Skip to main content

              

Anti-terror lovgivningens indflydelse på civilsamfundets råderum

Anti-terrorlovgivning påvirker i stigende grad civilsamfundsorganisationer og deres mulighed for at arbejde i Danmark og globalt. I samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp afholdt Globalt Fokus derfor d. 12. april 2016 workshoppen ”Counter-Terrorism Financing Regulations and Measures and Their Effects on Civil Society Organisations” med det formål at blive klogere på, hvordan anti-terrorlovgivning påvirker civilsamfundsorganisationer både her i Danmark og vores partnere globalt.

 

Workshoppen bød på oplæg fra European Center for Not-for-Profit Law, Dansk Institut for Menneskerettigheder og Human Security Collective, der belyste de generelle tendenser og satte særligt fokus på Financial Action Task Force (FATF), der er globalt standardsættende på dette område. Som det blev belyst og eksemplificeret af oplæg og diskussion på workshoppen er anti-terrorlovgivning en relevant og vigtig driver for ”shrinking space” for civilsamfundsorganisationer verden over. Dette i høj grad i regi af. Læs mere herom i nedenstående materialer.

 

Afslutningsvis så vi fremad ift. civilsamfundets muligheder for at blive inddraget i FATF-evalueringen og de generelle dialog- og advcacymuligheder ift. Danmarks engagement i FATF. Der blev identificeret et par mulige veje frem (for påvirkningsarbejde etc.), bl.a.:

 

  • Mulig revision ift. FATF med formålet at forbedre ”Recommendation 8” etc. og dermed undgå/mindske de nuværende uhensigtsmæssige følger for CSOer. Dette forventes sat på dagsorden til FATFs assembly i juni 2016. CSOer bl.a. i regi af The Non Profit Platform on the FATF arbejder hårdt for en sådan revision – herunder, at der er støtte til denne fra FATF-medlemslandenes delegationer, herunder Danmark. Læs mere i dokumenter listet nedenfor.
  • FATF evaluering af Danmark (forberedende arbejde nu – selve evalueringsbesøget i november-december 2016). Civilsamfundets muligheder for at blive inddraget i FATF-evalueringen.

 

Bl.a. ovenstående er vi allerede er i gang med, f.eks. med opfølgning (og et opfølgende møde) med Udenrigsministeriet, European Center for Not-for-Profit Law og Human Security Collective, udarbejdelse af henvendelse til Finansministeriet (der er focal point for den danske FATF evaluering) – samt samarbejde blandt europæiske civilsamfundsorganisationer i regi af Concord Europe.

 

Arbejdet fortsætter i regi af arbejdsgruppen Civilsamfundets vilkår og råderum, der allerede har udarbejdet et høringssvar om emnet. Interesserede kan kontakte Andreas Dybkjær-Andersson (Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.) for mere info/hvis I ønsker at blive en del af dette arbejde.

 

Materialer fra workshoppen

 

Øvrige materialer henvist til på workshoppen

 

For spørgsmål, kontakt: Andreas Dybkjær-Andersson, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus