Skip to main content

              

Danmark valgt ind til FN’s Sikkerhedsråd: Stort tillykke - nu forpligter det

Med 184 stemmer ud af 193 er Danmark nu valgt ind i FN´s Sikkerhedsråd. Det markerer en vigtig og sjælden post, særligt for et lille land. Fra civilsamfundets side håber vi på, at Danmark vil stå stærkt på hovedprioriteten om at forsvare et regelbaseret internationalt samarbejde ved at stå vagt om folkeretten og et repræsentativt sikkerhedsråd.

Så blev det officielt: Per 1. januar 2025 står der ‘DENMARK’ på et af de 15 skilte på det ikoniske runde bord i Sikkerhedsrådet. Med mere end halvandet års kampagne for at sikre et dansk sæde, blev det d. 6. juni stemt igennem i FN’s Generalforsamling i New York. Samtidigt blev Somalia, Pakistan, Panama og Grækenland også valgt ind.  

Vi træder ind i Sikkerhedsrådet i en tid, hvor FN er præget af geopolitiske kampe, og hvor tilliden mellem Nord og Syd, Øst og Vest er udfordret. Det er 20 år siden, Danmark sidst havde en plads om bordet, og siden da har den internationale fred og sikkerhed været under voldsomt pres, senest med krigen i Gaza, og Danmark træder ind i Sikkerhedsrådet i en tid, hvor det ikke kan tages for givet. Det markerer derfor en vigtig og sjælden post, særligt for et lille land. Danmark skal indgå i storpolitiske dynamikker og et permanent hold af fem lande, hvor veto-afstemninger og obstruktioner spiller en større og større rolle. Et ikke-permanent medlems evne til at være relevant, løsningsorienteret og tillidsopbyggende er derfor afgørende. 

Hovedprioriteten for Danmarks arbejde bliver at forsvare den internationale folkeret og at skabe et mere "ansvarligt, effektivt og repræsentativt Sikkerhedsråd”. Det kræver, at vi inkluderer de lande, der fortsat ikke er permanent repræsenteret i Sikkerhedsrådet, men som lider under en stor del af klodens krige og kriser, at vi arbejder aktivt for en permanent afrikansk stemme i en reform af Sikkerhedsrådet. Og det kræver, at Danmark står vagt om folkeretten, herunder krigens regler, fra Ukraine til Yemen til Gaza, at vi selv er konsekvente, både i Sikkerhedsrådet og i anerkendelsen af de afgørelser, der kommer fra de retsorganer, som vi har givet mandat til at værne om folkeretten.

Samtidig har Danmark udvalgt tre tematiske prioriter, man vil arbejde for i 2025-2026. Det gælder en tilpasning af Sikkerhedsrådets krisehåndtering og konfliktforebyggelse til en virkelighed, der er præget af nye magtbalancer og nye typer af konflikter og kontekster. Klimaforandringernes indvirkning på fred og sikkerhed skal adresseres. Og at kvinder, fred og sikkerhedsdagsordnen implementeres samt arbejdet for, at kvinder bliver en større del af fredsprocesser og sikkerhedsindsatser intensiveres. De tre prioriteter er nogle som både Udenrigsministeriet, vi i civilsamfundet og andre danske aktører på den globale scene, har stor erfaring med. 

Siden 2022 har Globalt Fokus langsomt gearet op til det danske sæde med en række møder med Udenrigsministeriet og læringsevents. Det har bl.a. resulteret i udgivelsen af et sæt vejledende principper for civilsamfundets inddragelse og engagement omkring det danske kandidatur til og sæde i UNSC. En central prioritet er nu, at lokale civilsamfundsaktører menneskerettighedsforkæmpere og kvindelige briefere, aktivt tænkes ind i de danske aktiviteter i rådet.  

Inden sommerferien vil vi præsentere en strategi for Globalt Fokus’ engagement omkring sikkerhedsrådet. I efteråret er fokus på en række tematiske læringsevents for medlemmer på tværs af de danske prioriteter samt forberedelse af det første danske formandskab (marts 2025), inden arbejdet for alvor går i gang i 2025.

Globalt Fokus’ indsats omkring Sikkerhedsrådet bliver koordineret i vores FN-netværk (arbejdssproget er engelsk). Det er her, vi fra civilsamfundets side står klar med input, som kan bidrage til, at Danmark leverer på sine prioriteter de kommende år. For interesse, kontakt politisk rådgiver Sigrid Kromann Schiøler på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus