Skip to main content

              

Globalt Fokus bidrager til OECD’s evaluering af dansk bistand

Globalt Fokus følger i disse måneder OECD’s evaluering af dansk bistand tæt. Vi har på vegne af det danske civilsamfund udarbejdet og afleveret en skyggerapport OECD DAC, der bl.a. gør opmærksom på civilsamfundets bekymringer om kortsigtede nationale interessers indflydelse på udviklingsbistanden, og hvordan Danmark kan styrke sit arbejde med klima og Nexus samt partnerskabet mellem Udenrigsministeriet og civilsamfundet.

 

Danmarks udviklingsbistand og -samarbejde bliver lige nu evalueret og vurderet i et peer review af OECD’s Udviklingskomite (OECD DAC/Development Assistance Committee), som er samlingspunktet for donorlande af udviklingsbistand. OECD DAC´s vurderinger og anbefalinger til Danmark har direkte indflydelse på dansk udviklingsbistand og samarbejdet med udviklingssektoren. Udviklingsorganisationer bør derfor spidse øre, når OECD DAC hvert femte år retter blikket mod Danmark. Globalt Fokus følger i disse måneder forløbet tæt og giver input undervejs.


 
Indflydelse på dansk bistands fremtid
Sidste gang Danmark blev evalueret i OECD DAC var i 2016. Den afsluttende rapport fokuserede bl.a. på faldet i niveauet af dansk bistand, og de konsekvenser det medfører. Rapporten anbefalede, at Danmark bliver bedre til at sikre forbindelse mellem uddeling af bistanden og de strategiske målsætninger for udviklingspolitikken. Ligesom rapporten også pegede på, at Danmark bør styrke sammenhængen mellem det humanitære og det langsigtede udviklingsspor – det arbejde som til dagligt kaldes for nexus.

 

På mange områder har de anbefalinger, som tidligere er blevet udstukket af OECD DAC trukket tydelige spor i dansk bistand. Siden rapporten i 2016 har Danmark for første gang fået en samlet humanitær og udviklingspolitisk strategi i Verden 2030-strategien. Et andet område, hvor vi ser den direkte indflydelse af OECD DAC’s anbefalinger, er på de strategiske partnerskabsaftaler, som Danida bl.a. begrundede med en reference til OECD DAC peer review fra 2016.

 

Civilsamfundet leverer skyggerapport
Processen omkring OECD DAC´s evaluering og peer review er denne gang blevet opdateret for at sikre en mere relevant og specifik vundering, som er tilpasset det enkelte donorland, men den afsluttende rapport vil fortsat indeholde anbefalinger, som Danmark forventes at arbejde på over de kommende år.


 
Som platformen for de danske udviklings- og humanitære civilsamfundsorganisationer arbejder Globalt Fokus for, at civilsamfundet er en del af peer review- processen. Derfor har Globalt Fokus udarbejdet og afleveret et skygge memorandum til OECD DAC på vegne af det danske civilsamfund. Skyggerapporten blev udarbejdet gennem et længere forløb, hvor medlemsorganisationer af flere omgang har haft mulighed for at bidrage til rapporten.


 
Global Fokus´ skyggerapport fokuserer bl.a. på kvantitet og kvaliteten af dansk udviklingsbistand, civilsamfundets bekymringer om kortsigtede nationale interessers indflydelse på udviklingsbistanden, hvordan Danmark kan styrke sit arbejde med klima og Nexus samt partnerskabet mellem Udenrigsministeriet og civilsamfundet.


 
Tre centrale anbefalinger fra civilsamfundet er, at Danmark:

  • igen bør placere menneskerettigheder og fattigdomsbekæmpelse centralt i en ny udviklingspolitisk og humanitær strategi.
  • bør mindske og afgrænse sine nationale interesser i udviklingsbistanden for at sikre, at dansk bistand primært fokuserer på partnerlandene og deres borgeres behov.
  • bør sikre, at der er strategiske formål og føres tilsyn med den dansk bistand, som går til de multilaterale organisationer.

Du kan læse hele analysen og civilsamfundets anbefalinger her:
2021 OECD DAC peer review of Denmark Global Focus’ shadow memorandum


 
Udover rapporten har Globalt Fokus organiseret flere møder mellem civilsamfundet og OECD DACs team. Vi følger processen tæt frem til den endelig rapport lanceres til sommer.

 

Hvis du vil vide mere, kontakt politisk rådgiver Rebekka Blomqvist: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus