Skip to main content

              

Brev til Ministeren for Udviklingssamarbejde om den faldende udviklingsbistand

 

 

Af Rebekka Blomqvist, politisk rådgiver

 

Globalt Fokus har sendt et brev til Ministeren for Udviklingssamarbejde Rasmus Prehn om den faldende europæiske og danske udviklingsbistand, der dokumenteres i den nye AidWatch-rapport.

 

AidWatch er en årlig rapport, der er blevet udgivet af CONCORD Europe siden 2005 og som sætter fokus på den europæiske udviklingsbistand. I år fremgår det af rapporten, at både den europæiske og danske udviklingsbistand er faldet over de seneste år. I Danmark ramte udviklingsbistanden i 2018 det laveste niveau i 40 år, mens den europæiske bistand i 2018 var helt nede på 0,47 procent af EU’s samlede BNI. Fortsætter denne udvikling, vil EU ikke nå at indfri sin egen målsætning om 0,7 procent af BNI til udviklingsbistand før år 2031.

 

Rapporten peger på, at en stor del af udviklingsbistanden fortsat udgøres af bistandsmodaliteter, der hverken når udviklingslandene eller adresserer global fattigdomsbekæmpelse – den såkaldte udhulede bistand. På trods af et fald fra 18,5 procent af bistanden i 2017 til 14 procent i 2018 udgør den udhulede bistand fortsat €9,9 mia. af EU’s samlede udviklingsbistand. Dette bringer den reelle bistand ned på 0,4 procent af EU’s samlede BNI. Når den udhulede bistand ikke medregnes i udviklingsbistanden, så vil vi, ifølge rapporten, skrive år 2061 før EU når målsætningen om 0,7 procent af BNI.

 

AidWatch afslører også, at Danmark er det land i EU som anvender blended finance mest, målt i procent af udviklingsbistanden. Sammen med EU-institutionerne ligger Danmark helt i top i brugen af blended finance, og det er på trods af manglende dokumentation på, at værktøjet skaber bæredygtig udvikling for verdens fattigste. Globalt Fokus har tidligere i år gjort opmærksom på netop denne problemstilling med en artikel i Altinget af formand Rasmus Stuhr Jakobsen.

 

Udover at bistanden er faldende, og at der er lange udsigter til, at EU lever op til forpligtigelsen om 0,7 procent af BNI, så er det ydermere bekymrende, at rapporten påviser et manglende fokus på de mest marginaliserede og udsatte i brugen af udviklingsbistanden. I rapporten bliver fire forskellige lister over de mest udsatte lande krydstjekket, og herudfra har man sammensat en liste over de 16 fattigste og mest finansielt udfordret lande. På trods af at det er her, behovet er størst, så er det kun 8 procent af EU’s udviklingsbistand, der anvendes i disse 16 lande. Derudover viser rapporten også, at Danmark, sammen med næsten alle EU-landende, har til gode at påbegynde en monitorering af deres fremskridt med implementeringen af Leave No One Behind-princippet samt at indsamle og bruge data til at identificere og forstå de mest marginaliserede og udsatte.

 

Du kan læse hele rapporten her.

 

Du kan læse Globalt Fokus’ brev til ministeren her.

 

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus