Skip to main content

              

EU er den største modtagere af egen udviklingsbistand

Dugfriske tal fra OECD´s udviklingskomité viser, at Danmark og resten af EU-landene er de største modtagere af egen udviklingsbistand, der ellers er øremærket verdens mest udsatte mennesker i udviklingslandene. Midlerne blev i 2022 i stedet brugt til at dække nationale udgifter til modtagelse af flygtninge.

OECD udviklingskomité (OECD DAC) har i dag udgivet de foreløbige tal for udviklingsbistanden i 2022. Tallene viser, at Danmark sidste år brugte mere end 3,2 mia kr. af den samlede udviklingsbistand på 20,5 mia kr inden for landets grænser. Det svarer til 15,9 procent af bistanden. Tallene fra OECD viser samtidigt, at hele EU går i samme retning. I alt har EU brugt mere end 108 mia. kr. af bistanden inden for unionens grænser i 2022. Det svarer til 16,7 procent af EU's udviklingsbudget.

Dermed er Danmark den største modtager af dansk udviklingsbistand, og EU den største modtager af EU's udviklingsbistand - midler d

er ellers er øremærket udviklingslandene og verdens mest udsatte. Udviklingsmidlerne blev i 2022 i stedet brugt til at dække nationale udgifter forbundet med modtagelse af flygtninge.

Trist rekord

"Det er en trist rekord. Aldrig før er der blevet brug så mange midler fra udviklingsbistanden inden for EU's egne grænser. Det er vigtigt, at Danmark - som et af de få lande i verden, insisterer på at bruge minimum 0,7 % af BNI til udviklingsbistanden. Men i en verden der skriger på hjælp, er det problematisk, at Danmark og de andre EU-lande ikke bruger alle de bistandsmidler, vi har afsat, til at afhjælpe humanitære kriser, fattigdommen, hungersnød og ulighed i verden,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen, formand for Globalt Fokus.  

Meget af forklaring på disse tal skal i høj grad findes i Ruslands krig i Ukraine, som har sendt millioner af mennesker på flugt. På nuværende tidspunkt menes mere end otte millioner mennesker at være flygtet fra krigen i Ukraine. Udgifter til flygtningemodtagelse kan ifølge OECD udviklingskomites regler tælles som udviklingsbistand de første 12 måneder en flygtning befinder sig i et donorland.   

Forvrænger billedet af størrelsen på bistanden

Selvom dette har være praksis siden 1992, har civilsamfundet både i Danmark og i resten af EU påpeget, at denne praksis forvrænger billedet af størrelsen på EU's faktiske udviklingsbistand. Ifølge OECD Udviklingskomitéen har udviklingsbistanden til formål at bidrage til "økonomisk udvikling og velfærd i udviklingslandene". Modtagelse af flygtninge fra Ukraine, og andre lande i krig, er et hjørnesten i FN's flygtningekonvention og en vigtig solidarisk handling, som Danmark bør lever op til, dog bør udgifterne ikke tælles som udviklingsbistand, da det ikke lever op til bistandens formål.   

"Danmark og resten af EU gør et stort og vigtigt stykke arbejde med at hjælpe Ukraine og den ukrainske befolkning - det skal vi blive ved med. Men vi kan ikke samtidig lukke øjnene for de andre store kriser – fra jordskælvsofrene i Tyrkiet og Syrien og til hungersnøden i Afrikas Horn, som følger af klimaforandringerne. Vi skal fortsat støtte kvinders og pigers rettigheder globalt, LGBT+-rettighedsforkæmpere i Uganda og civilsamfundet og demokrati i Myanmar,” forklarer Rasmus Stuhr Jakobsen og fortsætter:  

"I en verden med stigende geopolitisering må Danmark og EU huske på, at udviklingsbistand også er et vigtigt udenrigspolitiske værktøj i forsvaret for demokrati og menneskerettighed såvel som til at bidrage til langsigtede sikkerhed, stabilitet og fred.” 

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus