Skip to main content

              

CLAIM YOUR SPACE: Globalt Fokus uddeler tre mio. til demokratiforkæmpere

Siden Claim Your Space-puljen blev lanceret i januar i år, har Globalt Fokus oplevet stor interesse fra aktivister og civilsamfundsaktører rundt i verden, der på egen krop mærker, hvordan civilsamfundets råderum fortsat bliver indskrænket, og hvordan fundamentale frihedsrettigheder er under et stigende pres globalt. Vi har siden januar støttet demokratiforekæmper rundt i verden med næste 3 mio kr.

Claim Your Space-puljen blev udviklet specifikt med dét formål at hjælpe aktivister og civilsamfundsorganisationer i det globale Syd med brug for akut hjælp, samt at støtte lokale indsatser rettet mod at beskytte og opretholde civilsamfundets råderum. Fra dag ét har der været stor efterspørgsel på den nye pulje, og siden lanceringen i januar har vi indgået støtteaftaler med lokale grupper og individer i Syd om støtte for næsten 3 mio. kr. Støtten er gået til ansøgere i 10 forskellige lande i Syd, deribandt Myanmar, Bangladesh, Palæstina, Ghana, Zimbabwe, Tanzania, Uganda, Burundi, Kenya og DRC. 

Støtte til advokatbistand, kaution og hospitalsophold

Ansøgninger til Claim Your Space kommer fra  en mangfoldig gruppe af aktører med aktiviteter inden for en bred vifte af fokusområder, eksempelvis grupper, som arbejder med ungdoms- og studenteraktivisme, kvinders rettigheder, oprindelige folks rettigheder og LGBT+ rettigheder. Disse ansøgere er blandt andet blevet støttet med midler til akut evakuering og safehousing, advokatbistand og kaution, hospitalsophold og psykologbistand m.m.

Den største ansøgningsgruppe har været civilsamfundsaktivister fra Myanmar, hvilket skyldes at lanceringen af puljen faldt sammen med den folkelige opstand mod militærkuppet d. 1. februar, hvor landets militær overtog magten og afsatte den demokratisk valgte regering.

Behov for at udvide puljen

Efterspørgslen i løbet af puljens første halve år har klart demonstreret behovet for denne type akut støtteordning. Det er derfor nødvendigt, at Claim Your Space-puljen gøres til en permanent støttemulighed for civilsamfundsaktører under pres. Claim Your Space-puljen er lige nu geografisk begrænset til Sub-Sahara, Palæstina, Afghanistan, Bangladesh og Myanmar. Hos Globalt Fokus ser vi en nødvendighed i at udvide puljen til at dække et større geografisk område, så civilsamfundsaktivister og menneskerettighedsaktører i andre lande også vil få mulighed for at benytte sig af denne livline, når behovet er allermest akut. 

Globalt Fokus vil i samarbejde med vores medlemmer arbejde målrettet mod at få denne ambition realiseret i løbet af det næste år. I mellemtiden opfordrer vi alle vores medlemsorganisationer til fortsat at hjælpe os med at udbrede kendskabet til Claim Your Space-puljen og dele information om puljen med oplagte partnere i Syd, der måtte have brug for denne støttemulighed.

Claim Your Space-puljen er finansieret af Udenrigsministeriet og bliver forvaltet af Globalt Fokus i samarbejde med en række af vores medlemsorganisationer.

Læs mere om og ansøg Claim Your Space-puljen her (På engelsk)

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus