Skip to main content

              

Globalt Fokus lancerer ny pulje til truede demokratiforkæmpere rundt i verden

Ny millionpulje sikrer akut hjælp og sikkerhed til truede demokratiforkæmpere og organisationer rundt i verden 

Demokratiforkæmpere og civilsamfundet er under ekstremt pres globalt. Derfor lancererGlobalt Fokus nu Claim You Space, som er en ny pulje på knap 10 mio.kr., der skal sikre akut og hurtig støtte til demokratiforkæmpere og civilsamfundsorganisationeren rækkesærligt udsatte lande, der er under pres og i fare.

Hårdt nedslag fra autoritære regeringer og antidemokratiske bevægelser har de seneste år reduceret civilsamfundets råderum markant. Covid-19 pandemien har kun forværret situationenfordi alt for mange regeringer udnytter pandemien til at pålægge uberettigede restriktioner og undertrykke civilsamfundet og demokratiforkæmpere yderligereMed den nye pulje kaster Danmark en vigtig og nødvendig sikkerhedsline til det globale civilsamfund og tildem, der kæmper for demokratiet og menneskerettigheder med livet som indsats,” siger civic space politisk rådgiverSara Brandt fra Globalt Fokus.

Den nye pulje´Claim Your Space´er finansieret af Udenrigsministeriet og er en såkaldt rapid response mekanisme, altså akut assistancePuljen vil blive brugt til at støtte og sikre akut fysisk sikkerhed, medicinsk behandling,  juridisk bistand og sikkerhedsforanstaltninger til organisationer og aktivister, der risikerer angreb og forfølgelse fra politiet samt værn mod digitale overgreb. Samtidigt vil puljen også støtte lokale organisationer i at bekæmpe lovgivning, der indskrænker demokratiet og frihedsrettighederne.

Læs mere om puljen her og del med lokale partnere. Claim Your Space siden er på engelsk, og man kan søge direkte på siden.

Demokratiet er på tilbagetog globalt

Flere internationale undersøgelser viser, at, demokratiet i disse år erpå tilbagetogEksempelvis viser tal fra internationale organisationer som Freedom House og Civicus, at kun cirka 3-4 procent af verdens befolkning reelt lever i åbne samfund. En nylig undersøgelse blandt NGO-platforme på tværs af kloden foretaget af den internationale organisation Forus viser, at op mod 40 % af de adspurgte NGO-platforme oplever højere grad af magtmisbrug mod forkæmpere for menneskerettigheder, kønsligestilling og miljø. Hele 68% af de adspurgte NGO-platforme har oplevet, at COVID-19-pandemien er blevet brugt til at retfærdiggøre yderligere begrænsninger på civilsamfundet. I 2020 arbejdede Globalt Fokus derfor fokuseret på at gøre den danske regering opmærksom på de alvorlige konsekvenser Covid-19 har på demokratiet og menneskerettigheder globalt.

Det er skræmmende tal, som tydeliggør nødvendigheden af, at Danmark viser en stærkere støtte til det globale civilsamfund, og at den støtte følges op med øget finansielbistand. Vi er utroligt glade for at regeringenhar lyttet og med denne nye bevilling viser, at den danske regering går forrest i kampen for at forsvare demokratiet, sigerpolitisk rådgiverSara Brandt.

  

Fakta om Claim Your Space-puljen: 

  • Puljen er på 9.929.600,00 over de næste to år.
  • Puljen forvaltes af Globalt Fokus, mens den er bevilliget af Udenrigsministeriet. 
    Globalt Fokus har sikret sig armslængdeprincip, og der er således ingen indblanding i sagsbehandling eller styring af den nye pulje fra Udenrigsministeriet.
  • Bevillingen kan søges af organisationer, bevægelser ogaktivister, der samarbejder eller har samarbejdet med danske civilsamfundsorganisationer eller modtager udviklingsbistandsmidler i Afrika syd for Sahara eller i Danida prioritetslande: Myanmar, Palæstina, Afghanistan og Bangladesh.

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus