Skip to main content

              

FRi Puljen vil styrke grundlæggende rettigheder gennem aktivistisk engagement

Græsrodsbevægelser, sociale bevægelser og aktivistgrupper er afgørende i at skabe social forandring og beskytte grundlæggende rettigheder. Men ofte er støttemuligheder og puljer for komplicerede og utilgængelige for disse vigtige civilsamfundsgrupper. Det vil FRi Puljen ændre på.

Med den nye FRi Puljen, der støtte arbejdet med at beskytte og fremme grundlæggende rettigheder i Danmark, ønsker Globalt Fokus at nå målgrupper vi til dagligt ikke samarbejder direkte med, nemlig aktivister, græsrods- og sociale bevægelser, der ikke nødvendigvis organiserer sig i formelle organisationer.

Græsrodsbevægelser og aktivistgrupper består ofte af individer, der selv oplever, at deres grundlæggende rettigheder bliver krænket, og fra egne erfaringer ved de, at rettigheder ikke må tages for givet – heller ikke i Danmark. Naghmeh Kashani, der er puljerådgiver for FRi Puljen, forklarer, hvorfor Fundamental Rights Initiative (FRi) og FRi Puljen, har som erklæret mål at nå ud til græsrødderne og aktivistgrupper i Danmark: 

”Græsrødderne og aktivister er ofte dem, der er tættest på virkeligheden, og som har fingeren på pulsen med, hvad foregår på gadeplan. De oplever ofte selv rettighedskrænkelse på egen krop, og de har dermed enestående forståelse og indsigt. Derfor skal de være i førersædet i arbejdet med at beskytte og fremme rettigheder. Desuden er aktivister og sociale bevægelser gode til at generere momentum og sætte dagsordenen. Deres passion og evne til at mobilisere folk på nye måder er noget, som vi i civilsamfundsorganisationer kan lære meget af," forklarer Naghmeh Kashani. En af hendes hovedopgaver det seneste år har været at tilrettelægge FRi Puljen på sådan en måde, at den både kan rumme formelle professionelle civilsamfundsorganisationer, men i lige så høj grad kan nå bredt ud “på gadeplan” til græsrødderne. 

Tilgængelig og i øjenhøjde 

“Vores ambition er, at FRi Puljen når bredt ud til det mangfoldige danske civilsamfund, men vi er klar over, at retningslinjer og processer for puljer kan være komplicerede, tunge og ressourcekrævende for ikke-professionelle formelle organisationer. Derfor har vi haft fokus på at gøre retningslinjerne til puljen mere tilgængelige og i øjenhøjde i vores arbejde med at udvikle dem”, forklarer Naghmeh Kashani. 

For at understøtte græsrodsbevægelsers og aktivisters mulighed for at søge FRi Puljen, er der derfor blevet indført alternative bevillingskriterier, eksempelvis behøver ansøgere ikke nødvendigvis være registreret nogen steder: 
 
“De skal simpelthen bare komme med deres gode idé, ansøge om midlerne og gå i gang med deres projekt,” siger Naghmeh Kashani. “Det giver aktivister og græsrodsbevægelser mulighed for at få adgang til midler, uden at de skal bruge ressourcer, som de ofte ikke har, på bureaukrati og svære ansøgningsprocesser.”  

Samtidig tilbyder FRi Puljen workshops og rådgivende samtaler, hvor ansøgerne kan få hjælp til deres ansøgninger og kan netværke med hinanden. Det er med til at fremme samarbejde og idéudveksling mellem forskellige dele af civilsamfundet. 

“Ved at støtte aktivister og græsrodsbevægelser gennem FRi Puljen, håber vi i Nyt Europa og Globalt Fokus at skabe større repræsentation, bringe forskellige perspektiver og vinkler ind i rettighedsdebatten og finde alternative løsninger til, hvordan vi beskytter og styrker fundamentale rettigheder i Danmark,” fortæller Naghmeh Kashani, der glæder sig til at læse alle ansøgninger efter deadline er overstået i næste uge, hvorefter FRi Puljens bevillingsudvalg gennemgår ansøgningerne. 

FRi Puljens første runde er på 5 mio. danske kroner og deadline for at søge midler er d. 15. oktober 2023. Puljen er på ca. 13 mio. kr. i alt.  

Kan du ikke nå første ansøgningsrunde, vil der være yderligere muligheder for at søge puljen i 2024 og 2025. 

Du kan stadig nå at søge FRi Puljen her.

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus