Skip to main content

              

Pressemeddelelse: Usolidarisk finanslov - historisk lavt niveau for udviklingsbistanden på trods af globale kriser, som rammer verdens mest udsatte

Med finanslovsforslaget 2021 fastholder regeringen rammen for udviklingsbistanden på 0,7% af BNI - dermed fortsætter regeringen en trist udvikling med en udviklingsbistand, der igen i år er på laveste niveau i 40 år. Det samlede beløb for udviklingsbistanden falder fra 17,09 milliarder kroner i 2020 til 16,65 milliarder i 2021. Dette er et fald på 445,1 millioner kroner.

Ifølge OECD forventes udenlandske direkte investering (FDI)[1] at falde med over 30% i udviklingslandene, mens pengeoverførsler fra migranter til deres hjemlande ifølge Verdensbanken forventes at falde 20% i 2020[2]. Der er altså hårdt brug for en stærk og solidarisk udviklingsbistand til at støtte verdens fattigste lande gennem en global krisetid, og regeringens finanslovsudspil går desværre i den modsatte retning. 

Udviklingslandene er allerede hårdt ramt af COVID-19 krisen, og forventningerne til fremtiden er dybt nedslående. FN’s World Food Programme forventer at pandemien kan fordoble antallet af mennesker, som lever med fødevareusikkerhed, og dermed er i fare for hungersnød, fra 149 millioner til 270 millioner mennesker[3]. Verdensbanken estimerer, at COVID-19 vil få andelen af personer, der lever i ekstrem fattigdom, til at stige på verdensplan for første gang siden 1998[4].

Formand for Globalt Fokus, Rasmus Stuhr Jakobsen udtaler: “Når udviklingsbistanden falder, så er det både usolidarisk og ude af trit med den virkelighed, vi står overfor. Med en økonomisk krise, en klimakrise og en pandemi, så er det netop nu, vi skal huske på, at vi stadig er et af verdens rigeste lande, og at vi derudover har en klimagæld at betale. Der er derfor brug for en ambitiøs og voksende udviklingsbistand, som ruster verdens fattigste i en krisetid og ikke nedskæringer, som svigter vores globale samfundssind”.

Find pressemeddelelsen som PDF her.

 

[1] https://www.oecd.org/coronavirus/policy-responses/foreign-direct-investment-flows-in-the-time-of-covid-19-a2fa20c4/

[2] https://www.worldbank.org/en/news/press-release/2020/04/22/world-bank-predicts-sharpest-decline-of-remittances-in-recent-history

[3] https://www.wfp.org/news/new-report-shows-hunger-due-soar-coronavirus-obliterates-lives-and-livelihoods

[4] https://www.worldbank.org/en/topic/poverty/brief/projected-poverty-impacts-of-COVID-19

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus