Skip to main content

              

Opfølgning: Samråd om DAC-regler

Torsdag den 20. september var Ulla Tørnæs kaldt i samråd for at svare på, hvordan regeringen har valgt at implementere det OECD-DAC direktiv, der blev vedtaget i oktober 2017 og specificerer, hvilke udgifter til flygtningemodtagelse hvert land må DAC’e.

 

Den primære ændring i forhold til den hidtidige danske praksis er, at udgifter til afviste asylansøgere ikke kan opgøres som udviklingsbistand, hvorimod familiesammenføring til flygtninge nu kan. Som regeringen offentliggjorde i august har man valgt at anvende de nye regler allerede fra 2017, hvilket noget overraskende har betydet, at Danmark i 2017 kan opgøre yderligere 290 mio. kroner af udviklingsbistanden som flygtningemodtagelse. I 2018 beregner man med de præciserede regler at kunne DAC’e i alt 1,1 milliard kroner til flygtningemodtagelse, set i forhold til de 965,3 mio. kroner man oprindelig afsatte på finansloven.

 

På samrådet fortalte Tørnæs, at man reelt forventer at have brugt omtrent 600 mio. kroner af disse på flygtningemodtagelsesudgifter i 2018. Det vil først efter 3. opgørelse i slutningen af oktober være endeligt afklaret, om der vil blive sendt midler tilbage til udviklingsbistanden i fjerde kvartal.

 

Herudover var der ikke meget nyt på samrådet, hvor Udviklingsministeren fastholdt, at regeringen vil medregne alle flygtningemodtagelsesudgifter, der kan DAC’es, som udviklingsbistand, og hvor ministeren gentagne gange henviste til det faktaark om opdateret ODA-rapportering, som regeringen udgav i august.

 

Vi følger sagen løbende og opdaterer selvfølgelig Globalt Fokus’ medlemmer, hvis der skulle komme nyt frem. Har I spørgsmål eller kommentarer, er I velkomne til at kontakte Astrid Alexandersen på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

 

I kan se samrådet her og læse regeringens faktaark for den opdaterede ODA-rapportering her.

  • Oprettet den .
Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.


© Globalt Fokus