Skip to main content

              

Globale stemmer fra civilsamfundet: Hvordan kan civilsamfundet bruge data-drevet accountability som springbræt til at skabe forandring?

Hvordan kan vi understøtte vores visioner med reel data, og dermed træffe de rigtige, strategiske beslutninger? Dette er et spørgsmål, som civilsamfundsorganisationer i dag må stille sig selv – og besvare. Sådan skriver Merle Rutz, Accountability and Impact Coordinator hos CIVICUS.

Accauntability og data-drevet beslutningstagning er nogle af de nye buzzwords i civilsamfundssektoren. Og idéen om at transformere information til handling og dermed styrke vores impact og indfri vores missioner er da bestemt også tiltalende. Men hvordan gøres dette i praksis, hvor realiteter som konkurrerende systemer og standarder, forskellige niveauer af data- og tech-kompetencer blandt medarbejdere, og udfordringer med at måle impact på lang sigt trænger sig på? Hvad gør vi, når vores data er langt fra perfekt? Og hvordan kan vi bruge data til at øge vores indflydelse?

I CIVICUS er det vores mål at styrke civilsamfundet i arbejdet for en mere retfærdig, inkluderende og bæredygtig verden. Dette gør vi ved at forsvare civile friheder og rettigheder; ved at styrke befolkningers muligheder for at organisere sig, mobilisere og handle; og ved at arbejde for et mere handlekraftigt, effektivt og innovativt civilsamfund.

For nyligt har vi i CIVICUS investeret i flere systemer og processer, der har til formål at indhente og analysere programmers og organisationers data, med henblik på at forbedre databenyttelse, informere beslutningstagning, og i sidste ende hjælpe os til at eksekvere vores strategi for de kommende år. Et af disse nye systemer er vores nye monitorerings- og evalueringsplatform, DevResults. Hermed sikrer vi, at data genereret fra forskellige programmer, research-projekter og fortalerindsatser integreres i disse processer. Formålet er at fremme en evidens-baseret beslutningstagning, forøge organisatorisk impact og sikre, at vi står til regnskab over for alle vores inteessenter for de beslutninger, vi træffer. Derudover kan denne data facilitere videnshåntering og organisatorisk læring, og give os muligheden for at tilpasse os nye vilkår i tide. For at kunne høste frugterne at dette tiltag arbejder vi desuden for at skabe en intern kulturforandring i organisationen, der prioriterer evidens, læring og refleksion som en integreret del af alt vores arbejde.

Hos CIVICUS er vi stadig i den indledende fase af denne rejse, og vi vil blive ved med at lære for hvert skridt, vi tager. Allerede nu vil vi dog gerne dele nogle af vores første erfaringer:

  1. Du behøver ikke at vente på det fuldendte datasæt for at handle. Allerede fra første dataindsamling kan man lære noget, selvom det tilgængelige datasæt er langt fra færdigt eller perfekt.
  2. Selv små indsigter kan forbedre fremtidige programmer.
  3. Data kan informere beslutninger, men beslutninger kan ikke træffes i et data-vakuum. Data-indsamling og -analyse skal altid suppleres med generelle refleksioner over fremskridt, strategi og impact.

I artikelserien "Globale stemmer fra civilsamfundet" deler Globalt Fokus relevant viden og indsigtsfulde refleksioner fra forskellige globale civilsamfundsaktører, som relaterer sig til vores arbejdsområder og er af interesse for resten af den danske civilsamfundssektor.

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus