Skip to main content

              

Her er de tre vigtigste samtaler vi deltog i under Summit of the Future 

Som det hører sig til i september måned i det internationale politiske system, slog FN’s hovedkvarter i New York dørene op til Generalforsamling. Denne gang for nr. 79 (UNGA 79), samtidigt inviterede generalsekretæren Antonio Guterres til det såkaldte fremtidstopmøde ´Summit of the Future´ og dertilhørende Action Days, samt Climate Week. Sammen med civilsamfundskolleger fra hele verden og en håndfuld medlemmer var Globalt Fokus med i New York, hvor vi var en del af og bidrog til en række vigtige globale samtaler – her er tre af dem:

Særligt ved Action Days summede FN-byningen af liv og samtaler mellem repræsentanter fra civilsamfundet, FN-organisationer, tænketanke og medlemslande, som var samlet for at dele viden om, prioriteter og ambitioner for de tre slutdokumenter, der skulle forhandles under Summit of the Future; Pact for the Future, Global Digital Compact, og Declaration for Future Generations.  

Ikke ulig andre FN-processer trak forhandlingerne om slutdokumenterne ud, så mens diplomaterne sad i de tilstødende lokaler og forhandlede de allersidste paragraffer, satte diverse panelsamtaler og sideevents fokus på, hvad der skal til, for at FN kan levere på sine forpligtelser. Da de tre slutdokumenter så blev vedtaget søndag d. 22. september og markerede kulminationen på 18 måneders intense forhandlinger med diplomatisk drama frem til sidste øjeblik. Selvom en stor del af Pagten for Fremtidens stærke indhold og sprog blev udvandet i den endelige version, genbekræfter pagten  medlemslandenes forpligtelser til vitale internationale aftaler. Du kan læse Globalt Fokus´analyse af pagten her. 

Sammen med civilsamfundskolleger fra hele verden og en håndfuld medlemmer deltog Globalt Fokus til Summit of the Future, Action Days, Climate Week og ikke mindst UNGA 79, hvor vi var en del af og bidrog til en række vigtige globale samtaler – her er tre af dem: 

#UNmuteCivilSociety  

Globalt Fokus skød Action Days i gang med et sideevent arrangeret af Danmark, Costa Rica og #UNmuteCivilSociety koalitionen, som vi er initiativtager til. Baseret på inputs fra bl.a. Civilsamfundskonferencen i Nairobi tidligere på året er #UNmuteCivilSociety -koalitionen ved at udvikle en manual for diplomater, om hvordan man bedst og mest meningsfuldt inddrager civilsamfundet i og på tværs af FN’s aktiviteter i New York. UNmute-manualen vil bygge på best practices for civilsamfundsinklusion. Og med et bagtæppe af svære forhandlinger, hvor netop civilsamfundets rolle har været under stort pres, blev det til underside-eventet i den grad understreget, at inddragelse af civilsamfundets stemme er en forudsætning for tilliden til det multilaterale system og det arbejde, FN udfører hver dag. Det er både lande som Danmark og Costa Rica bannerførere for, og i et fuldt mødelokale føltes det stærkt at mærke opbakningen fra medlemslandene. For de lande som f.eks. Rusland og Egypten, der arbejder imod inddragelsen af civilsamfundet, er strategiske og velfinansierede. Men som den britiske diplomat, der kom direkte fra forhandlingslokalerne nævnte, er dem, der værdsætter civilsamfundets ekspertise, heldigvis stadigvæk majoriteten – og det skal vi fortsat huske på og kæmpe for. 

Menneskerettighedernes rolle i implementeringen af Pact for the Future 

Også menneskerettighederne har været udfordret under Summit of the Future-forhandlingerne. Med et panel af forskere, civilsamfund og aktivister, blev det i et andet sideevent ‘The Critical Role of Human Rights in Realizing the Pact for the Future’ arrangeret af FN´s Sekretariatet for FN’s højkommissær for menneskerettigheder (OHCHR) understreget fra højkommissær Volker Türk, at “det er lederskabet for menneskerettighederne, der er i krise – ikke rettighederne i sig selv”. Flere af panelisterne under sideeventet pegede på, at Pact for the Future udstikker afgørende koblinger til menneskerettighedernes rolle i både at sikre den bæredygtige udvikling, 2030-dagsordenen. Det gælder f.eks. koblingen mellem menneskerettighederne og retten til udvikling, hvor finansiering og manglende anerkendelse af selve retten til udvikling som en grundlæggende rettighed spænder ben – som repræsentanten for Sydafrikas regering sagde: "Folk over hele verden spørger: Kan vi spise grundlæggende rettigheder?". Det gælder også koblingen mellem menneskerettighederne og udviklingen af et nyt mål, der går ud over BNP og måler omsorgsarbejde, trivsel mm. Og det gælder ligeledes koblingen mellem rettigheder og finansieringen af FN’s menneskerettighedsarbejde, der kun udgør 5% af FN’s samlede budget, men som nu er blevet styrket i Pact for the Future. Med en klimakrise, der også er en menneskerettighedskrise, og international ret, der overtrædes igen og igen, er en opjustering af OHCHR’s budget et lille skridt på vejen. Men det – og de koblinger, panelet fremhævede - er vigtige operationaliseringer af, hvordan menneskerettigheder styrkes og beskyttes i en tid, hvor de er under pres, og hvor geopolitiske dagsordener fylder - både i FN og herhjemme.  

Anerkendelsen, beskyttelsen, og deltagelsen af klima- og miljøforkæmpere 

Hvor Summit of the Future skød højniveau-ugen og åbningen af FN’s Generalforsamling i gang, lukkede Climate Week ballet. Her deltog Globalt Fokus i et event, der samlede klima-og miljøforkæmpere, civilsamfundsaktører og regeringer i en panelsamtale om, hvordan forkæmpere og deres arbejde bedre kan anerkendes, beskyttes og deres deltagelse i beslutningsprocesser styrkes. Global Witness’ nyeste rapport viser, at der i 2023 blev slået tre klima- og miljøforkæmpere ihjel om ugen – mange af dem oprindelige folk. Og mens forkæmperne risikerer deres levebrød, hjem og i værste tilfælde liv, er der meget langt til deres anerkendelse i internationale klimaprocesser som bl.a. COP. Med stærke indlæg fra forkæmpere fra primært Afrika og Latinamerika, og ministre fra Guatemala, Brasilien og Mexico, blev der bl.a. talt om, hvordan COP30 med Brasilien som værtsland er en unik mulighed for at sætte forkæmpere på dagsordenen. Arrangementet var arrangeret af Leaders Network for Environmental Activist and Defenders, som også Globalt Fokus er engageret i. Frem mod COP30 vil vi i netværket arbejde målrettet for, at klima- og miljøforkæmperes rolle anerkendes, beskyttes og sikres i internationale klimasammenhænge. 

Vi arbejder videre for at sikre fundamentet for fremtidspagten i dansk udviklingspolitik 

Globalt Fokus tager disse vigtige samtaler videre i vores arbejde for at skabe en bedre, større og mere meningsfuld inklusion af civilsamfundet i FN, styrke menneskerettighederne som fundament for international udvikling og beskyttelse af dem, der hver dag står i frontlinjen i kampen for rettigheder. Vi vil sammen med vores medlemmer og globale partnere og alliancer skubbe på for at verdens ledere leverer på deres forpligtigelse i Fremtidenspagten, og at Danmark sikrer fundamentet for pagten i dansk udviklings- og udenrigspolitik. I løbet af efteråret vil vi udarbejde en udvidet analyse af, hvordan vi i civilsamfundet kan bidrage til Pact of the Future herunder også Global Digital Compact. 

 

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus