Skip to main content

              

Kampen for rettigheder i Danmark oprustes med ny millionpulje 

De negativer strømninger, der presser grundlæggende rettigheder globalt, har i høj grad også gjort indpas indenfor EU's grænser - også i Danmark. Derfor står det danske civilsamfund i disse år over for en stor opgave, nemlig at forstærke værnet om grundlæggende rettigheder i vores egen baghave, hvor mange ofte tager vores rettigheder for givet.

Mange i Danmark forbinder trusler mod og kampen for grundlæggende rettigheder med noget, der sker i udemokratiske regimer langt væk fra os. Men stigende ulighed i Danmark, diskrimination af minoriteter, øget pres på og politiske restriktioner mod civilsamfundet rundt i Europa, digital overvågning og hadkampagner mod rettighedsforkæmpere indenfor EU´s egne grænser samt ikke mindst krigen i Ukraine er bare nogle af de negative udviklinger og nedslående begivenheder, der i disse år minder os om, at vi ikke må tage grundlæggende rettigheder for givet – heller ikke i Danmark. 

For at modarbejde at de negative strømninger får fodfæste i Danmark, er der behov for at opruste civilsamfundets rettighedsarbejde. Netop det er ambitionen med en ny millionpulje, som Globalt Fokus og Nyt Europa lancerer i dag.  

Den nye ´FRi Puljen´ er en afgørende del af Fundamental Rights Initiative (FRi), som de to organisationer lancerede tidligere på året. Formålet med initiativet er at støtte og fremme civilsamfundets vigtige arbejde for at beskytte og promovere grundlæggende rettigheder og EU's værdier i Danmark. Fundamental Rights Initiative (FRi) modtog i slutningen af 2022 knap 24 mio. kr. fra EU, som skal bruges over tre år. 

Det falder på et tørt sted 
Forperson for FRi´s bevillingsudvalg, Christoffer Badse, der er seniorrådgiver hos UNICEF, glæder sig over, at der med Fundamental Rigts Initiative nu bliver tilført nye tiltrængte midler til civilsamfundets rettighedsarbejde i Danmark: 

”Grundlæggende rettigheder er en central del af vores demokratiopfattelse. Men hvordan udlever, beskytter og udvikler vi disse grundlæggende rettigheder, er nogle af de helt centrale spørgsmål, der rejser sig for især civilsamfundsorganisationer i disse år, hvor globale regionale og nationale strømninger udfordrer de grundlæggende rettigheder. Men udfordringen er, at civilsamfundsorganisationer ofte mangler midler til at iværksætte nye projekter, analyser og indsatser, der kan bidrage til at bringe den ekstremt vigtige rettighedsdagsorden videre. Her falder de midler fra FRi Puljen på et meget tørt sted,” konstaterer Christoffer Badse. 

Puljen skal ramme bredt 
Udover de 24 mio. kr. som FRi har modtaget fra EU, kommer der knap 3 mio. kr. i egenfinansiering. Ud af de 27 mio. kr. vil omkring halvdelen blive afsat til FRi Puljen, som bliver forvaltet af Globalt Fokus. Nyt Europa og Globalt Fokus´ ambition er at ramme bredt og ud over de mere traditionelle civilsamfundsorganisationer. Derfor vil de to organisationer arbejde aktivt og målrettet for at nå aktivister, græsrodsbevægelser og sociale bevægelser og mere uformelle civilsamfundsgrupper, der normalt ikke får adgang til midler beregnet til civilsamfundet. Desuden har aktivister, græsrodsbevægelser og sociale bevægelser også selv adgang til at søge puljen. Puljen kan søges bredt til aktiviteter, der arbejder med grundlæggende rettigheder indenfor interessevaretagelse, folkelig oplysning og kampagner samt styrkelse af kapacitet. 

Puljen vil i 2023 uddele 5 mio. kr. Puljen er åben nu og har deadline d. 15. oktober. For at sikre inklusion og mangfoldighed vil Globalt Fokus og Nyt Europa inden ansøgningsfristen afholde en række workshops for blandt andet at tilbyde vejledning til ansøgere ifm. deres ansøgninger og projektudvikling.  
 
LÆS MERE 

Ansøgninger vil blive behandlet af FRi´s Bevillingsudvalg, der efter en åben ansøgningsproces og udvælgelse blev nedsat i foråret. Bevillingsudvalget består af repræsentanter fra store og små civilsamfundsorganisationer i Danmark og skal sikre uvildighed og fagligt begrundet uddeling af puljemidler. Bevillingsudvalgets forperson, Christoffer Badse, er klar og glæder sig til at komme i gang: 

“I FRis bevillingsudvalg er vi utroligt glade for, at FRi puljen efter grundigt forarbejde og udvikling nu er åben, og vi nu har muligheden for at kunne give økonomisk støtte til de mange foreninger, aktivister, sociale bevægelser og organisationer, der arbejder for at beskytte og promovere grundlæggende rettigheder i Danmark. Vi glæder os til at modtage og læse ansøgninger om konkrete projekter, der kan fremme og nytænke civilsamfundsorganisationernes konkrete arbejde med grundlæggende rettigheder i Danmark.” 

LÆS ALT OM FRi PULJEN OG RETNINGSLINJERNE HER 

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus