Skip to main content

              

OPEN CALL: 15 repræsentanter fra det globale syd til at styrke det Digitale Demokrati Initiativ

Globalt Fokus søger 15 erfarne repræsentanter fra det globale syd til at danne et rådgivende organ for det Digitale Demokrati Initiativ, der de kommende år vil opruste civilsamfundets digitale kapacitet og kamp for et demokratisk og rettighedsbaseret digitalt civilsamfundsråderum. Den rådgivende bestyrelse skal sikre, at stemmer fra lokale civilsamfundsaktører er stærkt repræsenteret.

I en tid præget af øget digitalisering står civilsamfundet over for både nye horisonter og komplekse udfordringer på globalt plan. Mens digitale teknologier åbner dørene for utallige muligheder og styrker rettighedsarbejdet, ser vi desværre også, at autoritære regimer og antidemokratiske bevægelser misbruger dem til at undertrykke aktivister og begrænse digitale rettigheder gennem overvågning, restriktioner af online aktivitet, desinformation, censur og intimidering. 

For at adressere denne komplekse dynamik mellem teknologiske fremskridt, demokrati og menneskerettigheder indgik Globalt Fokus et partnerskab med Udenrigsministeriet og EU omkring det Digitale Demokrati Initiativ (DDI), som blev lanceret tidligere på året. Formålet med initiativet er netop at tackle de udfordrende aspekter af digitalisering.

Nu tager arbejdet for alvor fart

Sammen med tre internationalt anerkendte partnere; CIVICUS, Access Now og Digital Defenders Partnership, er Globalt Fokus implementerende partnere i det Digitale Demokrati Initiativ. Og arbejdet tager nu for alvor fart med et såkaldt Open Call til ansøgere, der er interesserede i at blive en del af et 15-personers rådgivende organ (advisory board) fra det globale syd 

Henrik Chulu, der er netværksrådgiver for det Digitale Demokrati Initiativ hos Globalt Fokus beskriver initiativets to ben således: 

"Det ene ben handler om at udvide og forstærke civilsamfundets råderum. Vi ønsker at støtte aktiviteter, der opretholder forsamlings-, ytrings- og foreningsfriheden. Det andet ben drejer sig om beskyttelse. Når civilsamfundet står under pres, skal vi have ressourcer til at modstå det med styrke," forklarer Henrik Chulu, og han understreger vigtigheden af initiativets fokus på lokalt lederskab og deltagelse: 

"Det Digitale Demokrati Initiativ er baseret på lokalt lederskab. Vi ønsker ikke at pådutte løsninger, men derimod at støtte og styrke det, folk allerede gør, der hvor de er, fordi de kender deres kontekster og behov. Der er allerede betydelig kapacitet inden for digital sikkerhed og organisering - også i det globale Syd, og det er denne viden, der skal styrkes og deles ud af,” siger Henrik Chulu. Dertil forklarer han, at det netop bliver en central opgave for det kommende rådgivende organ at identificere behov i civilsamfundet og foreslå fremgangsmåder inden for skæringspunktet mellem digital teknologi, menneskerettigheder og demokrati. 

Bred global ekspertise sikrer lokalt lederskab 

Bestyrelsen vil være garant for at sikre, at stemmer fra lokale civilsamfundsaktører bliver hørt og repræsenteret på alle niveauer af det Digitale Demokratiske Initiativs program. Dette rådgivende organ vil dermed fungere både på det strategiske og operationelle niveau.

Henrik Chulu understreger desuden betydningen af et mangfoldigt rådgivende organ, der besidder bred global ekspertise for at kunne adressere de varierede kontekster, hvor initiativet skal udfoldes. Dette sikrer, at rådgivningen er nuanceret og effektiv i lyset af de komplekse udfordringer, der knytter sig til implementeringen af initiativet. 

”Der findes ikke digitale standardløsninger, som dækker alles behov uanset kontekst. Både de udfordringer individer, organisationer og bevægelser står over for, såvel som kapaciteterne til at håndtere dem, er vidt forskellige. For nogle er udfordringen for eksempel at kommunikere sikkert på grund af overvågning, mens for andre er det en udfordring overhovedet at få adgang til digitale ressourcer, enten grundet økonomiske årsager eller fordi myndigheder har censureret eller helt lukket for internettet,” forklarer Henrik Chulu. 

Globalt Fokus fungerer som sekretariat for det rådgivende organ og leder samtidig oprettelsen af en kommende global digital læringsplatform, Knowledge Hub. Denne læringsplatform bliver afgørende for at fremme og styrke læring, erfaringsudveksling og kapacitet inden for digital sikkerhed og demokrati blandt civilsamfundsaktører i det globale syd. 

Ansøgninger til det nye rådgivende organ modtages indtil d. 15. december 2023, og Globalt Fokus opfordrer alle medlemsorganisationer til at række ud til relevante partnere i det globale syd for at formidle muligheden for at søge om en plads og blive en aktiv del af det Digitale Demokrati Initiativ. 

Her finder du mere information om vores Open Call og ansøgningsskema til at blive en del af Digital Democracy Initiave Advisory Board. Siden og ansøgningen er på engelsk, fransk, spansk og arabisk. 

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus