Skip to main content

              

Fælles civilsamfundsindsats mod Tryghedspakken giver gode resultater

Folketinget har den 3. juni vedtaget regeringens såkaldte Tryghedspakke, men samtidig stemte et flertal udenom regeringen nej til forslaget om et generelt opholdsforbud, der ville medføre en massiv indskrænkning af danskernes frihedsrettigheder og ville have negative konsekvenser for Danmarks internationale rettighedsarbejde. Det er bl.a. resultat af en fællesindsats fra medlemmer af Globalt Fokus´ civic space-arbejdsgruppe. 

I dag har et flertal udenfor regering nedstemt regeringens lovforslag om et generelt opholdsforbud under den såkaldte Tryghedspakke. Det skaber lettelse hos Amnesty International Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke, Nyt Europa, der som en del af Globalt Fokus´ civic space -arbejdsgruppe, de seneste måneder har kritiseret Tryghedspakken og skabt opmærksomhed omkring, hvordan lovforslaget er et bekymrende angreb af frihedsrettighederne, som også vil skade Danmarks internationale rettighedsarbejde.


Under overskriften ”Tryghed for alle danskere” præsenterede regeringen i efteråret en såkaldt Tryghedspakke. Et centralt element i lovforslaget var, at politiet fremover skulle kunne indføre et ”tryghedsskabende opholdsforbud for alle personer i et bestemt område, hvor der er utryghed.” Kort sagt skulle loven ikke længere blot ramme de borgere, som stod bag den såkaldte utryghedsskabende adfærd, men derimod enhver borger, som selv fredeligt måtte ønske at opholde sig i et bestemt område. 


Selvom lovforslaget er en national sag, vurderede flere organisationer i Globalt Fokus´ civic space-arbejdsgruppen at vedtagelsen af loven vil have stor indflydelse på Danmarks internationale kamp for demokrati og frihedsrettigheder. 
Regeringen kan ikke være frontløber for demokratiet globalt, hvis de stækker det herhjemme. Derfor så Globalt Fokus det som relevant for vores fokus på civilsamfundets råderum at arbejde nationalt i denne sammenhæng. 

“Hvis Danmark skal være frontløber i kampen for demokratiet og menneskerettighederne globalt, må vi vise, at vi sætter demokratiet og menneskerettigheder i første række herhjemme, ellers mister vi vores legitimitet og troværdighed internationalt,” siger Sara Brandt, Politisk Rådgiver i Globalt Fokus.
 

En alliance for frihedsrettigheder   
Siden december har Amnesty International Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke, Nyt Europa som del af Globalt Fokus civic space- arbejdsgruppe derfor haft fokus på tryghedspakken, og de tre organisationer indsendte i februar et fælles høringssvar med en række kritikpunkter. Ikke mindst ville regeringens lovforslag i sin oprindelige ordlyd medføre ubegrundede indhug i danskernes ret til bevægelsesfrihed, domstolsgaranti, retten til privatliv, retten til fredeligt at demonstrere samt retten til ikke at blive diskrimineret, lød kritikpunkterne.  

 
Læs høringssvaret her 


Udover høringssvaret har repræsentanter for Globalt Fokus, Amnesty Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke og Nyt Europa holdt møder med en række af Folketingets politiske partier, ligesom organisationerne i foråret fremlagde sine bekymringer i Folketingets Retsudvalg og i offentligheden.


"Civilsamfundets samarbejde omkring Tryghedspakken har vist, hvor meget vi rykker, når vi danner fælles front i kampen for demokratiet og menneskerettigheder. Organisationerne har leveret et solidt analysearbejde af høj kvalitet, netop fordi det inkluderer deres forskellige ekspertise og perspektiver på tværs,” siger Sara Brandt.

Hos Globalt Fokus glæder vi os på vores rettigheders vegne over, at et flertal i Folketinget lyttede til kritikken og nedstemte regeringens forslag om et opholdsforbud:

"Det er også en god dag for Danmarks vigtige indsats for demokrati og menneskerettigheder globalt, fordi kampen ville have været hul, hvis frihedsrettighederne ikke blev respekteret herhjemme,” siger Sara Brandt.

 
Læs også: Debatten om Tryghedspakken: Et opgør med frihedsrettigheder er et opgør med demokratiet

 
Læs også: Regeringens tryghedspakke gør os utrygge

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus