Vil civilsamfundets fremtid tilhøre aktivisterne?
Civilsamfundet er midt i en brydningstid: Nye former for organisering, eller mangel på samme, og borgerdrevne initiativer tegner et billede af en ny form for aktivisme og lokalengagement: Hverdagsaktivisme. Globalt Fokus tog til Smilets By for at besøge den aktivistiske folkefestival Rethink Activism, og se om festivalen kunne vise tendenser i brydningstid for civilsamfundet.
Jeg er ankommet til et af Aarhus’ mest vækstende og omtalte områder – Sydhavnskvarteret. Det er her, midt i byggerodet, at man finder Rethink Activism – en ny folkefestival der strækker sig over tre dage i september. I år er første (og måske eneste) gang den bliver afholdt.
Globalt Fokus sætter lige nu fokus på Civilsamfundets Fremtid, og over de næste 18 måneder vil vi holde en lang række spændende møder med eksperter fra ind- og udland, og diskutere forandringer, forventninger og muligheder, i en sektor der bliver mødt af massive muligheder og udfordringer de kommende år. For at blive klogere på nogle af de tendenser der rører på sig i civilsamfundet, har jeg besøgt festivallen Rethink Activism i Aarhus.
”Vi rammer noget i tiden”
Rethink Activism vil bevidstlighedsgøre hverdagsaktivismen. Og med de mange initiativer og det pæne antal besøgende, ligner det en succes. ”Jeg kan bestemt mærke, at responsen har løftet sig,” fortæller Paul Natorp, projektleder og en af tovholderne på festivalen. Vi mødes til en kort snak i et af de mange lokaler på festivalen, kaldet ”Rådhuset”, der er rammen for de lidt mere seriøse, politiske diskussioner. ”Der er en vågenhed - vi rammer noget i tiden. Vi var jo kække og sige, at vi ville stable 150 arrangementer op over tre dage - det er jo blevet til over 250.”
”Den enkelte kan være med til at forandre verden” står der i festivallens spækkede program. Og der hersker ingen tvivl om, at hæren af frivillige hænder bag festivallen har lagt et stort stykke arbejde i at få stablet festivalen på benene. Og, i skyggen af den gode stemning, kan man fornemme alvoren, det hårde arbejde og de mange budskaber, der skinner igennem. ”Vi er her ikke for sjov,” fortæller en frivillig, da jeg spørger ham, hvad der får ham til at bruge sin tid på at arrangere en aktivistisk festival. ”I hvert fald ikke kun for sjov. Vi har alle noget på hjerte. Noget vi vil have på dagsordenen.”
Organisationerne jager aktivismen
Jeg spørger Paul Natorp, om han kan identificere noget af denne her hverdagsaktivisme på globalt plan. ”Jeg kan spotte nogle strømninger. Jeg har arbejdet med organisationer, også internationale, der har ønsket at forny sig. Og de er alle sammen dybest set på jagt efter en eller anden form for aktivisme i deres måde at organisere sig selv på. De vil gerne kunne lede på måder, hvor de kan understøtte, at initiativet og lederskabet opstår, der hvor det er nødvendigt.” Det er gået op for ham, hvor meget der kommer til syne – den før skjulte hverdagsaktivisme er for alvor begyndt at melde sig.
Civilsamfundets små bobler
Jeg er taget til et oplæg med Vibe Klarup, formand for Frivilligrådet, og Torben Vinter, leder for projektplatformen Frontløberne i Aarhus. Jeg rækker armen i vejret, da lejligheden byder sig: ”Hvor ser I civilsamfundet bevæge sig hen? Hvilke former vil det tage i fremtiden?”
Torben Vinter svarer med sikkerhed i stemmen: ”Jeg tror vi kommer til at se flere af de her bobler og flere små, kortsigtede projekter vil dukke op rundt omkring.” Vibe Klarup er mere tøvende, men påpeger, at selvom hun er optimistisk, kan hun godt blive bekymret på det gamle foreningsdanmarks vegne. ”Det er spændende med nye bobler, men hvem skal så tage sig af det klassiske foreningsliv i fremtiden?”
Fuck tiden – følg Jesus
Rethink Activism sætter scenen for en lang række forskellige frivillige projekter – mangfoldighed, tillid, dannelse og medborgerskab summer blandt de mange stande, cafévogne og arrangementer. Unge og ældre, skatere og dansere, aktivister og nysgerrige besøgende – alle er velkomne i byen.
Festivalen bød blandt meget andet på initiativer med titler som ’Compassion Meditation’, ’Grøn Samtalesalon’, ’Corporate Activism’ og ’Fuck tiden – følg Jesus’ og satte en virkelig bred ramme for en lang række forskellige workshops, oplæg og udstillinger.
Selve rammerne omkring Rethink Activism mimikker det klassiske byrum, og de fleste arrangementer afholdes på steder opkaldt efter velkendte institutioner såsom Rådhuset, Virksomheden, Kulturhuset, Stadion og Skolen. Rammen er velkendt, men man får en klar fornemmelse af viljen til at gentænke samfundet nedefra. 250 individuelle projekter samlet på ét sted.
Store ændringer i et uorganiseret samfund
Tilbage på ”Rådhuset” spørger jeg Paul om, hvordan kan man lave de store strukturelle ændringer man gerne vil, med en uorganiseret tilgang som Rethink Activism. ”Samfundet er jo uorganiseret i forvejen,” svarer han, ”bare på en anden skala. Vi skal bare erkende, at det er det. Jeg tror ikke, at nøglen er lave ret meget om, men at kultivere en forståelse for de roller vi har.”
”Hvad med de store ændringer i samfundet?” spørger jeg Paul. ”Du har selv nævnt migration og klimaforandringer som nogle af de store globale problematikker i dit interview i Altinget. Hvordan skal civilsamfundet tage del i at gøre noget ved de her store udfordringer?”
Paul mener, at vi skal være bedre til at tage ejerskab og blive en del af løsningen frem for at kaste ansvaret fra os. ”Man snakker lidt om hvem det er, der skal løse problemet, og der bliver peget rundt på forskellige personer,” siger han. ”Men min pointe er, at vi alle sammen er nødt til at være en del af løsningen, hvis vi skal løse de her store udfordringer. Og der ligger en kritik i det for dem, hvis opgave det er at løse de problemer. Der er mange der taler om, hvordan vi skal løse problemer for mennesker. Men når vi har de her store problemer, skal vi være med alle sammen.”
Rethink Activism 2.0
”Kommer der en Rethink Activism 2.0?” Tiden er ved at løbe fra os. Paul har travlt, og er vej over til ”Torvet” for at holde en åbningstale. ”Vi har bevidst valgt ikke at tage stilling til det endnu,” fortæller han afslutningsvist, ”men jeg har en god fornemmelse for, at der vil være en stor lyst til at lave et eller andet.” Måske er Rethink Activism blot den første af mange hverdagsaktivistiske festivaler - et symptom på hvor vi er på vej hen. Mon at civilsamfundets turbulente brydning med sig selv og verden vil ske fra bunden – fra borgerens hverdagsaktivisme? Det må tiden vise.
Læs mere om Rethink Activism her
Globalt Fokus sætter spot på Civilsamfundets Fremtid over de næste 18 måneder.
Artiklen er skrevet af Charlie Houkjær Klausen, praktikant på Globalt Fokus’ program Civilsamfundets Fremtid
- Oprettet den .