Skip to main content

              

Ny AidWatch-rapport udstiller EU’s manglende globale solidaritet i en krisetid

COVID-19 har haft en altoverskyggende påvirkning på alle aspekter af samfundet og derfor også på udviklingsbistanden. Dette års AidWatch-rapport fra CONCORD Europe fokuserer derfor på udgangspunktet for udviklingsbistanden inden COVID-19 ramte, samt på hvordan EU og medlemslandene har brugt bistanden i deres globale COVID-19 respons.

 

 

2020 er det første år siden 1998, hvor den globale fattigdom er steget. COVID-19-pandemien har meget med det at gøre, men det hjælper heller ikke, at EU og medlemsstaterne år efter år bliver ved med at bevæge sig væk fra deres egen målsætning for udviklingsbistanden.

 

I CONCORD Europes årlige AidWatch-rapport afsløres det, at EU i 2019, og for tredje år i træk, bevægede sig væk fra at opnå den officielle FN-forpligtigelse om at anvende 0,7 procent af BNI til udviklingsbistand. I 2016 udgjorde udviklingsbistanden 0,51 procent af EU’s samlede BNI. I 2019 var det tal faldet til 0,46 procent. Fortsætter denne udvikling, vil EU ikke nå at indfri sin egen målsætning om 0,7 procent af BNI til udviklingsbistand før år 2039.

 

Det lykkedes ikke EU og medlemslandene at kompensere for den lave bistand i 2019 i deres globale COVID-19 respons, da man kun i minimalt omfang formåede at finde nye penge til EU’s globale kamp mod pandemien. Dette kan læses i AidWatch-rapporten, som indeholder en foreløbig vurdering af EU’s globale respons på COVID-19 og #TeamEurope. Rapporten finder det positivt, at EU hurtigt og effektivt vedtog en  global respons, men understreger, at dette ikke opvejer for den manglende nye funding til at bekæmpe pandemien globalt. EU omdirigerede således kun midler fra det eksisterende budget til at modgå konsekvenserne af COVID-19, hvilket også var gældende for langt de fleste medlemslande, herunder Danmark. Rapporten peger også på manglende transparens og data omkring hvordan og hvortil, EU har brugt midlerne i forbindelse med EU’s globale respons og #TeamEurope.

 

Både konklusionerne i rapporten om udviklingsbistanden for 2019 samt den foreløbige vurdering af EU’s globale respons på pandemien udstiller, hvordan EU fortsat ikke lever op til sin egen idé om global solidaritet. Rapporten indeholder derfor også en lang række anbefalinger til, hvordan EU og medlemslandene kan forbedre deres udviklingsbistand fremadrettet.

 

Du kan finde rapporten her.

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus