRi en række i kommende skriveworkshops, så aktivister, medlemmer af græsrodsbevægelser og foreninger samt civilsamfundsorganisationer, der arbejder for at sikre grundlæggende rettigheder, retsstatsprincipper og demokrati i Danmark, er godt klædt på til at søge puljens anden runde. Nina Falkesgaard Sørensen pointerer desuden, at puljen ikke blot er en ressource til at bevare rettigheder, men også til at sætte fokus på, hvad rettigheder betyder i praksis. Hun forklarer:
"Puljen er ikke kun designet til at sikre og værne om rettigheder gennem konkrete aktiviteter og projekter, men også til at skabe opmærksomhed omkring dem. Det er vigtigt, fordi mange kender til deres rettigheder på papiret, men ikke nødvendigvis er klar over, hvordan de omsættes til handling.” Derfor ønsker FRi Puljen i lige så høj grad at støtte projekter, der stræber efter at præge den offentlige debat, skubbe til den politiske dagsorden og skabe politisk forandring gennem interessevaretagelse og folkeoplysning. Og med et forestående Europa Parlamentsvalg til sommer, hvor den yderste højrefløjs fremmarch truer den virkelighed, vi kender i dag, er dette ikke desto mindre en vigtig opgave, påpeger Nina Falkesgaard Sørensen.
FRi Puljens anden runde på 6,2 millioner har deadline for at søge midler er d. 24. marts 2024.
Her kan du læse mere om FRi, retningslinjer og de projekter, der modtog bevilling i FRI Puljens første runde.
- Oprettet den .