Skip to main content

              

Betragtninger fra Stockholm Civil Society Days

Stockholm Civil Society Days 19-20 november 2019

Af Liv Maria Baastrup Detlif, klimarådgiver

Gennem to dages Civil Society Days i Stockholm blev det igen og igen understreget, at det er helt centralt at menneskerettigheder og ulighedsbekæmpelse skal være kernen i al vores arbejde, og at det kun er et stærkt civilsamfund der kan sikre dette.

Der er behov for et stærkt civilsamfund, men det er også et civilsamfund under pres, som Georg Andren, formand for Concord, nævnte under hans velkomsttale. Her understregede han, at presset kom fra flere sider. Der er partier i Sverige der forslår en total udfasning af udviklingsbistanden, og samtidig ser vi de her bevægelser globalt sætte dagsordner – men er det formelle civilsamfund overhoved relevant for de her bevægelser og for de politiske forandringer, vi ser? Georg Andren lagde op til, at vi i langt højere grad skal gå fra at være stiftere af dagsordner og kampagner til at være allierede. Det kræver, at vi bliver mere risikovillige og forlader vores komfortzone. Vi skal lære at lytte og være mere fleksible, understregede han.

Disse temaer gik igen debat efter debat. Og har også præget debatten herhjemme igennem de sidste mange år. Men hvordan ser det faktisk ud når man er mere risikovillig?

Hvordan sikrer vi, at vi arbejder med lokale handlefællesskaber - som er dem der i sidste ende skal sørge for, at ingen efterlades?

Hvordan bliver vi bedre til at være allierede og ikke være for meget on brand, men arbejde i genuine fællesskaber på tværs af det formellem og uformelle civilsamfund? Og ikke mindst hvad kræver af det af vores organisationer?

Georg Andren og generaldirektør for Sida Carin Jamtim lagde op til transformation af Concord og Sida med fokus på, at civilsamfundet understøtter og arbejder for en demokratisk 'checks and balances'. For at gøre dette skal vi have fokus på outcome-baserede partnerskaber. Det vil sige at finde ud af, hvad vi ønsker at forandre og så identificere partnere, der ønsker at opnå det samme. Vi skal kigge efter nye aktører og undgå eller forlade partnerskaber, der ikke leder til forandring. For at kunne det, skal vi investere i relationer på jorden og bruge vores indflydelse til at øge andres indflydelse. Vi skal ud af vores ekkokammer og engagere os med den brede offentlighed.  Vi taler for meget med os selv og politikere.

Vi ser frem til at tale med jer alle sammen om hvordan vi forholder os til disse centrale spørgsmål fremadrettet.

Få mere info og se flere billeder fra konferencen på deres hjemmeside.

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus