Skip to main content

              

Globalt Fokus får ekstra million i Finanslovsforslaget 2025 

Finanslovsforslaget 2025 kom med en uventet men glædelig overraskelse for Globalt Fokus. Forslaget lægger nemlig op til at platformens grundbevilling øges fra 9 til 10 mio. Midler der vil blive brugt til at støtte arbejdet om at fremme bæredygtighed, styrke organisationens klimaarbejde og forstærke civilsamfundets stemme i klimakampen. 

I Finanslovsforslaget for 2025 fik Globalt Fokus en glædelig og uventet overraskelse, nemlig en ekstra million kroner oveni den nuværende grundbevilling på 9 millioner kroner. De ekstra midler kommer med en såkaldt ’blød øremærkning’, som i forslaget beskrives således: 

”Løftet af rammen til Globalt Fokus i 2025 skal ses i lyset af ønsket om at støtte platformens koordinerende rolle for dansk civilsamfund på dagsordenerne for bæredygtighed, klima og biodiversitet”. 

Hos Globalt Fokus blev nyheden modtaget med glæde og overraskelse:

“Vi er virkelig glade for de ekstra midler, som kommer til at styrke vores arbejde med at fremme bæredygtighed, og vores indsatser med at sammentænke klima og bæredygtig udvikling og presse på for at langsigtet fattigdomsbekæmpelse og rettigheder fortsat har en central plads i Danmark og EU’s udviklingspolitiske og udenrigspolitiske prioriteter, “ forklarer Globalt Fokus direktør, Mette Müller Kristensen, der forklarer at netop bæredygtighed er et af de tre fremskridt i organisationens nye strategi ’I fællesskab for globalt bæredygtig forandring 2024-2027'. 

Globalt Fokus vil med de nye midler bygge videre på de kompetencer og erfaring, der er opbygget de seneste år, hvor platformen har bidraget til klima- og miljø-mainstreaming hos medlemmerne, sat den stærke kobling mellem klima og rettigheder på dagsordenen bl.a. til COP´er og arbejdet med grønningen af udviklingsbistanden. 

De ekstra midler vil således blive brugt på at styrke, udvide og forstærke civilsamfundets stemme i klimakampen, men “hvordan midlerne præcis skal udmøntes ved vi ikke endnu. Det vil vi arbejde videre på i samråd med vores styregruppen og relevante arbejdsgrupper,” forklarer Mette Müller Kristensen. 

Finanslovsforslaget 2025 set med udviklingsbriller 

De gode nyheder kom fredag d. 30. August, da SVM-regeringen præsenterede deres finanslovsforslag for 2025 (FFL25), hvor finansminister Nicolai Wammen (S) beskrev dansk økonomi som "solid”. 

FFL25 er SVM-regeringens tredje finanslovsforslag og kom ovenpå en travl politisk uge, hvor udviklingssamarbejdet tidligere samme uge blev flyttet under udenrigsminister Lars Løkke Rasmussens resort, to ambassader i er varslet lukket og tre nye åbner, og hvor regeringen lancerede en ny strategi for dansk engagement med afrikanske lande ´Afrikas århundrede´.  

Det var ventet, at finanslovsforslaget ville afspejle de projekter regeringen allerede har fremlagt i forbindelse med den nye strategi, herunder fokus på øget fokus på Afrika, investeringer og udveksling af studerende. 

Hvert år samtidig med finanslovsforslaget udgiver Udenrigsministeriet de udviklingspolitiske prioriteter, som opstiller finanslovsforslagets tal mere politisk og viser de prioriteter, som regeringen har for det kommende år. I år er de fire prioriteter:

  1. Ukraine
  2. Ligeværdige partnerskaber med Afrika
  3. Klimadiplomati og grøn udviklingsbistand
  4. Privatsektor, investering og handel

Den sidste prioritet er ny og forsvundet fra listen er ’Indsatser mod irregulær migration’, som dog fremhæves som en tværgående prioritet i FFL25. Læs mere om prioriteterne her

Hovedtal fra FFL25 

  • Danmarks udviklingsbistand fastholdes på 0,7 % af BNI i 2025. 
  • Udviklingsbistanden er på 22.466,4 mio. kr., inklusiv efterregulering. Efterreguleringen betyder, at der lægges 662,9 mio. kr. til 0,7%-rammen i 2025 grundet gunstig BNI-udvikling i 2021 og 2023. Uden mekanismen ville bistanden i 2024 være på 21.803,5 mio. kr.     
  • Bistand til udviklingslandene under §6.3 falder fra 18.244,8 mio. kr. På FFL24til 17.567. Begge tal er inklusive efterreguleringsmekanismen. 
  • 55 % af udviklingsbistanden på §6.3 skal bruges på indsatser målrettet de afrikanske lande 
  • 35 % af udviklingsbistanden på §6.3 ‘grønnes’, hvilket betyder, at der skal enten et klima-, miljø- og/eller naturformål med bistanden. De 30 % vil være klimafokuseret, og heraf vil ca. 60 pct. være målrettet klimatilpasning. Dette flugter med regeringens prioriteringer siden finansloven 2022. 
  • Der afsættes ikke nye og additionelle midler til klimafinansiering. 
  • Udgifter til flygtningemodtagelse i Danmark udgør 711,4 mio. kr. 

Find det samlede Finanslovsforslag 2025 her, og her finder man den del, der vedrører §6 om Udenrigsministeriet, som inkluderer udviklingsbistanden.  

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus